Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ Γ. ΜΑΜΕΛΗ : 11η θέση


Ο Κάρολος, ο Λουδοβίκος (κι ο Μήτσος). Επιτακτικά η ιστορία της «όμορφης και παράξενης» αυτής πατρίδας αναζητά τη θεωρία (της εξόδου από την κρίση), το σχέδιο (που υπηρετεί τη θεωρία ετούτη) και το συλλογικό υποκείμενο (το κόμμα) που θα υπηρετήσει με επάρκεια και τη θεωρία και το σχέδιο. Εις μάτην. Η ζωή δείχνει αλλιώς, που θα 'λεγε κι ο Μήτσος. Ενας απλός, ταπεινός χειρώνακτας Νεοέλληνας, θύμα μιας κρίσης (που δεν την
προκάλεσε).
Η ανακουφιστική -όπως ορθά παρατηρεί ο Κ. Γαβρόγλου- απάντηση στη 11η θέση του Καρόλου Μαρξ για τον Λουδοβίκο Φόιερμπαχ, ότι «οι φιλόσοφοι μονάχα εξηγούσαν με διάφορους τρόπους τον κόσμο, το ζήτημα όμως είναι να τον αλλάξουμε», τίθεται καθημερινά, βασανιστικά και επί τάπητος σε ένα πολιτικό σύστημα εξόχως αποϊδεολογικοποιημένο, το οποίο (ενώ υπηρετεί -στο σύνολό του- ιδεολογικά μια πορεία εθνικού αδιεξόδου -λυπάμαι που το λέω) εντούτοις επιλέγει να «δανείζεται», εκτός από τα δισ. ευρώ στήριξης μιας καταρρέουσας χώρας, και τα κακογραμμένα ιδεολογικο-πολιτικά ιδεολογήματα, που τα ενσωματώνει και τα διαχειρίζεται ως δάνεια πρότυπα, ως νεωτερικές ιδέες της δυτικής Εσπερίας.
Η θέση αυτή, η 11η, κέρδισε αποδοχή και οπαδούς (ακόμη και από αυτούς που την αγνοούσαν), καθώς η ιθύνουσα πολιτική ελίτ τη χρησιμοποίησε ως άλλοθι, ένα ρούχο για το γυμνό βασιλιά, ένα πουκάμισο αδειανό για τα πρεζίντιουμ και τα πολιτικά γραφεία.
Αλλά ο καημένος ο Μήτσος δε βολεύεται με τα άλλοθι. Απαντήσεις ζητάει στην καθημερινότητά του, σήμερα η αρρώστια, αύριο το άνεργο παιδί, μεθαύριο το χαράτσι, μέσα στο δωμάτιο των 9 βαθμών, κουκουλωμένος στην κουβέρτα. Δε χορταίνει κανείς αναμένοντας την ολοκλήρωση της θεωρίας.
Μα ο Κάρολος το ξέρει, αναφωνούν οι μαρξιστές. Είναι επίκαιρος. Σε αυτήν ακριβώς την καθημερινότητα αναφέρεται στην 8η θέση του: «Η κοινωνική ζωή είναι στην ουσία της πρακτική. Ολα τα μυστήρια, που παρασέρνουν τη θεωρία προς το μυστικισμό, βρίσκουν τη λογική τους λύση στην ανθρώπινη πράξη και στην κατανόηση αυτής της πράξης». Πραγματικά επίκαιρος. Τόσο επίκαιρος, που ο Κάρολος και ο Λουδοβίκος, περιμένουν την κρίσιμη πράξη του Μήτσου για να δικαιωθούν. Για να δούμε!


ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ Γ. ΜΑΜΕΛΗ,
kmamelis@yahoo.gr

Aggelioforos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου