Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Οι προτάσεις Καρούντζου για την… «απογραφειοκρατικοποίηση» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης



Τις προτάσεις του για την  απογραφειοκρατικοποίηση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης έκανε γνωστές πριν λίγες ημέρες ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, Θανάσης Καρούντζος.
Σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται στο έγγραφο που έστειλε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών «σήμερα συγκεντρώνεται μεγάλος όγκος δουλειάς στις αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου, γεγονός
που δεν επιτρέπει την άσκηση ουσιαστικού ελέγχου σε θέματα μείζονος σημασίας, όπως είναι οι μεγάλες προμήθειες, οι διαγωνισμοί, οι προϋπολογισμοί κλπ». Με στόχο την απλοποίηση και συγχρόνως την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του θεσμικού πλαισίου ελέγχου και την ενίσχυση της αυτονομίας των ΟΤΑ ο κ. Καρούντζος προτείνει να «περιορίζεται ο έλεγχος σε μείζονος σημασίας αποφάσεις, ενώ θέματα που αφορούν στην καθημερινότητα και αποφάσεις μικρότερης σημασίας να εξετάζονται από τη νομική υπηρεσία του ιδίου του ΟΤΑ, που πρώτα θα έχει πιστοποιηθεί από το υπουργείο Εσωτερικών». «Έτσι αφενός επιτυγχάνεται ο αναγκαίος έλεγχος και αφετέρου απαλλάσσονται οι δήμοι από περιττή γραφειοκρατία και επιπλέον αποσυμφορούνται οι υπηρεσίες ελέγχου, ώστε να επικεντρωθούν σε θέματα ουσίας και να έχουν χρόνο για την πραγματοποίηση δειγματοληπτικών ελέγχων» αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο κ. Καρούντζος.
Μάλιστα στην στοιχειοθετημένη πρότασή του αναφέρεται με λεπτομέρειες στις 22 πράξεις των δήμων που αφορούν τυπικές διαδικασίες, που δεν χρειάζεται να αποστέλλονται για έλεγχο.

 του Βαγγέλη Στολάκη
 karfitsa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου