Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Δεν την αντέχει τόση λιτότητα η Ευρώπη

Δεν την αντέχει τόση λιτότητα η Ευρώπη
Οι δείκτες ανάπτυξης μαρτυρούν πως η "συνταγή" εξόδου από την κρίση δεν είναι η λιτότητα.
Οι Ιταλοί ήταν καταχρεωμένοι. Οι Γάλλοι εκτεθειμένοι στο ελληνικό χρέος και με έντονους τριγμούς στον τραπεζικό κλάδο. Αφού η κρίση όμως έβαλε φρένο στην "ατμομηχανή" της Ευρώπης Γερμανία μάλλον θα πρέπει να ανησυχούμε. 
 
Πόσο μάλλον, όταν παρά τα καμπανάκια των μακροοικονομικών στοιχείων Μέρκελ και Σαρκοζί δε διαγιγνώσκουν την ανάγκη "ευρωπαϊκής λύσης" με την έκδοση ευρωομολόγου!Όταν η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης και δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγός στον κόσμο Γερμανία, εμφανίζει ρυθμούς ανάπτυξης 0,1% στο β' τρίμηνο από ποιον μπορούμε να περιμένουμε να βγάλει τα "κάστανα από τη φωτιά" σπρώχνοντας την Ευρώπη σε ανάπτυξη;
 
Και μπορεί η Γερμανία να προλαβαίνει να είναι συνεπής προς τις εκτιμήσεις της Bundesbank, που τοποθετεί την γερμανική ανάπτυξη στο 3% για το τρέχον έτος, αλλά φαίνεται τουλάχιστον αβέβαιη η τροχιά που ακολουθήσει η ευρωπαϊκή και κατά συνέπεια και η γερμανική οικονομία στο 2012. Και πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς, όταν οι «καλύτεροι πελάτες» της κραταιάς γερμανικής βιομηχανίας είναι χρεωμένοι μέχρι το λαιμό, ενώ οι πολίτες των αντίστοιχων χωρών υφίστανται προγράμματα άγριας λιτότητας που πλήττουν το πορτοφόλι τους και έχουν βάλει στοπ στην καταναλωτική δαπάνη.
 
Στη Γαλλία, που έχει τη μερίδα του λέοντος στις γερμανικές εισαγωγές, η στασιμότητα της γαλλικής οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο, εντείνει τις πιέσεις προς την κυβέρνηση Σαρκοζί για την ανακοίνωση περικοπών, στην Ιταλίατα μέτρα αναμένεται να αγγίξουν τα 70 δις. ευρώ στα επόμενα τρία χρόνια**, ενώ στην Αγγλία από πέρυσι εφαρμόζονται περικοπές 83 δισ. στερλίνες (95 δισ. ευρώ) σε βάθος τετραετίας.
 
Λαγκάρντ: «Η ανάπτυξη προέχει του χρέους»
 
Ακολουθώντας το "δόγμα Στρος Καν" άλλωστε, τη θέση του ΔΝΤ ότι η ανάπτυξη δε θα πρέπει να θυσιαστεί στη μάχη για την καταπολέμηση του χρέους, κατέθεσε με άρθρο της στους Financial Times η επικεφαλής του Λαγκάρντ.

«Η δημοσιονομική εξισορρόπηση θα πρέπει να επιλύσει μία δύσκολη εξίσωση και να μην είναι ούτε υπερβολικά ταχεία, ούτε υπερβολικά αργή» γράφει σε άρθρο της που δημοσιεύεται την Τρίτη, με τίτλο «Ας μην επιτρέψουμε στη δημοσιονομική ανάσχεση να μπλοκάρει την παγκόσμια ανάκαμψη».
 
Στο χείλος της ύφεσης η Ευρώπη
 
Υπενθυμίζεται ότι μεγαλύτερη των εκτιμήσεων ήταν η ανάσχεση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη στο β' τρίμηνο, ενώ καθοριστικό ήταν το "φρένο" στη γερμανική ανάπτυξη εν μέσω της παρατεταμένης κρίσης χρέους.
 
Το ΑΕΠ των 17 χωρών της ζώνης του ευρώ ενισχύθηκε κατά 0,2% από το πρώτο τρίμηνο, και κατά 1,7% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2010. Αναλυτές περίμεναν λίγο μεγαλύτερη ανάπτυξη στο 0,3%.

Η Eurostat, η οποία δημοσιεύει στοιχεία για το ΑΕΠ διορθωμένα ως προς την εποχικότητα, δεν δημοσίευσε στοιχεία δευτέρου τριμήνου για την Ελλάδα και ορισμένες άλλες χώρες.
 
Σταθερό παρέμεινε το ΑΕΠ της Γαλλίας, μαρτυρώντας την επιβράδυνση της γαλλικής οικονομίας, ύστερα από την άνοδο κατά 0,9% του α΄ τριμήνου.
 
Με ρυθμούς επέκτασης 0,2% κινήθηκε η ισπανική οικονομία.Οι ρυθμοί αυτοί συνιστούν μικρή κάμψη της ανάπτυξης η οποία είχε κινηθεί στο +0,3% στο α' τρίμηνο.
 
 Από την άλλη, "έβαλε μπρος" υπό το βάρος των πιέσεων για ανάπτυξη η ιταλική οικονομία στο β΄ τρίμηνο, με το ΑΕΠ να σκαρφαλώνει κατά 0,3% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο.Συνολικά στο πρώτο εξάμηνο το ΑΕΠ της γειτονικής χώρας γνωρίζει ανάπτυξη 0,7%.

Τη μεγαλύτερη ανάπτυξη σε τριμηνιαία βάση στο δεύτερο τρίμηνο σημείωσαν η Λετονία (2,2%), η Εσθονία (1,8%), η Φινλανδία (1,2%) και η Σουηδία (1%).

Σε ετήσια βάση, ισχυρότερες επιδόσεις έχουν η Εσθονία (8,4%), η Λιθουανία (5,9%), η Λετονία (5,7%) και η Σουηδία (5,3%).
 
Δημήτρης Κώτσος

reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου