Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Επιταχύνει η ΔΗΜΑΡ για τον Προοδευτικό Πόλο

  Την άμεση σύγκλιση της συντονιστικής επιτροπής για την συγκρότηση του Προοδευτικού Πόλου το αργότερο μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου αποφάσισαν σήμερα στην σύσκεψη που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ μεταξύ αντιπροσωπείας του κόμματος και προσωπικοτήτων και Κινήσεων από τον χώρο της Κεντροαριστεράς.
Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην Αγίου
Κωνσταντίνου, συμμετείχαν από το κόμμα του Φώτη Κουβέλη τα μέλη της Ε.Ε. Σάκης Παπαθανασίου, Θόδωρος Μαργαρίτης και ο γραμματέας της ΚΕ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Από τον χώρο των συνεργαζόμενων κινήσεων και προσωπικοτήτων πήραν μέρος οι πρώην υπουργοί Χάρης Καστανίδης και Πάνος Μπεγλίτης, ο οικονομολόγος Γιάννης Τσαμουργκέλης, ο πρώην διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλίας Κικίλιας και ο Μηνάς Σταυρακάκης από την κίνηση “Νέα Σοσιαλδημοκρατική Συμφωνία”, οι περισσότεροι εκ των οποίων υπήρξαν στενοί συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου.

Το όνομα του Τρίτου Πόλου ΔΗΜΑΡ μαζί με  Συμπαράταξη Σοσιαλιστών και Οικολόγων 
Οι εκπρόσωποι της ΔΗΜΑΡ παρουσίασαν ένα σχέδιο διακήρυξης της παράταξης στο οποίο θα κατατεθούν παρατηρήσεις ενώ συμφωνήθηκε ότι το όνομα της παράταξης που θα δημιουργηθεί για να ενσωματώσει τον Προοδευτικό Πόλο θα είναι “ΔΗΜΑΡ” με έναν ακόμα προσδιορισμό της συμμαχίας των κινήσεων και των προσωπικοτήτων όπως για παράδειγμα “Συμπαράταξη Σοσιαλιστών και Οικολόγων”. Το όνομα προβληματίζει τους συμμετέχοντες οι οποίοι δεν θέλουν να εμφανιστούν ότι ακολουθούν πίσω από τους 58 που “κατοχύρωσαν” το όνομα Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη. Συζητήθηκαν επίσης θέματα που αφορούν τον κανονισμός λειτουργίας του συντονιστικού οργάνου και της Παράταξης στην οποία κάθε κόμμα, κίνηση ή προσωπικότητα θα έχει οργανωτική αυτονομία.
Οι συνεργαζόμενες προσωπικότητες με την ΔΗΜΑΡ δήλωσαν ότι θα εργαστούν για την συγκρότηση του Προοδευτικού Πόλου και αναμένουν την οριστική έγκριση του νέου σχήματος από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Φεβρουαρίου.
Άκαρπες διαβουλεύσεις με το Π80
Αντιπροσωπεία της ΔΗΜΑΡ συναντήθηκε χτες με εκπροσώπους της Κίνησης Π80 που αποτελείται από πρώην στελέχη της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ την δεκαετία του 80. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα και έγινε ανταλλαγή απόψεων για θέματα που αφορούν το σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση, όμως δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για συμπόρευση μεταξύ των δύο χώρων.
Το Π80 ανέφερε ότι η συγκρότηση ενός ακόμη «πόλου» της κεντροαριστεράς από την ΔΗΜΑΡ, “απέχει πολύ από το big-bang μιας νέας πολιτικής κίνησης στην οποία προσβλέπουμε
Το Π80 που εκπροσωπήθηκε από τους Πέτρο Σφηκάκη, Παναγιώτη Λάμπρου, Γιώργο Πίτσιο και Γιώργο Τσεμπέρη, σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά το πέρας της συνάντησης εξηγεί τους λόγους για τους οποίους έχει αποφασίσει να μην συμπορευτεί οργανωτικά ούτε με την ΔΗΜΑΡ αλλά ούτε και με το ΠΑΣΟΚ ή την Πρωτοβουλία των 58. “ Περισσότερο από έναν χρόνο πριν, τον Οκτώβριο του 2012, είχαμε παρουσιάσει τις «8 προτάσεις και 3 αρχές» μας για τη νέα κεντροαριστερά, προτείνοντας ένα ιστορικό big-bang των δυνάμεων του ευρωπαϊκού δημοκρατικού σοσιαλισμού, κατά τα πρότυπα των Γάλλων σοσιαλιστών στο συνέδριο του Επινέ το 1971” αναφέρει η ανακοίνωση. Το Π80 παρατηρεί ότι “ το ελληνικό «Επινέ» προϋποθέτει ότι οι υπάρχοντες κομματικοί σχηματισμοί (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ), οι ομάδες και οι προσωπικότητες του χώρου, θα υποστείλουν τη σημαία του εγωισμού και θα προσέλθουν όλοι, ως ίσοι προς ίσους, για να χτίσουμε τη νέα κεντροαριστερά από μηδενική βάση, χωρίς κανενός είδους προνόμια, τιμάρια, βαρωνίες, κληρονομικά δικαιώματα ή γονικές παροχές”. Μάλιστα σημειώνουν ότι “δυστυχώς τα πράγματα δεν κινούνται ακόμη προς αυτή την κατεύθυνση. Οι μέχρι τώρα κινήσεις δεν έφεραν ενότητα, ούτε συναντίληψη στο χώρο μας, αντίθετα οδήγησαν σε πολυδιάσπαση (ακόμη και στο εσωτερικό των υφιστάμενων σχηματισμών), ενώ η όποια κινητικότητα εξαντλείται σε κινήσεις τακτικής στην πολιτική σκακιέρα και μοίρασμα ρόλων κορυφής”.
Τα στελέχη του Π80 επισήμαναν ότι η συγκρότηση ενός ακόμη «πόλου» της κεντροαριστεράς από την ΔΗΜΑΡ, “απέχει πολύ από το big-bang μιας νέας πολιτικής κίνησης στην οποία προσβλέπουμε. Για τον λόγο αυτό, διευκρινίσαμε ότι το Δίκτυο Π80 δεν θα μπορούσε να ενταχθεί σε μια τέτοια κίνηση”.

THETOC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου