Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Συνάντηση του Αθανάσιου Τσαυτάρη : με αντιπροσωπεία του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Ε.Ε.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης συναντήθηκε χθες, Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου, με ομάδα μελών του  Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (AMCHAM EU).
Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων κ. Δημήτρης Μελάς και αρμόδια για την ελληνική Προεδρία στελέχη του ΥπΑΑΤ.


Ο κ. Τσαυτάρης έθεσε  τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας-Αλιείας της Ε.Ε, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, σε θέματα αγοράς γαλακτοκομικών προϊόντων μετά το 2015, οργάνωσης αγορών παραγωγών  φρούτων και λαχανικών, για το νέο πρόγραμμα διανομής αγροτικών προϊόντων στα σχολεία, για την Ευρωπαϊκή στρατηγική των υδατοκαλλιεργειών, για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά, καθώς και για το πακέτο για την υγεία των φυτών και των ζώων και την ασφαλέστερη αγροδιατροφική αλυσίδα.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από τον κ. Τσαυτάρη, σε θέματα προώθησης της έρευνας και της καινοτομίας. Για το θέμα αυτό ο Υπουργός, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην παρουσίαση στο πρώτο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας του σχεδίου δράσης για την ευρωπαϊκή σύμπραξη καινοτομίας για την ενίσχυση της γεωργικής παραγωγικότητας και βιωσιμότητας, το οποίο εγκρίθηκε πρόσφατα από το Συμβούλιο Υψηλού Επιπέδου στο οποίο ο ίδιος είναι μέλος, ως εκπρόσωπος του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας.

Επίσης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκε στη συμβολή της γεωργίας και αλιείας στην βιώσιμη ανάπτυξη, στη δημιουργία θέσεων εργασίας, και στην ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας και την ανάσχεση της ύφεσης τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο.
Ο κ. Τσαυτάρης τόνισε τη σημασία προώθησης θεμάτων της υπο διαπραγμάτευσης εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-ΗΠΑ που άπτονται της αγρο-διατροφικής αλυσίδας και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη σεβασμού των πνευματικών και βιομηχανικών δικαιωμάτων, των πατεντών και των γεωγραφικών ενδείξεων ποιότητας για την Ε.Ε και τη χώρα.
Υπογράμμισε ιδιαίτερα την Ευρωπαϊκή πολιτική προς την ποιότητα, τη βιολογική καλλιέργεια, την ποικιλομορφία, τη σημασία του αλληλένδετου συνδυασμού γενοτύπου και περιβάλλοντος στη γεύση και ποιότητα.

Τέλος, ο κ. Τσαυτάρης αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας και στον τομέα της Αλιείας για μια γαλάζια ανάπτυξη και σημείωσε τη στενή συνεργασία της Ελληνικής Προεδρίας με διεθνείς οργανισμούς στους τομείς Γεωργίας Αλιείας, όπως FAO, WTO, ΟΗΕ και στη διάσκεψη υψηλού επιπέδου που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη για την αλιευτική ικανότητα από  Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με FAO, με στόχο τη βιωσιμότητα των αλιευτικών αποθεμάτων.

Εκ μέρους των μελών του αμερικάνικου επιμελητηρίου ετέθησαν ερωτήματα και προβληματισμοί σχετικά με τους εφαρμοστικούς κανονισμούς της νέας ΚΑΠ αλλά και τις  κανονιστικές πτυχές της υπό διαπραγμάτευση Διατλαντικής Εμπορικής σχέσης ΕΕ και ΗΠΑ και η ανάγκη κοινής αντίληψης του συνολικού πλαισίου, της αποτίμησης κινδύνου και άλλων τεχνικών θεμάτων.


Tα δύο μέρη συμφώνησαν ότι θα συνεχίσουν τη συνεργασία σε όλη τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε και υπογράμμισαν την ανάγκη επίτευξης ικανοποιητικής συμφωνίας Ε.Ε - ΗΠΑ στο εμπόριο και τις επενδύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου