Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Ψάχνει και δεν βρίσκει υποψηφίους η ΝΔ

Μόλις 100 μέρες πριν την εκλογική αναμέτρηση της 18ης Μαΐου, οπότε και είναι προγραμματισμένος ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών, η ΝΔ παρουσιάζει πολλές αδυναμίες, σε σημείο που ήδη προκαλούνται εντάσεις και υπάρχουν πολλά νεύρα σε Μέγαρο Μαξίμου και στην Συγγρού.
Αδυναμία της Ν.Δ. να βρει υποψηφίους στους Δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης, αλλά και στην περιφέρεια Αττικής
Η έλλειψη σχεδίου δράσης και στρατηγικής είναι εμφανής με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την
αδυναμία της Ν.Δ. να βρει υποψηφίους στους Δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης, αλλά και στην περιφέρεια Αττικής. 
Στην πρωτεύουσα η κατάσταση είναι τραγική για ένα κόμμα εξουσίας, όπως η Ν.Δ. που δεν μπορεί να βρει έναν πολιτικά δυνατό υποψήφιο να δώσει την εκλογική μάχη στον πρώτο δήμο της χώρας.
Το τελευταίο διάστημα έγιναν κρούσεις σε υπουργούς, όπως η Ολγα Κεφαλογιάννη και ο Νίκος Δένδιας, αλλά και οι δυο αρνήθηκαν. Ειδικά η υπουργός Τουρισμού ήταν ανένδοτη και δεν ήθελε να δώσει τη μάχη στην Αθήνα, παρά το γεγονός ότι πιέστηκε έντονα.
Στο Μέγαρο Μαξίμου είχαν φθάσει δημοσκοπήσεις την περασμένη εβδομάδα, όπου η Ολγα Κεφαλογιάννη ήταν πρώτη με την βουλευτή Φωτεινή Πιπιλή να είναι στην δεύτερη θέση, ενώ στην τρίτη θέση ήταν ο υπουργός Δημοσίας Τάξης.
Δημοσκοπήσεις στον Δήμο Αθηναίων
Εχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και κανείς δεν θέλει να δώσει τη μάχη τρεις μήνες πριν από τις εκλογές
Η πρωτιά της ευειδούς πολιτικού άνοιξε και πάλι τη συζήτηση στο πρωθυπουργικό γραφείο για να είναι αυτή η εκλεκτή της Ν.Δ. για τον Δήμο της Αθήνας. Ομως η ίδια επέμεινε, ενώ και η Φωτεινή Πιπιλή δεν έδειξε διάθεση να δώσει τη μάχη στην πρωτεύουσα. Εξάλλου έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και κανείς δεν θέλει να δώσει τη μάχη τρεις μήνες πριν από τις εκλογές.
Μετά την απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα να χρίσει υποψήφιο στην Αθήνα, τον 35χρονο Γαβριήλ Σακελλαρίδη, προκλήθηκε μεγάλη συζήτηση στους κόλπους της Ν.Δ. και «πάγωσαν» τα σενάρια περί υποψηφιότητας, είτε του προέδρου του ΕΒΕΑ, Κώστα Μίχαλου, είτε του δημάρχου Αμαρουσίου και προέδρου του ιατρικού συλλόγου, Γιώργου Πατούλη.
Κατά καιρούς στο Μαξίμου είχαν συζητήσει διάφορα ονόματα, όπως και των Αδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη, ενώ κάποια στιγμή ετέθη στο τραπέζι και η υποψηφιότητα του βουλευτή, Ανδρέα Ψυχάρη. Η αναβλητικότητα της ΝΔ να λύσει έγκυρα τον γρίφο της Αθήνας, επέδρασε αρνητικά και έφερε το σημερινό αδιέξοδο.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει φως και όλα είναι ανοικτά
Εσχάτως έφθασαν στο σημείο κάποιοι στη Ν.Δ. να ρίξουν «λευκή πετσέτα» και έλεγαν ότι καλό θα ήταν μέχρι και να υποστήριζαν τον νυν δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, ενώ κάποιοι πρότειναν και τον δημοτικό σύμβουλο, Γιώργο Αμυρά. Με βάσει την δυστοκία που υπάρχει, δεν αποκλείεται η Ν.Δ. να μην έχει υποψήφιο και σιωπηρά να στηρίξει τον Γιώργο Καμίνη, στα πλαίσια της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και την κίνηση των «58».
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει φως, όλα είναι ανοικτά και ουδείς γνωρίζει με ασφάλεια τι θα γίνει στο Δήμο Αθηναίων, ενώ το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και στην περιφέρεια Αττικής, όπου κανείς δεν είναι διατεθειμένος να μπει στη μάχη και να υποστεί, όπως καταγράφουν και οι μετρήσεις, μια μεγάλη ήττα. Ως εκ τούτου, θεωρείται πολύ πιθανόν να στηριχθεί ο περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός, που έχει πολλούς υποστηρικτές και εντός Ν.Δ.
Στη Θεσσαλονίκη
Ο νυν δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης έχει καταφέρει να προκαλέσει ρήγμα στο συντηρητικό σύστημα
Σε μαύρη τρύπα, εξελίσσεται για την Ν.Δ. και ο Δήμος Θεσσαλονίκης, όπου σε έναν δήμο -«κάστρο» της δεξιάς- ο νυν δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης έχει καταφέρει να προκαλέσει ρήγμα στο συντηρητικό σύστημα.
Η Ν.Δ. αδυνατεί να βρει δυνατή υποψηφιότητα και εδώ με αποτέλεσμα να έχουν μπει στο τραπέζι, ονόματα, όπως του βουλευτή και πρώην υφυπουργού Γιάννη Ιωαννίδη, ο οποίος όμως στηρίζεται από το σύστημα Παπαγεωργόπουλου, του Παναγιώτη Ψωμιάδη, αλλά και από εκκλησιαστικούς κύκλους και φιλαγιορείτες.
Την ίδια στιγμή, ο Γιάννης Μπουτάρης έχει καταφέρει να διεμβολίσει τη Ν.Δ. και μεγάλο τμήμα της αστικής τάξης της Θεσσαλονίκης που αυτοπροσδιορίζεται ως κεντροδεξιό, τον στηρίζει και τον θεωρεί μια πολύ καλή επιλογή για να συνεχίσει. Και αυτό, διότι έχει καταφέρει η Θεσσαλονίκη να γίνει ξανά μια «ανοικτή» πόλη και να ξεφύγει από το…«μαύρο» παρελθόν.
Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην Θεσσαλονίκη δεν ευνοούν μια υποψηφιότητα της ΝΔ και δεν αποκλείεται, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, να στηριχθεί ο Γιάννης Μπουτάρης και να μην υπάρξει γαλάζια υποψηφιότητα.
Παρόμοια προβλήματα υπάρχουν και σε άλλες περιοχές για την ΝΔ, όπως π.χ. στην περιφέρεια Πελοποννήσου, όπου αναγκάζεται εκ των πραγμάτων, να στηριχθεί από το Μαξίμου, ο νυν περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, τον οποίο δεν ήθελε να δει πριν λίγο καιρό το γαλάζιο σύστημα.
Ο πρόθυμος Νικήτας Κακλαμάνης 
Ο μόνος πρόθυμος για τον Δήμο εμφανίζεται ο Νικήτας Κακλαμάνης που επιμένει να θέλει να είναι υποψήφιος, αν και η υποψηφιότητά του δεν ενθουσιάζει το Μέγαρο Μαξίμου. Ο ίδιος τονίζει συνεχώς ότι θα είναι υποψήφιος και θα ζητήσει να συναντήσει και τον πρωθυπουργό εντός των επόμενων ημερών. Η ηγεσία της ΝΔ δεν θεωρεί όμως ότι ο πρώην δήμαρχος είναι η καλύτερη περίπτωση αν και ο ίδιος θέλει να πάρει την ρεβάνς από τον Γιώργο Καμίνη για την ήττα του 2010.

THETOC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου