Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Σκηνικό τουρκικής απόβασης σε ελληνικό νησί


Ένα ατύχημα σε στρατιωτική άσκηση αποκάλυψε τουρκικό σχέδιο για απόβαση σε ελληνικό νησί. Τραυματίστηκαν 15 Τούρκοι αξιωματικοί που παρακολουθούσαν την άσκηση

Σε φιάσκο κατέληξε η άσκηση των τουρκικών δυνάμεων, το σενάριο της οποίας προέβλεπε αποβατική ενέργεια σε νησί του Αιγαίου.
Από λάθος υπολογισμό βολής πυροβολικού τραυματίστηκαν δεκαπέντε Τούρκοι αξιωματικοί και στρατιώτες.
Ένα από τα βλήματα, αντί να πλήξει κάποιον από τους στόχους, κατέληξε στην εξέδρα, όπου παρακολουθούσαν την άσκηση οι επιτελείς.

Το ατύχημα, όπως αναφέρει δημοσίευμα του "Ελεύθερου Τύπου", είχε ως αποτέλεσμα να έρθει στην επιφάνεια ένα σενάριο άσκησης απόβασης με ελάχιστο διαθέσιμο χρόνο απόκτησης επιχειρησιακής ικανότητας, το οποίο προέβλεπε συνδυασμένη δράση των πεζοναυτών με τις ειδικές μονάδες Su Alti Savunma/SAS και Su Alti Taaruz/SAT.
Η άσκηση είχε στόχο την αναγνώριση/εξουδετέρωση των προκεχωρημένων εχθρικών δυνάμεων του νησιού με την υποστήριξη του πυροβολικού της Ταξιαρχίας Πεζοναυτών και στη συνέχεια διενέργεια αποβατικής ενέργειας για την κατάληψή του.
Η χρονική συγκυρία της άσκησης δημιουργεί προβληματισμό, καθώς συμπίπτει με τις τουρκικές απειλές κατά της Κύπρου ενόψει της έναρξης γεωτρήσεων στα εντοπισμένα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ και τα υπονοούμενα του Τούρκου ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου, για ανάληψη ακόμα και στρατιωτικής δράσης σε περίπτωση που η κυπριακή κυβέρνηση προχωρήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου