Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Το Δίκτυο Π80 αρνείται ένταξη στην κεντροαριστερά της ΔΗΜΑΡ

Το Δίκτυο Π80 δέχθηκε την πρόσκληση της ΔΗΜΑΡ για τη σημερινή συνάντηση, παραμένοντας συνεπές στη θέση του για διάλογο με όλες τις δυνάμεις που μπορούν να υποστηρίξουν την ανασύνθεση της προοδευτικής παράταξης. Έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση σχετικά με την ατζέντα των αναγκαίων αλλαγών στην οικονομία, την κοινωνία και στο πολιτικό σύστημα της χώρας.

Περισσότερο από έναν χρόνο πριν, τον Οκτώβριο του 2012, είχαμε παρουσιάσει τις «8 προτάσεις και 3 αρχές» μας για τη νέα κεντροαριστερά, προτείνοντας ένα ιστορικό big-bang των δυνάμεων του ευρωπαϊκού δημοκρατικού σοσιαλισμού, κατά τα πρότυπα των Γάλλων σοσιαλιστών στο συνέδριο του Επινέ το 1971. Το ελληνικό «Επινέ» προϋποθέτει ότι οι υπάρχοντες κομματικοί σχηματισμοί (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ), οι ομάδες και οι προσωπικότητες του χώρου, θα υποστείλουν τη σημαία του εγωισμού και θα προσέλθουν όλοι, ως ίσοι προς ίσους, για να χτίσουμε τη νέα κεντροαριστερά από μηδενική βάση, χωρίς κανενός είδους προνόμια, τιμάρια, βαρωνίες, κληρονομικά δικαιώματα ή γονικές παροχές.
Δυστυχώς τα πράγματα δεν κινούνται ακόμη προς αυτή την κατεύθυνση. Οι μέχρι τώρα κινήσεις δεν έφεραν ενότητα, ούτε συναντίληψη στο χώρο μας, αντίθετα οδήγησαν σε πολυδιάσπαση (ακόμη και στο εσωτερικό των υφιστάμενων σχηματισμών), ενώ η όποια κινητικότητα εξαντλείται σε κινήσεις τακτικής στην πολιτική σκακιέρα και μοίρασμα ρόλων κορυφής. Τίποτε από αυτά δεν αφορά τους πολλούς, τους πολίτες και τα κινήματα της καταρρακωμένης χώρας μας. Και τίποτε από αυτά δεν μπορεί να κινητοποιήσει το μυαλό και τις καρδιές των ανθρώπων, ώστε η νέα κεντροαριστερά να γεννηθεί και να διεκδικήσει και πάλι την πλειοψηφία.
Είχαμε την ευκαιρία να επισημάνουμε ότι η συγκρότηση ενός ακόμη «πόλου» της κεντροαριστεράς από την ΔΗΜΑΡ, απέχει πολύ από το big-bang μιας νέας πολιτικής κίνησης στην οποία προσβλέπουμε. Για τον λόγο αυτό, διευκρινίσαμε ότι το Δίκτυο Π80 δεν θα μπορούσε να ενταχθεί σε μια τέτοια κίνηση.
Ανεξάρτητα από αυτά, το Δίκτυο Π80, που ήταν και παραμένει κίνηση πολιτών και όχι πολιτικών, θα συμμετέχει με τις μικρές του δυνάμεις καλόπιστα και με κάθε ευκαιρία στον διάλογο που αναπτύσσεται. Κυρίως όμως θα εξακολουθήσουμε να εργαζόμαστε για το big-bang της νέας κεντροαριστεράς: Όσο κι αν το καινούργιο δυσκολεύεται να γεννηθεί, το παλιό δεν έχει πια απαντήσεις να δώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου