Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

WSJ: Πολύ σκληρό για να πεθάνει το ευρώ -Επιβίωσε τα χειρότερα, σταθεροποιείται και αποκτά πάλι επενδυτικό ενδιαφέρον

Όλο αυτό το διάστημα των τελευταίων χρόνων, στα μάτια των επενδυτών και οικονομικών αναλυτών το ευρώ αποτελούσε πάντοτε ένα βαρόμετρο ρίσκου: όταν οι αγορές παρουσιάζονταν αβέβαιες, εκείνο έπεφτε.
Τις τελευταίες εβδομάδες, όμως, τα πράγματα δείχνουν να έχουν αλλάξει, οδηγώντας ορισμένους αναλυτές να αναρωτιούνται μήπως επιτέλους η Ευρώπη, έπειτα από πολυετή κρίση, αρχίζει να
ανακάμπτει, αναδίδοντας και πάλι μία αίσθηση ασφάλειας, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Πώς βγαίνει ένα τέτοιο συμπέρασμα; Από το εξής γεγονός: όταν τις προηγούμενες εβδομάδες οι αναδυόμενες αγορές σημείωσαν απότομη πτώση, παρασύροντας μαζί τους και τις επενδύσεις, το ευρώ κατάφερε να την αντιπαρέλθει απτόητο.
Υπήρξαν, μάλιστα, κάποιες στιγμές κατά τις οποίες το ευρωνόμισμα κατάφερε να ανασυνταχθεί και να ανακάμψει τη στιγμή που οι μετοχές κατέρρεαν – μία τάση, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, που συνήθως χαρακτηρίζει το ιαπωνικό γιεν ή το αμερικανικό δολάριο.
Κανονικά, θα περίμενες κανείς να ακολουθήσει και αυτό την πτωτική τάση, αλλά το ευρώ μοιάζει να αρχίζει να αντιδρά σαν το γεν και το δολάριο, πράγμα που έχει συμβεί και σε πολλές άλλες παρόμοιες κρίσιμες καταστάσεις.
Η εκ νέου ανάδυση του ευρώ και η «δειλή» αλλά σημαντική σταθεροποίησή του στις χρηματιστηριακές αγορές, σημειώνει το δημοσίευμα, δεν μπορεί να αποτελεί παρά χαρμόσυνο μήνυμα για την Ηπειρωτική Ευρώπη η οποία βρίσκεται επί χρόνια αντιμέτωπη με μία κρίση τόσο επίμονη που έκανε την επιβίωση του ευρώ να φαντάζει ανέφικτη υπόθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου