Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Παρέμβαση ΗΠΑ για αποκλιμάκωση της διπλωματικής κρίσης Τουρκίας-Ισραήλ

«Κακομαθημένο παιδί» χαρακτήρισε το Ισραήλ ο Τούρκος πρωθυπουργός

Αγκυρα, Τουρκία
Προσπάθειες να αποκλιμακωθεί η ένταση που έχει ξεσπάσει στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ κάνει η Ουάσινγκτον. Η Χίλαρι Κλίντον βρίσκεται σε επαφή και με τις δύο πλευρές (καθώς και με τον Μαχμούντ Αμπάς), καθώς οι ΗΠΑ φοβούνται ότι η ένταση αυτή θα επηρεάσει και το παλαιστινιακό ζήτημα, σε μια περίοδο που οι Παλαιστίνιοι ετοιμάζονται να φέρουν το ζήτημα ενός ανεξάρτητου κράτους ενώπιον του ΟΗΕ. Εν τω μεταξύ, η Άγκυρα απειλεί το Ισραήλ με νέες κυρώσεις, ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Αίγυπτο (σε αναζήτηση νέου συμμάχου;) και ενδεχομένως και στη Γάζα, την ώρα που πολλοί μιλούν για το «τέλος» των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας.


Όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Χίλαρι Κλίντον και άλλοι κορυφαίοι Αμερικανοί αξιωματούχοι βρίσκονται σε επαφή με τις δύο χώρες, προκειμένου να βοηθήσουν στην αποκλιμάκωση της έντασης.

«Προσπαθούμε εδώ και μήνες να εργαστούμε με τους Τούρκους εταίρους μας και τους Ισραηλινούς εταίρους μας για να δυναμώσουμε και να βελτιώσουμε τις μεταξύ τους σχέσεις» δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νούλαντ.



Διαβάστε όλο το δημοσίευμα στο in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου