Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Ν. Ανδρουλάκης: «Η προγραμματική συμφωνία ΠαΣοΚ-Ν.Δ. ισχύει μόνο για την κυβέρνηση»

Για την Κεντροαριστερά
«Εμείς, κάνουμε μια προσπάθεια από τις αρχές του φθινοπώρου να μαζευτεί αυτός ο χώρος της Κεντροαριστεράς. Να υπάρξει στο πλαίσιο της αυτονομίας του κάθε κόμματος μια κοινή προσπάθεια για κάθοδο στις εκλογές. Τα βήματα είναι να γίνει μια πολιτική συνδιάσκεψη με τον Μάρτιν Σουλτς ως υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και μετά να γίνει μια πρωτοφανής διαδικασία και να εκλεγεί το ψηφοδέλτιο από τη βάση από τους
ανθρώπους που θα πιστέψουν σ’ αυτή τη διακήρυξη. Να συγκροτηθεί το ευρωψηφοδέλτιο όχι με απόφαση ενός προέδρου, αλλά των πολιτών. Το θέμα είναι το πολιτικό τώρα. Ότι η Κεντροαριστερά, για να αποκτήσει ξανά ένα ευρύτερο ακροατήριο, πρέπει η ατζέντα να περιλαμβάνει, εκτός από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία, τις μεταρρυθμίσεις του πολιτικού συστήματος. Ο χώρος αυτός έχει χτυπηθεί σε πολλά θέματα που έχουν να κάνουν με ηθικό βάρος και είναι έτσι πολύ σημαντικό για μένα, για να αποκτήσουμε και πάλι ακροατήρια ευρύτερα, να μιλήσουμε γι’ αυτά τα θέματα. Και για να είμαι πιο συγκεκριμένος, μιλώ για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Έναν εκλογικό νόμο περισσότερο αναλογικό, ώστε να βοηθάει την κουλτούρα των συνεργασιών. Να ευνοεί τις ευρύτερες συνεργασίες ένας πιο αναλογικός εκλογικός νόμος. Δεύτερον, να υπάρχει μια διαδικασία αιτιολόγησης πώς διαχειρίζονται τα κόμματα τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών, τα οικονομικά των κομμάτων. Να σπάσουν οι μεγάλες περιφέρειες. Και βλέπουμε με τα τελευταία γεγονότα ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι η γκρίζα ζώνη μεταξύ πολιτικού συστήματος και όλων αυτών των μηχανισμών που είχαν να κάνουν με το κράτος. Ότι δεν μπορεί να αλλάζει η κυβέρνηση και να αλλάζει ο υπουργός και να διαχειρίζεται ως λάφυρο το κράτος. Δεν δίνεται η δυνατότητα το πολιτικό σύστημα (με τις αλλαγές) να διαχειρίζεται το κράτος με όρους πελατειακούς.»
Για τον κ. Λοβέρδο και το ενδεχόμενο σύμπλευσής του με τους 58
«Εγώ πιστεύω ότι είναι θετικός, αλλά πρέπει να σεβαστούμε τις θεσμικές διαδικασίες του κόμματός του. Θα συνεδριάσουν και θα πάρουν αποφάσεις, τις οποίες δεν μπορούμε να προκαταλάβουμε. Του έκανα μια ανάλυση του οδικού χάρτη ως τις ευρωεκλογές, τα τεχνικά θέματα, και τα θεσμικά αφορούν το κόμμα του.
Ως προς τα πρόσωπα, χρειαζόμαστε νέες ιδέες που μπορούν να τις έχουν νέα πρόσωπα ή και πρόσωπα που έχουν κάποια χρόνια στην πολιτική ζωή του τόπου. Το θέμα είναι να υπάρχουν αυτές οι ιδέες και να καταλάβει η κοινωνία ότι έχουμε τη διάθεση να συγκρουστούμε με τα οικονομικά, μιντιακά, συντεχνιακά συμφέροντα, με όλον αυτό το συρφετό που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία το 2009. Εάν πιστέψουν οι πολίτες ότι είμαστε έτοιμοι με μια πολιτική ατζέντα που θα συγκρούεται με αυτά τα κατεστημένα, πιστεύω τότε ότι η Κεντροαριστερά μπορεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο ως τρίτος πόλος ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ.»
Για τη στάση του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τις υποψηφιότητες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
«Εμείς, ως ΠΑΣΟΚ, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει καμία κεντρική συμφωνία με τη Ν.Δ. όσον αφορά τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κάναμε μια συμφωνία με έναν στρατηγικό αντίπαλο για να κυβερνηθεί η χώρα και άλλο τα υπόλοιπα.»
Για τις υποψηφιότητες του ΣΥΡΙΖΑ
«Οι γενικοί χαρακτηρισμοί με ενοχλούν πολύ. Αλλά θα σας πω το εξής και θα είμαι ειλικρινής: ο κ. Τσίπρας έκανε μια στρατηγική επιλογή, το μνημόνιο-αντιμνημόνιο, σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών. Δεν καταλαβαίνει ότι σε έναν δήμο της Κρήτης απασχολεί τον πολίτη να έχει καλή αποκομιδή των σκουπιδιών, να έχει καλό σχολείο και να υπάρχει ένα ρυθμιστικό σχέδιο. Να μπορεί ο δήμος να έχει κοινωνικές πολιτικές και δομές, κοινωνικό ιατρείο και παντοπωλείο. Να έχει, δηλαδή, προγραμματικό λόγο. Εμείς, θεωρούμε ότι αυτές οι εκλογές πρέπει να είναι εκλογές προγραμματικού λόγου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όχι φθηνών συγκρούσεων που δεν οδηγούν να γίνει διάλογος.»
tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου