Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Συμφωνία Υπουργού και Προεδρεύοντος του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας Αθ. Τσαυτάρη: Για την επίσπευση των διαδικασιών της έγκρισης του Κανονισμού για την προώθηση αγροτικών προϊόντων


Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης συναντήθηκε, στο Στρασβούργο, με τον Επίτροπο Γεωργίας κ. Dacian Ciolos και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Paolo De Castro. Στο επίκεντρο των συζητήσεων τέθηκε η επίσπευση των διαδικασιών, ώστε να ληφθούν αποφάσεις πριν τις Ευρωεκλογές για το σημαντικό φάκελο της προώθησης των γεωργικών προϊόντων, τόσο στην εσωτερική αγορά, όσο κυρίως στις  αγορές των Τρίτων Χωρών. Η σημαντική αυτή συνάντηση
πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι τρεις συνομιλητές τόνισαν τη σημασία των μέτρων προώθησης των γεωργικών προϊόντων στην εσωτερική αγορά και στις τρίτες χώρες και  της κατά το δυνατόν συντομότερης έγκρισης του σχετικού Κανονισμού. Τα μέτρα αυτά ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα του Ευρωπαϊκού αγροδιατροφικού τομέα, ενώ η βελτίωσή τους αποτελεί μακρόχρονο αίτημα του αγροτικού κόσμου και όλων των εμπλεκόμενων. Η πρόταση της Επιτροπής περιλαμβάνει ήδη, σημαντικά στοιχεία, όπως ο σταδιακός υπερτριπλασιασμός του προϋπολογισμού από 60 σε 200 εκατ. €. Η έγκρισή του φακέλου πριν τις Ευρωεκλογές θα δώσει ένα σταθερό ορίζοντα για τον προγραμματισμό και την καλύτερη αξιοποίηση των μέτρων προώθησης, αποφεύγοντας κινδύνους αναβολών και επανέναρξης των διαπραγματεύσεων με την νέα Ευρωβουλή.

Ο κ. Paolo De Castro, δεσμεύτηκε να προχωρήσει το ταχύτερο στις απαιτούμενες ενέργειες και σε διαβουλεύσεις με τις Πολιτικές Ομάδες και διαδικασίες στα Όργανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ώστε να έχουν διαμορφωθεί έγκαιρα οι θέσεις τους.

Παράλληλα, όπως τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η Προεδρία θα εντείνει τις εργασίες της στο Συμβούλιο της Ε.Ε, με επιπλέον συνεδριάσεις των αρμόδιων Οργάνων και με επίσπευση των συζητήσεων στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, ώστε να είναι δυνατή η διαπραγμάτευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η επίτευξη συμφωνίας «σε πρώτη ανάγνωση», που πρέπει να έχει ψηφισθεί στην τελευταία Ολομέλεια της παρούσας Ευρωβουλής, στις 14-16 Απριλίου 2014.

Ο Επίτροπος από την πλευρά του, δεσμεύθηκε να διευκολύνει αυτό το έργο, επιδεικνύοντας ανοικτό πνεύμα συνεργασίας και διευκολύνοντας τις απαιτούμενες διαδικασίες. Στο διάστημα αυτό, η Προεδρία, η Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εκπρόσωποι της Γραμματείας του Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα εντείνουν τις συναντήσεις τους, ώστε να αποφευχθούν άσκοπες καθυστερήσεις.

Όπως υπογράμμισε ο Υπουργός, κ. Τσαυτάρης, ο γεωργικός και γενικότερα ο αγροδιατροφικός τομέας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πυρήνας ανάπτυξης, απασχόλησης και εξωστρέφειας της Ευρωπαϊκής οικονομίας. Τα ευρωπαϊκά τρόφιμα απολαμβάνουν την παγκόσμια εκτίμηση για την ποιότητα, την ασφάλεια και τη μοναδικότητά τους, χαρακτηριστικά που τοποθετούν την Ευρώπη στην πρώτη θέση των παγκόσμιων εξαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων. Για να διατηρηθεί η παγκόσμια αυτή εικόνα και να αντιμετωπισθεί ο διαρκώς μεγαλύτερος παγκόσμιος ανταγωνισμός, χρειάζονται σύγχρονα εργαλεία και τα βελτιωμένα μέτρα προώθησης αποτελούν σημαντικό τέτοιο μέσο. Η Προεδρία θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια, ώστε να εγκριθεί το ταχύτερο δυνατό ο σχετικός κανονισμός, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ένα καλό και αποδοτικό αποτέλεσμα που θα βοηθά αποτελεσματικά στην ανάδειξη των Ευρωπαϊκών προϊόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου