Τρίτη 10 Ιουλίου 2018

Η Μέι κινδυνεύει με πρόταση μομφής -Πώς γίνεται η διαδικασία

may--2Οι παραιτήσεις τριών υπουργών της άφησαν την Τερέζα Μέι εκτεθειμένη, στην κορυφή μιας κυβέρνησης που αδυνατεί να δείξει ενότητα στα σχέδια για το Brexit.Πλέον, η πρωθυπουργός κινδυνεύει να βρεθεί εκτός της ηγεσίας του κόμματός της.

Για να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία, εξηγεί το Reuters, θα πρέπει το 15% των βουλευτών των Συντηρητικών να στείλουν επιστολή στον πρόεδρο της λεγόμενης «επιτροπής 1922» του κόμματος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, χρειάζονται επιστολές από 48 βουλευτές. Μόλις γίνει αυτό, τότε ο πρόεδρος της επιτροπής ανακοινώνει ότι ξεκινά η διαδικασία και καλεί τους υποψήφιους να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους να τη διαδεχθούν.
Κάποιοι ευρωσκεπτικιστές βουλευτές έχουν ήδη αρχίσει να στέλνουν επιστολές για πρόταση μομφής στον πρόεδρο της επιτροπής, ως διαμαρτυρία για τη στρατηγική της Μέι στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.
Αν ανακοινωθεί πρόταση μομφής, τότε όλοι οι βουλευτές των Συντηρητικών θα μπορούν να ψηφίσουν υπέρ ή κατά της επικεφαλής του κόμματος. Αν η Μέι βγει νικήτρια από τη διαδικασία, παραμένει στη θέση της. Αν χάσει όμως, είναι υποχρεωμένη να παραιτηθεί και δεν έχει δικαίωμα να μετάσχει στις εκλογές για την ηγεσία του κόμματος, που θα ακολουθήσουν.
Αυτό μπορεί να γίνει άμεσα. Την τελευταία φορά που έγινε πρόταση μομφής εναντίον ηγέτη των Συντηρητικών, το 2003, ο πρόεδρος της «επιτροπής 1922» ανακοίνωσε στις 28 Οκτωβρίου ότι είχε λάβει αρκετές επιστολές για να γίνει η διαδικασία και την επόμενη ημέρα διενεργήθηκε η ψηφοφορία.
Σε περίπτωση ήττας της Μέι, υποβάλλονται υποψηφιότητες και γίνονται ψηφοφορίες μεταξύ των βουλευτών των Συντηρητικών μέχρι να απομείνουν δύο διεκδικητές. Στη συνέχεια, τα μέλη του κόμματος εκλέγουν τον νέο ηγέτη μεταξύ αυτών των δύο.
Οταν ο Ντέιβιντ Κάμερον αποφάσισε να παραιτηθεί από πρωθυπουργός και ηγέτης των Συντηρητικών, μετά το δημοψήφισμα του 2016, υπήρξαν πέντε υποψηφιότητες. Τελικά απέμειναν η Μέι και η Αντρα Λίντσομ, η οποία όμως αποσύρθηκε τελικά από την «κούρσα».

 iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου