Τρίτη 10 Ιουλίου 2018

Βενιζέλος: Κι όμως, μπορεί να ακυρωθεί ο νόμος που προβλέπει περικοπή των συντάξεων

Την προσωπική του θέση για την δυνατότητα ακύρωσης του νόμου που μειώνει τις συντάξεις από 1 Ιανουαρίου 2019 διατύπωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη Βουλή.Συσχέτισε δε την ακύρωση αυτού του μέτρου με το πάγωμα των
συντάξεων που ισχύει μέχρι το 2022. Ο κ. Βενιζέλος τάχθηκε υπέρ της ακύρωσης του νόμου που μειώνει τις συντάξεις και για πρώτη φορά συσχέτισε το μέτρο με εκείνο του παγώματος των συντάξεων. Οπως ανέφερε το δημοσιονομικό όφελος που θα υπάρξει από το πάγωμα -που επίσης έχει νομοθετηθεί- είναι πολύ μεγαλύτερο από εκείνο της μείωσης.
«Η δική μου προσωπική θέση είναι πάρα πολύ καθαρή το μέτρο αυτό της περικοπής των ονομαστικών συντάξεων δεν χρειάζεται και δε χρειάζεται γιατί νομοθετήθηκε από την κυβέρνηση παράλληλα με ένα άλλο πολύ πιο βαρύ μετρό στο οποίο σπανίως αναφερόμαστε, πρόκειται για το πάγωμα των συντάξεων μέχρι και το 2022. Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του παγώματος των συντάξεων είναι πολύ μεγαλύτερο από το δημοσιονομικό αποτέλεσμα της ονομαστικής περικοπής που έχει νομοθετηθεί από 1/1/19 . Το πάγωμα των συντάξεων έχει όφελος δημοσιονομικό 2,8% του ΑΕΠ ενώ η ονομαστική περικοπή 1,5% του ΑΕΠ» τόνισε ο κ. Βενιζέλος.
Πρόσθεσε δε πως κατά τη λογική αυτή «ακόμα κι αν δεν βελτιωθεί τίποτα στον οικονομικό σχεδιασμό με απλή παράταση του παγώματος μπορούν να επιτευχθούν τα ίδια αποτελέσματα ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ. που διατίθεται για συνταξιοδότηση ώστε η Ελλάδα να έχει ως ποσοστό του ΑΕΠ συνταξιοδοτική δαπάνη στα επίπεδα του μέσου όρου της ευρωζώνης χωρίς να χρειάζονται οι περικοπές».
Ο κ. Βενιζέλος αμφισβήτησε ότι το μετρό της μείωσης των συντάξεων είναι δημοσιονομικό αλλά το χαρακτήρισε διαρθρωτικό που αφορά την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και ανέφερε πως έχει σημασία ως χώρα να στείλουμε μήνυμα πως υπάρχουν κι άλλες λύσεις που μπορεί να είναι υπεύθυνες και συμφωνημένες με τους εταίρους και δεν θίγουν το δημοσιονομικό πλαίσιο όπως αυτό έχει την συγκεκριμένη στιγμή.
«Έχει σημασία να στείλουμε το μήνυμα ότι υπάρχουν λύσεις οι οποίες είναι υπεύθυνες. Αλλά πρέπει να πάμε και στο συνολικό επανασχεδιασμό στην βάση των προτάσεων που έχουν διατυπωθεί για το ασφαλιστικό σύστημα».
Τέλος ο κ. Βενιζέλος αναρωτήθηκε αν είναι λαϊκισμός να θέτει κάνεις την κυβέρνηση προ των ευθυνών της και να θέλει να μάθει εάν επιδιώκει την κατάργηση της νομοθετημένης περικοπής των συντάξεων ή επιδιώκει την αναβολή του μέτρου αυτού ώστε αυτό να επιβληθεί μετά τις εκλογές από την επόμενη κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου