Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Στόλο ανοιχτά της Κύπρου στέλνει ο Ερντογάν


Στόλο ανοιχτά της Κύπρου στέλνει ο Ερντογάν
Με την έντονη παρουσία στρατιωτικού στόλου στη θαλάσσια περιοχή πέριξ της Κύπρου απειλεί η Τουρκία εν όψει της έναρξης, σε λίγες ημέρες, των ερευνών για εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου από κοινού μεταξύ Λευκωσίας και Ισραήλ.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ανεβάζει επικίνδυνα τους τόνους ανακοινώνοντας χθες την πλήρη διακοπή των εμπορικών και στρατιωτικών σχέσεων με το Ισραήλ, καθώς και την οποιαδήποτε συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, σημειώνοντας παράλληλα με νόημα ότι «θα ενισχυθεί η παρουσία του τουρκικού στόλου στην ανατολική Μεσόγειο».

Αλλωστε, και τα δημοσιεύματα εφημερίδων της γείτονος κάνουν λόγο για πιο αισθητή παρουσία των ναυτικών της δυνάμεων ανατολικά και νότια της Κύπρου.

«Η ανατολική Μεσόγειος δεν μας είναι ξένη. Οι βάσεις Μαρμαρίδας και Αλεξανδρέττας είναι σημεία που έχουν τη δυνατότητα και το δικαίωμα να επιβλέπουν. Τα πλοία μας στο εξής θα εμφανίζονται πολύ συχνά στα ύδατα αυτά», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Επιτέθηκε μάλιστα στο Ισραήλ χαρακτηρίζοντάς το «κακομαθημένο παιδί» και επανέλαβε πως αυτό που θέλει η Αγκυρα είναι να ζητήσει συγγνώμη το Τελ Αβίβ για την αιματηρή εισβολή Ισραηλινών κομάντος στο πλοίο «Mavi Marmara» πριν από έναν χρόνο, που κόστισε τη ζωή σε εννέα επιβαίνοντες, να καταβάλει αποζημίωση για τα θύματα και τις ζημιές και να αρθεί το εμπάργκο στη Λωρίδα της Γάζας.

Από τη μεριά τους οι Ισραηλινοί κρατούν χαμηλούς τόνους, καθώς σύμφωνα με αξιωματούχους της χώρας: «Δεν επιθυμούμε μια νέα επιδείνωση των σχέσεων με την Τουρκία». Αυτό όμως δεν σημαίνει πως εάν προκληθεί, δεν θα απαντήσει αναλόγως.

Η Κύπρος παρακολουθεί στενά της εξελίξεις δηλώνοντας πως οι έρευνες για την εξόρυξη κοιτασμάτων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της θα αρχίσουν κανονικά στις αρχές Οκτωβρίου. Η Αθήνα, δε, συσφίγγει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις με το Ισραήλ, υπογράφοντας προχθές μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Πάνου Μπεγλίτη και του Ισραηλινού υπουργού Εθνικής Αμύνης.



esspressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου