Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

ΟΜΙΛΙΑ ΠΑΡΙ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ


Η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί κορυφαία κοινοβουλευτική πράξη σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής. Δύο μέρες τώρα οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφεραν να μας εξηγήσουν γιατί υπέγραψαν την πρόταση μομφής. Η συγκεκριμένη υπογραφή όμως είναι ιδιαίτερα σοβαρή γιατί αν η πρότασή τους γίνει δεκτή, η χώρα οδηγείται σε εκλογές. Αυτό θέλουν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ; Ειλικρινά δεν ξέρω.

Ξέρουμε όμως όλοι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δεν θέλει εκλογές θέλει πολιτική σταθερότητα. Τότε γιατί η πρόταση δυσπιστίας; Μήπως για να δείξει ο ΣΥΡΙΖΑ με ποιους θα κυβερνήσει αύριο;
Νομίζω πως όχι.
Δεν ξέρω κανένα προοδευτικό πολίτη που να συγκινήθηκε επειδή την πρόταση μομφής έσπευσαν να στηρίξουν οι εκφραστές του λόμπι της δραχμής και οι νεοναζιστές της Χ.Α. Αν ήμουν Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ θα αισθανόμουν από άβολα και αμήχανα μέχρι πάρα πολύ δυσάρεστα από τους αυτόκλητους υποστηρικτές. Το ερώτημα λοιπόν παραμένει. Γιατί κατατέθηκε η πρόταση δυσπιστίας. Μήπως για την  ΕΡΤ;
Εμείς το, ΠΑΣΟΚ, καταδικάσαμε απερίφραστα από την πρώτη στιγμή το μαύρο στην ΕΡΤ. Αγωνιζόμαστε για μια Δημόσια Ραδιοφωνία και Τηλεόραση αντάξια των Ελλήνων πολιτών, για την καταβολή των νόμιμων αποζημιώσεων στους απολυμένους και για τον ενδιάμεσο φορέων με 2000 εργαζόμενους.
Ακούσαμε τους εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ να αναφέρονται κατά κόρον στην έννοια του δημοσίου συμφέροντος δεν ακούσαμε όμως λέξη για το δημόσιο αγαθό της ενημέρωσης. Ακούσαμε πολλά και σε υψηλούς τόνους για το δικαίωμα των Βουλευτών να μπουν στο κτήριο της Αγ. Παρασκευής, δεν ακούσαμε όμως λέξη για το δικαίωμα των απολυμένων στην αποζημίωση και των 1000 ανέργων στη δουλειά. Κατά συνέπεια ούτε η ΕΡΤ είναι ο λόγος που υπέγραψαν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση δυσπιστίας. Μήπως τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ μας οδήγησε σε 3ημερη συζήτηση γιατί έχει κάτι σημαντικό να πει στους πολίτες;
Άκουσα με ιδιαίτερη προσοχή τους δύο βασικούς εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ που κλήθηκαν να αιτιολογήσουν την πρόταση δυσπιστίας. Μίλησαν για απόγνωση των πολιτών επικαλούμενοι εκθέσεις Διεθνών Οργανισμών. Στην Ελλάδα ζούμε και γνωρίζουμε πολύ καλά τις τεράστιες θυσίες των συμπολιτών μας και τη δεινή τους θέση. Δεν έχει ο ΣΥΡΙΖΑ το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας.
Δεν είμαστε όμως εδώ για διαπιστώσεις, άλλα για να δίνουμε λύσεις.
Δεν ξέρετε συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ τον αγώνα του ΠΑΣΟΚ για να δοθεί μεγαλύτερο επίδομα θέρμανσης σε περισσότερους πολίτες και περιοχές; Μόλις προχθές προτείναμε η Α ζώνη να επεκταθεί και στις περιοχές με μεγάλο υψόμετρο. Γιατί αποσιωπάτε, συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, το γεγονός ότι για την προστασία της Α΄ κατοικίας έχει διαμορφωθεί με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ μέτωπο κοινωνικής ευαισθησίας από τους Βουλευτές της συμπολίτευσης; Σε αυτό ανταποκρίθηκαν ο Πρωθυπουργός και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης.
Έχετε ξεχάσει τόσο γρήγορα τις συγκεκριμένες προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων και για την προστασία των ΑμεΑ;
Και έρχομαι στο μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελληνικής Κοινωνίας που είναι η ανεργία. Εδώ και 8  μήνες παρουσιάσαμε μια επεξεργασμένη πρόταση για την προστασία 500.000 θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα που βάζει φρένο στις απολύσεις και δίνει ανάσα στις επιχειρήσεις. Είναι μια ρηξικέλευθη πρόταση, δημοσιονομικά ουδέτερη και έχει δοκιμαστεί και αλλού με επιτυχία. Αγωνιζόμαστε να μπει σε εφαρμογή. Εμείς αυτά κάνουμε, εσείς εκτός από διαπιστώσεις τι ακριβώς προτείνετε;
Αν ακούγατε καλύτερα τις αγωνίες των συμπολιτών μας και διαβάζατε πιο προσεκτικά τις δημοσκοπήσεις θα είχατε διαπιστώσει ότι ποτέ άλλοτε οι πολίτες δεν είχαν τόσο χαμηλή προσδοκία από την αξιωματική αντιπολίτευση. Γιατί να σας εμπιστευτούν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, μήπως για τη Δημοκρατία και τη νομιμότητα που είναι όπως είπαν οι εισηγητές σας ο βασικός λόγος της πρότασης δυσπιστίας;
Από την ταύτισή σας με τις δυνάμεις που κατέστησαν το πανεπιστημιακό άσυλο συνώνυμο της ανομίας μέχρι την αβάσταχτη ελαφρότητα με την οποία υιοθετήσατε το «δεν πληρώνω – δεν πληρώνω», ο κατάλογος «των επιτευγμάτων σας» είναι μακρύς και οφείλετε εξηγήσεις στον Ελληνικό Λαό. Με απροσμέτρητη επιπολαιότητα θωπεύσατε τους αγανακτισμένους και με μεγάλη ευκολία προσχωρήσατε στη λεκτική βία μιλώντας για χούντες, Τσολάκογλου και πραξικοπήματα. Γι αυτό σας πήρε 2-3 χρόνια να καταλάβετε τι είναι η Χρυσή Αυγή. Για να μην αναφερθώ στα εσωτερικά σας όπου έχετε καταστήσει τους αφελείς ΠΑΣΟΚους  που σας ήρθαν, παράκλητους.
Η ανεκτικότητα του έτερου είναι βασικό συστατικό στοιχείο της δημοκρατίας.
 Όταν πάτε στα σοβαρά μιλάτε απαξιωτικά. Χαρακτήρισαν οι Εισηγητές σας το πλεόνασμα αέρα κοπανιστό. Υπομονή. Για την ώρα αέρας κοπανιστός αποδείχθηκαν οι Ρώσοι και οι Κινέζοι «φιλάνθρωποι» που δανείζουν όποιον έχει ανάγκη. Η Κυπριακή περιπέτεια ήταν μάθημα για όλους, αλλά όχι για σας. Αλήθεια εσείς με ποιον είστε, με μας ή με τους πιο σκληρούς από τους δανειστές μας;
Η απάντηση πιστεύω πως είναι πολύ απλή.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχετε κατανοήσει το πρόβλημα της χώρας. Και όσο με έπαρση και αυταρέσκεια αντιμετωπίζετε το ΠΑΣΟΚ ως παρελθόν τόσο θα απομακρύνεστε από την πραγματικότητα.
 Όταν αγωνιζόμασταν για την αποφυγή της άτακτης χρεοκοπίας εσείς προτείνατε το μοντελάκι της Αργεντινής. Όταν δίναμε τη μάχη για να παραμείνουμε στο ευρώ μας λέγατε ότι το νόμισμα δεν είναι φετίχ. Τώρα που φτάνουμε σε πλεονάσματα μιλάτε γι αέρα κοπανιστό. Το πρωτογενές πλεόνασμα όμως είναι η βασική προϋπόθεση για να βγούμε στις αγορές. Αυτό είναι το τέλος των μνημονίων και όχι οι λεονταρισμοί και οι παλιμπαιδισμοί του ΣΥΡΙΖΑ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Δυστυχώς ή ευτυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δέσμιος μιας αντίφασης και μιας ουτοπίας. Η αντίφαση είναι ότι γιγαντώθηκε καταγγέλλοντας καθολικά την κατάσταση πριν το μνημόνιο και την ίδια ώρα επαγγέλλεται την επιστροφή σε αυτή την κατάσταση. Η ουτοπία είναι ότι μιλάει για μια Ευρώπη μη υφιστάμενη και το χειρότερο είναι, ότι οι πιο γνωστοί από τους ελάχιστους συμμάχους του, αυτοί της Γερμανίας, είναι οι πιο εχθρικοί στις λύσεις που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την Ελλάδα!
Πρόκειται για σημείο κομβικό, γιατί αν κάτι έμεινε όρθιο στην τρομακτική δίνη της κρίσης είναι ο στρατηγικός στόχος της Ευρωπαϊκής μας ολοκλήρωσης.
Αυτή είναι η εθνική παρακαταθήκη της Γ΄ Ελληνικής  Δημοκρατίας. Είναι ο δρόμος που χάραξαν ο Κων/νος Καραμανλής, ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Κώστας Σημίτης. Σ αυτή την τροχιά κρατήσαμε την πατρίδα μας οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και οι Έλληνες πολίτες με τρομακτικές θυσίες, χωρίς προηγούμενο.  Ξέρουμε καλά ότι σε μια παγκόσμια και πανευρωπαϊκή κρίση υπήρξαμε ο ιδανικός ένοχος για τους Ευρωπαίους Τραπεζίτες και το ΔΝΤ. Η ευθύνη όμως για αυτό ήταν αποκλειστικά ελληνική. Μας επέβαλαν και δεχτήκαμε ένα ακραία νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα γιατί όπως έδειξε η Κύπρος δεν υπήρχε plan B.
Ξέρω πολλούς που έλεγαν πως είχαν άλλες στρατηγικές αλλά εφαρμόζουν τη δική μας. Οι πιο γνωστοί είναι ο Πρωθυπουργός και μέχρι πριν 3 μήνες ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. Όπως ξέρω και πολλούς που μόλις κρέμασαν τα υπουργικά κοστούμια φόρεσαν trendy αντιμνημονιακά.
Αναφέρθηκα ήδη σε όλους αυτούς που διαχειρίστηκαν την οργή και την απόγνωση των πολιτών όταν δεν την πυροδοτούσαν οι ίδιοι, χωρίς καμία πρόταση για την πατρίδα και το λαό μας.
Οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είμαστε περήφανοι για την παράταξή μας και την προσφορά της. Είμαστε περήφανοι για το έργο των Κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη γιατί με το έργο τους άλλαξε κυριολεκτικά ήπειρο η Ελλάδα. Από μια χώρα της Α. Μεσογείου και των ΝΔ Βαλκανίων η Ελλάδα σήμερα είναι χώρα της ΝΑ Ευρώπης και εκεί θα παραμείνει. Είμαστε περήφανοι που στηρίξαμε τις Κυβερνήσεις του Γιώργου Παπανδρέου και του Λουκά Παπαδήμου  και πράττουμε ιστορικό και πατριωτικό καθήκον στηρίζοντας τη σημερινή Κυβέρνηση.

·        Αποφυγή άτακτης χρεοκοπίας
·        Παραμονή στη  ζώνη του ευρώ
·        Πρωτογενές πλεόνασμα, έξοδος στις αγορές
·        Εθνικό σχέδιο Ανασυγκρότησης

Αυτή είναι η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ αυτή είναι η στρατηγική της χώρας.
Αυτή τη στρατηγική υπηρετεί η σημερινή Κυβέρνηση για αυτό τη στηρίζουμε και καταψηφίζουμε την πρόταση δυσπιστίας των  Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Σήμερα 9 Νοεμβρίου είναι η παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού και του αντισημιτισμού. Είναι η 75η επέτειος της νύχτας των κρυστάλλων. Ελάχιστη υποχρέωση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η πρόταση μομφής στερείτε νοήματος  είναι να φέρει στη Βουλή την πρότασή του για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. 24 μέρες συκοφαντίας είναι πολλές και προσβάλουν βάναυσα τη δημοκρατία και τα κοινοβουλευτικά μας ήθη.

Στην Ελλάδα της κρίσης χρειαζόμαστε περισσότερη και όχι λιγότερη δημοκρατία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου