Πυρετός στους διεθνείς κερδοσκόπους των αγορών που αναζητούν το νέο «Ελντοράντο» με την απόκτηση «κόκκινων» δανείων από τις ελληνικές τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη των Αpollo Capital, Monarch Alternative Capital, Oaktree Capital Management, York Capital, Marathon Asset Management θα επισκεφθούν εκ νέου τη χώρα μας το επόμενο διάστημα, έχοντας έναν στόχο: να αγοράσουν σε χαμηλές τιμές ελληνικά
δάνεια. Και μάλιστα οποιουδήποτε είδους: επιχειρηματικά, στεγαστικά, προσωπικά, ναυτιλιακά και ό,τι άλλο επισφαλές ή «κόκκινο δάνειο» έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι τράπεζες.
Τα distress funds είναι προφανές ότι ενδιαφέρονται για επενδύσεις σε εταιρείες που έχουν προοπτική να ανακάμψουν, αλλά έχουν πρόβλημα χρηματοδότησης των σχεδίων τους. Στόχος είναι η απόκτηση μετοχικού ελέγχου αυτών των εταιρειών, πολλές φορές έναντι πινακίου φακής, ενώ η «υπόσχεση» προς λοιπούς μετόχους είναι ότι από το μηδέν που φέρνει η κατάρρευση μιας εταιρείας μπορεί στο μέλλον να έχουν κάποιο όφελος. Η κινητικότητα των distress funds εντοπίζεται σε κλάδους για τους οποίους υπάρχει ενδιαφέρον, αλλά και υφίστανται μεγάλα προβλήματα. Είναι οι κλάδοι real estate, ξενοδοχείων και τροφίμων.
Τραπεζικές πηγές επισημαίνουν πως οι εταιρείες διαχείρισης χρεών είναι διατεθειμένες να πληρώσουν από 5% ως 30% επί της αξίας των οφειλών που «αγοράζουν», ωστόσο στην πλειονότητα των περιπτώσεων το ποσοστό αυτό κυμαίνεται µμεταξύ 12% και 15%. Ο κανόνας είναι ότι όσο πιο εύκολα μπορεί να εισπραχθεί µια απαίτηση τόσο πιο υψηλό είναι το τίµηµα που καταβάλλεται στην τράπεζα. Εν συνεχεία η εταιρεία που απέκτησε το δάνειο προσπαθεί να εισπράξει όσο το δυνατόν περισσότερα εντός διαστήματος που μπορεί να φτάσει ως και τα πέντε έτη.
thepaper
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου