Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Φυγή προς τα εμπρός με σαρωτικές αλλαγές


Αμεσα προωθούνται όλες οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και οι ιδιωτικοποιήσεις, με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών.

Φυγή προς τα εμπρός με σαρωτικές αλλαγές στο κράτος
"Οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές πρέπει να προωθηθούν με όσο το δυνατόν ταχύτερο και εντονότερο τρόπο" τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος παρουσίασε τις οριστικές αποφάσεις του...
υπουργικού συμβουλίου, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση επιλέγει τη φυγή προς τα εμπρός και θα προχωρήσει με τις αλλαγές που έχει ανάγκη η οικονομία.
Το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας είναι η έλλειψη ανταγωνιστικότητας και τώρα είναι η ευκαιρία να αλλάξει η φυσιογνωμία της χώρας υπογράμμισε. Αν η χώρα δεν προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές θα παραμείνει καθηλωμένη, είπε και αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι η νέα γενιά δεν έχει το αίσθημα της ασφάλειας, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση.

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν είναι ούτε ο "παρίας", ούτε η "πληγή", ούτε ένα "διαρκές πρόβλημα" της ΕΕ, ανέφερε ότι η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα, επισημαίνοντας από την άλλη ότι με τις διαρθρωτικές αλλαγές θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα αυτά.


Ο αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως και υπουργός Οικονομικών τόνισε, επίσης, ότι με τους εταίρους μας συζητάμε το πλαίσιο της δημοσιονομικής μας προσαρμογής, όμως οι διαρθρωτικές αλλαγές υπαγορεύονται από εσωτερική ανάγκη της χώρας και όχι από το μνημόνιο ή την τρόικα.


Επιπλέον ξεκαθάρισε απολύτως ότι "δεν ετέθη ποτέ ζήτημα εκταμίευσης της 6ης δόσης" και υπογράμμισε ότι "ξέρουμε κι ελέγχουμε τις ταμειακές μας ανάγκες".
Οι αποφάσεις της κυβέρνησης είναι οι εξής:
  • Αμεσα προχωρά το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, ώστε να επιτευχθεί ο φετινός στόχος των 5 δισ. ευρώ. Στο πρώτο κύμα περιλαμβάνονται οι άδειες του ΟΠΑΠ, η σύμβαση παραχώρησης του διεθνούς αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος, η εκχώρηση συχνοτήτων της κινητής τηλεφωνίας, η μείωση της συμμετοχής του κράτους στα ΕΛΠΕ, η ΔΕΠΑ και η αξιοποίηση των ακινήτων δημοσίων υπηρεσιών. "Προχωρούν τάχιστα οι ιδιωτικοποιήσεις" ήταν η χαρακτηριστική φράση του υπουργού.
  • Το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης φορέων του Δημόσιου Τομέα επιταχύνεται και θα εφαρμοστεί τώρα, ταυτόχρονα σε όλους τους φορείς από όλα τα υπουργεία. Περιλαμβάνει καταργήσεις, συνενώσεις, συρρικνώσεις οργανισμών (π.χ. ΕΡΤ, ΚΕΔ, ΟΔΔΥ, Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας, ΙΓΜΕ, ΟΣΚ, ΕΟΜΜΕΧ, ΟΠΕΚΕΠΕ)
  • Ενεργοποιείται άμεσα και διευρύνεται ο θεσμός της εργασιακής εφεδρείας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με τη θεσμική εγγύηση του ΑΣΕΠ το οποίο θα προσλάβει επιτροπές κατάρτισης του πλεονάζοντος προσωπικού. Ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι για το πλεονάζον προσωπικό θα υπάρχει η θεσμική εγγύηση του ΑΣΕΠ, έτσι ώστε να επανεκπαιδευθεί ή να μεταφερθεί σε άλλη υπηρεσία. Το πλεονάζον προσωπικό θα έχει την δυνατότητα να υπογράψει συμβάσεις ορισμένου χρόνου μετά την κατάρτιση και επανεκπαίδευσή του.
    Η εργασιακή εφεδρεία ορίζεται σε 12 μήνες και με ύψος αποδοχών στο 60%, ενώ, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, απολύσεις στην φάση αυτή δεν υπάρχουν. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι όποιος δεν αξιοποιήσει τις ευκαιρίες επανεκπαίδευσης και κατάρτισης, τότε θα ισχύσει ό,τι ισχύει στον ιδιωτικό τομέα.
  • Προωθούνται αλλαγές στην αγορά εργασίας ενώ η κυβέρνηση προχωρά και στον ενιαίο φορέα φόρων και εισφορών. Εντός των ημερών κατατίθεται το ν/σ για την κοινωνική εργασία και ακολουθούν οι ρυθμίσεις για την επέκταση της ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης και η δημοσιοποίηση της λίστας βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
  • Επισπεύδεται το άνοιγμα όλων των "κλειστών" επαγγελμάτων. Με πρωτοβουλίες των αρμόδιων υπουργείων θα "κλείσουν όλα τα κενά σε σχέση με το άνοιγμα των επαγγελμάτων", είπε ο υπουργός Οικονομικών. Πρόσθεσε ότι "επανεξατέζεται το χρονοδιάγραμμα ώστε να γίνει άμεσα".
  • Ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο, με κατάργηση της προσωπικής διαφοράς και με "ίση αμοιβή για ίδια εργασία" όπως είπε ο κ.Βενιζέλος. "Το νέο μισθολόγιο θα είναι διαφανές και θα βασίζεται στην αξιοκρατία", τόνισε. Είπε ακόμη ότι όσοι έχουν θέση ευθύνης και όχι μόνο οι διευθυντές θα μπορούν να πετύχουν ένα πριμ παραγωγικότητας.
Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στις άλλες αλλαγές στο δημόσιο - όπως η σχέση του 1 προς 10 στις προσλήψεις, τη μείωση του αριθμού των συμβασιούχων και την εξέταση του ενδεχόμενου της εθελοντικής μερικής απασχόλησης ή της εθελοντικής άδειας άνευ αποδοχών.
Σε ό,τι αφορά τις δημόσιες δαπάνες ο κ. Βενιζέλος είπε ότι όποιος φορέας του δημοσίου δεν δηλώνει την οικονομική του κατάσταση στο Μητρώο Ανάληψης Υποχρεώσεων δεν θα επιχορηγείται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Επίσης αναφέρθηκε και στη συζήτηση που άνοιξε για το νέο φορολογικό σύστημα. Εντός τριών εβδομάδων θα κατατεθεί το φορολογικό νομοσχέδιο, είπε ο κ. Βενιζέλος, κάνοντας λόγο για αποκατάσταση αδικιών και ανισοτήτων, καθώς και για κατάργηση μέτρων που έρχονταν σε σύγκρουση με την κοινή λογική. Επανέλαβε ότι "πρέπει να συμφωνήσουμε σε μηχανισμό είσπραξης και απόδοσης ΦΠΑ πριν δούμε τους συντελεστές".
Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
"Η κυβέρνηση έχει το θράσος να εξαγγέλλει την ταχύτατη εφαρμογή των άγριων μέτρων του μεσοπρόθεσμου που τσακίζουν το παρόν και το μέλλον των εργαζομένων και της νεολαίας και να καμώνεται ότι αμαρτάνει για το καλό τους. Ο λαός πρέπει να τους το ανταποδώσει με μαζική καταδίκη παντού. Κυβέρνηση και τρόικα ήταν και είναι μαζί στην εξόντωση των λαϊκών δικαιωμάτων, έχοντας και τη συναίνεση της ΝΔ" αναφέρει το ΚΚΕ.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε ότι "η κυβέρνηση Παπανδρέου - Βενιζέλου σε ένα υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να ξεπουλήσει τη χώρα και να ισοπεδώσει την κοινωνία" και πρόσθεσε: "Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κανείς αυτή τη λαίλαπα που με αυτάρεσκο κυνισμό ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών. Η μόνη απάντηση είναι οι μαζικοί ενωτικοί κοινωνικοί αγώνες για την ανατροπή τους πριν τα διαλύσουν όλα".

Η
Δημοκρατική Αριστερά σχολίασε πως "ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι "σηκώνουν πολύ ψηλά τη σημαία των διαρθρωτικών αλλαγών". Με τα μέτρα όμως, που επαναλαμβάνουν ότι θα προωθήσουν, υποστέλλουν οριστικά τη σημαία της κοινωνικής αντοχής και αποδοχής."
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, χαιρέτησε την ανακοίνωση των διαρθρωτικών αλλαγών παρά τις "εγκληματικές καθυστερήσεις και υπό την απειλή άμεσης χρεοκοπίας", και πρόσθεσε: "Αμφισβητώ όμως ότι αυτή η κυβέρνηση έχει τη δύναμη και την ικανότητα να τις εφαρμόσει".
Η εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων έκανε λόγο για "ψέματα" της κυβέρνησης προς τους εταίρους που τελειώνουν γρήγορα. "Η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες, εάν τα φορολογικά βάρη δεν πέφτουν στους λίγους, εάν παταχθεί η διαφθορά, και εάν δεν κατασπαταλούνται οι φυσικοί πόροι. Στους επικίνδυνους αυτοσχεδιασμούς της κυβέρνησης, απαντάμε με προτάσεις για μια βιώσιμη οικονομία, που σέβεται τον άνθρωπο και την φύση" προσθεσε.
ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου