Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

ΟΗΕ: Δέκα παιδιά πεθαίνουν καθημερινά στην Αιθιοπία


Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των θανάτων Σομαλών προσφύγων σε καταυλισμούς στην Αιθιοπία, όπως ανακοίνωσε ο ΟΗΕ, κυρίως εξαιτίας του υποσιτισμού και της ιλαράς.

«Κατά μέσον όρο 10 παιδιά μικρότερα από 5 ετών πεθαίνουν καθημερινά» από τον Ιούνιο, ανακοίνωσε η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), η οποία επισημαίνει ότι «ο αριθμός των θανάτων έχει φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα ανάμεσα στους νεοφερμένους». 


Σχεδόν όλοι οι νέοι πρόσφυγες που φτάνουν στο Ντόλο Άντο της Αιθιοπίας, που αποτελείται από τέσσερις καταυλισμούς προσφύγων, είναι «γυναίκες και παιδιά, η πλειοψηφία των οποίων υποφέρει από υποσιτισμό και η υγεία τους είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση».

Ο Ρον Ρέντμοντ της UNHCR στο Ναϊρόμπι δήλωσε ότι περίπου 180.000 Σομαλοί έχουν καταφύγει στην Αιθιοπία για να γλιτώσουν από την ξηρασία και τον πόλεμο.

Στο μεταξύ, στη γειτονική Κένυα Σομαλοί πρόσφυγες εξακολουθούν να εισρέουν στον καταυλισμό Ντανταάμπ, στον οποίο πλέον ζουν περισσότεροι από 440.000 άνθρωποι, ενώ έχει κατασκευαστεί για να στεγάσει μόλις 90.000.

Παράλληλα έγινε χθες γνωστό ότι εξαιτίας των μαχών μεταξύ των ισλαμιστών ανταρτών Σεμπάμπ και των κυβερνητικών στρατευμάτων στο βόρειο Μογκαντίσου, γιατροί και παιδιά αναγκάστηκαν να φύγουν από ένα νοσοκομείο, το οποίο χτυπήθηκε από σφαίρες, όπως ανακοίνωσε ένας αξιωματούχος.

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι Σεμπάμπ απέσυραν τους περισσότερους μαχητές τους από την πρωτεύουσα της Σομαλίας νωρίτερα αυτό το μήνα, όμως εξακολουθούν να προβάλλουν αντίσταση από κάποιους θύλακες στο Μογκαντίσου.

Ο διευθυντής του παραρτήματος στη Σομαλία της οργάνωσης SOS Children Άχμεντ Ιμπραχίμ δήλωσε στο Ρόιτερς ότι κυβερνητικά στρατεύματα και άνδρες της ειρηνευτικής δύναμης της Αφρικανικής Ένωσης προελαύνουν προς το βόρειο τμήμα του Μογκαντίσου τις τελευταίες τρεις με τέσσερις ημέρες.

«Φαίνεται ότι συνάντησαν αντίσταση από τους Σεμπάμπ», δήλωσε ο Ιμπραχίμ.

«Σφαίρες χτυπούν το νοσοκομείο. Έχουμε απομακρύνει τα παιδιά. Οι ασθενείς άρχισαν να τρέχουν και κάποιοι από το προσωπικό έφυγαν από το νοσοκομείο», πρόσθεσε.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου