Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Πώς να ανακαινίσετε δωρεάν το σπίτι σας

«Πάρτι» κάνουν όσοι ήθελαν έως σήμερα να αλλάξουν κουφώματα, να τοποθετήσουν ηλιακό θερμοσίφωνα ή να βάλουν φυσικό αέριο στο σπίτι τους αλλά δεν μπορούσαν, είτε γιατί δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα, είτε γιατί δεν πληρούσαν τα κριτήρια του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», είτε γιατί δεν υπήρχαν τα απαιτούμενα κονδύλια από το ΕΣΠΑ.


Και αυτό γιατί το υπουργείο Περιβάλλοντος υπερδιπλασιάζει τα κονδύλια για την ενίσχυση των νοικοκυριών, έτσι ώστε να προχωρήσουν στην ανακαίνιση των σπιτιών τους. Το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» θα συνεχιστεί, καθώς το κονδύλι για την απευθείας ενίσχυση των νοικοκυριών εκτοξεύεται από τα 155 στα 307 εκατ. ευρώ.
Επιδοτούνται μονοκατοικίες, πολυκατοικίες και μεμονωμένα διαμερίσματα, εφόσον πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:
-Να βρίσκονται σε περιοχή με τιμή ζώνης χαμηλότερη των 2.100 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
-Να έχουν καταταχθεί –βάσει του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης– σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της τέταρτης (Δ). Το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης χορηγείται από αρμόδιο μηχανικό, ο οποίος μετράει το τι «καταναλώνει» το σπίτι και το κατατάσσει σε κατηγορία. Η διαδικασία είναι αντίστοιχη με αυτή που ισχύει για τις ηλεκτρικές συσκευές. Όσο περισσότερο καταναλώνει ένα σπίτι, σε τόσο χαμηλότερη κατηγορία κατατάσσεται.
-Να υπάρχει οικοδομική άδεια ή άλλο έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ότι το ακίνητο υφίσταται νόμιμα.
Τι επιδοτείται
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, θα πρέπει το ακίνητο να αναβαθμίζεται κατά τουλάχιστον μία ενεργειακή κατηγορία ή να επιτυγχάνεται μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης σε ποσοστό τουλάχιστον 30%. Για αυτόν ακριβώς το λόγο επιδοτούνται η τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτιρίου, συμπεριλαμβανομένου του δώματος/στέγης και της πιλοτής, η αντικατάσταση κουφωμάτων και η τοποθέτηση συστημάτων σκίασης (συμπεριλαμβάνονται εξώπορτα κτιρίου, κουφώματα κλιμακοστασίου, παντζούρια, ρολά, τέντες κ.λπ), η αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης (συμπεριλαμβάνονται αντικατάσταση εξοπλισμού του λεβητοστασίου και του δικτύου διανομής, τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα, συστήματα ελέγχου και αυτονομίας θέρμανσης κ.λπ.). Για την υλοποίηση των παρεμβάσεων δεν απαιτείται αδειοδότηση, ούτε καν έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας, εκτός πολύ ειδικών περιπτώσεων.

 Το ύψος του ποσού και οι δικαιούχοι
Ο μέγιστος προϋπολογισμός των παρεμβάσεων –στον οποίο θα πρέπει να συμπεριληφθεί και ο ΦΠΑ– δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ ανά ιδιοκτησία. Επίσης, δεν μπορείτε να κατανείμετε τα χρήματα όπως θέλετε, καθώς υπάρχουν ανώτατα όρια τιμών ανά παρέμβαση. Τα ανώτατα αυτά όρια φαίνονται στο σχετικό πίνακα. Το ύψος της επιδότησης κινείται ανάλογα με το ατομικό και το οικογενειακό εισόδημα και οι ιδιοκτήτες κατατάσσονται σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες. Όσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα τόσο μικραίνει το ποσοστό της επιδότησης. Σε κάθε περίπτωση, το υπόλοιπο της επένδυσης καλύπτεται με τραπεζική χρηματοδότηση. Το δάνειο που θα χορηγηθεί ουσιαστικά είναι άτοκο μέχρι και το τέλος του 2015, καθώς οι τόκοι επιδοτούνται σε ποσοστό 100%.
 Οι τράπεζες που συνεργάζονται για την υλοποίηση του προγράμματος χορηγούν δάνεια διάρκειας 4-6 ετών για τη χρηματοδότηση των παρεμβάσεων στο ακίνητο. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να προκύψει μια επιβάρυνση από τόκους, καθώς το δάνειο δεν θα έχει αποπληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015. Βέβαια, σε κάθε περίπτωση, τα ποσά δεν είναι σημαντικά.
 
Παράδειγμα
 Ο ιδιοκτήτης αποφασίζει να κάνει επένδυση 10.000 ευρώ. Το εισόδημά του τον κατατάσσει στη 2η κατηγορία, που σημαίνει ότι μπορεί να επιδοτηθεί σε ποσοστό 35%. Άρα, θα πάρει δάνειο 6.500 ευρώ. Το δάνειο, 4ετούς διάρκειας, ξεκινάει την 1η Μαρτίου 2014 και λήγει την 1η Μαρτίου του 2018. Το επιτόκιο ορίζεται σε 5,01% (4,93% συν εισφορά 0,12%). Πόσους τόκους θα πληρώσει; Περίπου… τέσσερα ευρώ, καθώς μέχρι τότε θα έχει επιστρέψει στην τράπεζα το μεγαλύτερο μέρος των τόκων.

ΠΙΝΑΚΑΣ

Εισοδηματικά κριτήρια και κίνητρα για ένταξη στο πρόγραμμα
Ατομικό εισόδημα Μικρότερο των 12.000 ευρώ ετησίως Από 12.000 έως 40.000 ευρώ ετησίως Από 40.000 έως 60.000 ευρώ ετησίως
Οικογενειακό εισόδημα Μικρότερο των 20.000 ευρώ ετησίως Από 20.000 έως 60.000 ευρώ ετησίως Από 60.000 έως 80.000 ευρώ ετησίως
Ποσοστό επιχορήγησης 70% 35% 15%
Ποσοστό επένδυσης που καλύπτεται με επιδοτούμενο δάνειο 30% 65% 85%
Επιδότηση επιτοκίου Επιδότηση 100% των τόκων έως και το τέλος του 2015
 


Η ένταξη στο πρόγραμμα
Σίγουρα σας φαίνεται δελεαστικό το οικονομικό κίνητρο που σας παρέχουν για να ανακαινίσετε το σπίτι σας. Όμως όσοι έχουν ήδη ακολουθήσει τη διαδικασία, δεν κρύβουν ότι είναι αρκετά επίπονη και γραφειοκρατική, ενώ μπορεί να υπάρξουν προστριβές με τους εργολάβους που θα αναλάβουν την ανακαίνιση. Ο λόγος; Οι πληρωμές των εργολάβων γίνονται υποχρεωτικά από τις τράπεζες, χωρίς τη μεσολάβηση του ιδιοκτήτη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερήσεις, ειδικά αν λείπουν κάποια τιμολόγια και δικαιολογητικά.

Tου Νίκου Σαμοΐλη

karfi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου