Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Ανάπλαση δενδροφυτείας για την ενίσχυση του πρασίνου στο Δήμο Νεάπολης- Συκεών

Δάφνη Απόλλωνα, Αγγελική, κυδωνίαστρο, σπάρτο... Ονόματα δένδρων και φυτών με τα οποία ενισχύεται και «αναζωογονείται» μια από τις ομορφότερες περιοχές των Συκεών, η Δενδροφυτεία. Το δημοτικό άλσος δημιουργήθηκε τεχνητά το 1950, με φυτεύσεις κυρίως πεύκων και κυπαρισσιών. Η ανάπλαση και η μετατροπή του σ' ένα καλύτερα αξιοποιημένο περιβαλλοντικό και πολιτιστικό πάρκο δράσεων και αναψυχής, αποτελεί σκοπό της δημοτικής αρχής από τον πρώην δήμο
Συκεών ακόμα, και προς την κατεύθυνση αυτή έχει κατά καιρούς προβεί σε διάφορες τεχνικές παρεμβάσεις. Τον τελευταίο καιρό η Υπηρεσία Πρασίνου έχει επιδοθεί σε μία από τις πιο δημιουργικές εργασίες, αυτή της φύτευσης 1.000 νέων δένδρων (Αριά, δάφνη Απόλλωνα, κερκίς-κουτσουπιά, κοιλρεουτέρια, προύμνη, φτελιά, λέιλαντ) και θάμνων (Αγγελική, βιβούρνο εύοσμο, δενδρολίβανο, κάσσια, κουμαριά, κυδωνίαστρο, πασχαλιά, φωτίνια, πικροδάφνη, σπάρτο, βερβερίδα κόκκινη).
Η ανάπλαση της Δενδροφυτείας είναι ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά έργα στο δήμο Νεάπολης-Συκεών. Στο πλαίσιο του δημοτικού σχεδιασμού για τη συνολική αισθητική και λειτουργική βελτίωση του άλσους, στην τελευταία φάση κατασκευής του βρίσκεται ένα αναψυκτήριο 140 τ.μ., με αποκλειστικό υλικό το ξύλο πεύκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη συνολική διαμόρφωση του χώρου δεν χρειάστηκε να κοπεί ούτε ένα υγιές δένδρο, παρά μόνο μερικά ξερά που ούτως ή άλλως έπρεπε να απομακρυνθούν.
Τα παγκάκια και τα κιόσκια που θα φτιαχτούν αμέσως μετά, σε συνδυασμό με τη βελτίωση του δαπέδου του υπάρχοντος γηπέδου μπάσκετ, θα ολοκληρώσουν την εικόνα ενός αλσυλλίου-πολυχώρου, όπου κάτοικοι και επισκέπτες θα απολαμβάνουν τη βόλτα τους σε ένα ειδυλλιακό τοπίο και τα παιδιά θα επιδίδονται με ασφάλεια σε παιχνίδι και άθληση. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 394.000 ευρώ και τα κονδύλια προέρχονται αποκλειστικά από το δημοτικό ταμείο.
Ενίσχυση του πράσινου
Την αρχική μελέτη του έργου ανάπλασης της Δενδροφυτείας είχε εκπονήσει ομάδα πανεπιστημιακών του Α.Π.Θ. Σύμφωνα με τα πορίσματά της, η εγκατάλειψη από παλαιότερες δεκαετίες του φυσικού πλούτου επιβάρυνε το περιβάλλον, το έδαφος διαβρώθηκε, ενώ πολλά δένδρα είχαν «αρρωστήσει» κι έπρεπε να εκριζωθούν. Η σταδιακά αναγέννηση του άλσους δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Εκ μέρους του δήμου προηγήθηκαν προσεκτικά μελετημένες παρεμβάσεις σε βάθος χρόνου, με τη συνεργασία ειδικών τεχνικών επιστημόνων, γεωπόνων και δασολόγων, και φυτεύσεις νέων δένδρων, θάμνων και φυτών.
Παράλληλα, σταδιακά εκτελούνταν εργασίες κατασκευής δικτύων άρδευσης, πυροπροστασίας, διαμόρφωσης διαδρόμων περιπάτου και παιδικών χαρών, περίφραξης του χώρου, κ.λπ. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στην υπογείωση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού της ΔΕΗ που έκανε ο δήμος με δικούς του πόρους, με στόχο την προστασία του άλσους και της ασφάλειας των κατοίκων. «Ξεκινήσαμε τις προσπάθειες διάσωσης και αναδιοργάνωσης του δημοτικού άλσους πολλά χρόνια πριν αλλά, δυστυχώς, όπως συνηθίζεται στη χώρα μας, πεισματικές αρνήσεις υπηρεσιακών οργάνων συναρμόδιων υπηρεσιών, είχαν ως αποτέλεσμα σοβαρές καθυστερήσεις στην υλοποίηση του σχεδιασμού μας», επισημαίνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος άλλωστε έχει μεγαλώσει σ' αυτή τη γειτονιά. «Πλέον έχουμε άριστη συνεργασία και κοινή πλεύση με τους επικεφαλής του Δασαρχείου, κι έτσι η σταθερή πολιτική μας επιλογή για αύξηση των χώρων πρασίνου και την αξιοποίηση όλων των ελεύθερων χώρων που προορίζονται για τη χρήση αυτή, βρίσκει άλλη μια εφαρμογή στην περίπτωση της Δενδροφυτείας», προσθέτει.

thestival

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου