Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

«Να δράσει η ΕΚΤ» Ο κίνδυνος διάλυσης της Ευρωζώνης αυξάνεται, προειδοποιεί ο Π.Μπόφινγκερ



Να συμμερίζεται την ανησυχία του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι δείχνει ο Γερμανός καθηγητής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Βιούρτσμπουργκ, Πέτερ Μπόφινγκερ, ένας από τους πέντε αποκαλούμενους «σοφούς» που συμβουλεύουν τη γερμανική κυβέρνηση. 

Σε δηλώσεις του, που μετέδωσε το Bloomberg, το πρωί της Τετάρτης, ο σύμβουλος της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ τόνισε: «Αυξάνεται ο κίνδυνος διάλυσης της Ευρωζώνης» και επισήμανε: «Ή θα προχωρήσουμε με την ολοκλήρωση ή η Ευρωζώνη θα διασπαστεί».



Ο Πέτερ Μπόφινγκερ είναι ένας εκ των τριών επιφανών Γερμανών ακαδημαϊκών -οι άλλοι δύο είναι ο φιλόσοφος Γκιούργκεν Χάμπερμας και ο καθηγητής πολιτικής θεωρίας και φιλοσοφίας Γιούλιαν Νίντα Ρίμελιν- που παρουσιάσαν κοινό «μανιφέστο για την Ευρώπη». 

Οι συντάκτες του μανιφέστου κάνουν λόγο για «παράλληλα σύμπαντα» πολιτικής και αγορών. Υποστηρίζουν ότι χρειάζεται αλλαγή στρατηγικής για την εμβάθυνση της πολιτικής Ευρώπης με εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας «για να διασφαλιστεί ο αποτελεσματικός έλεγχος της δημοσιονομικής πολιτικής», καθώς και με καλύτερο συντονισμό στην οικονομική, αλλά και κοινωνική πολιτική των κρατών-μελών, με στόχο να διορθωθούν οι «δομικές ανισορροπίες» στην Ευρωζώνη. 

Χωρίς αυτήν την αλλαγή στρατηγικής, η Ευρωζώνη δεν πρόκειται να επιβιώσει «στη σημερινή της μορφή» εκτιμούν οι συντάκτες του μανιφέστου, οι οποίοι πάντως θεωρούν ότι δεν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία «κρίση του ευρώ», αλλά με μία «κρίση αναχρηματοδότησης» μεμονωμένων χωρών της Ευρωζώνης.

Μια από αυτές της χώρες είναι η Ιταλία. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal την Τρίτη αντέκρουσε τις γερμανικές θέσεις για τη διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη, επισημαίνοντας ότι είναι λάθος η άποψη ότι τα υψηλά κόστη δανεισμού λειτουργούν ως χρήσιμο εργαλείο για να παραμένουν τα κράτη-μέλη υπ' ατμόν και να μην παρεκκλίνουν από την πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής. 

Ο Μόντι τόνισε ότι απαιτείται παρέμβαση των ευρωπαϊκών θεσμών και έδειξε την ΕΚΤ. «Το βράδυ πριν αποσυντεθεί το ευρώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κάνει ό,τι χρειαστεί» για να σώσει το κοινό νόμισμα· «Πρέπει να φθάσουμε σε αυτό το βράδυ ή λίγο πριν απ' αυτό;» αναρωτήθηκε ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός. 

Την ΕΚΤ έδειξε και ο Πέτερ Μπόφινγκερ, ζητώντας την άρση της πίεσης στο κόστος δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας. «Η ΕΚΤ πρέπει να δράσει για τα ιταλικά και ισπανικά ομόλογα», είπε, χαρακτηρίζοντας «μη δικαιολογημένο» το κόστος δανεισμού των δύο χωρών.

Ο Μπόφινγκερ επισήμανε, δε, το γεγονός ότι οι περισσότεροι Γερμανοί αντιτίθενται σε νέα πακέτα διάσωσης. 

Στην ίδια γραμμή πλεύσης, ο Μάριο Μόντι προειδοποίησε τη Μέρκελ ότι αν οι πιέσεις στο κόστος δανεισμού της Ιταλίας δεν μειωθεί «τότε κινδυνεύει να βρεθεί μπροστά σε μια ιταλική Βουλή, η οποία θα απαρνηθεί την Ευρώπη, τη νομισματική σταθερότητα, το ευρώ, η οποία δεν θα είναι φιλική έναντι της Γερμανίας».

Επιπλέον, ο Μπόφινγκερ έθεσε στο τραπέζι της συζήτησης το γεγονός ότι η κρίση βαθαίνει και αυτό είναι κάτι που αφορά όλους. Συγκεκριμένα, προειδοποίησε ότι «η Ευρωζώνη οδεύει σε πολύ σκληρή ύφεση». Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν το τελευταίο διήμερο τον επιβεβαιώνουν: 

Απότομη πτώση, για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες, σημείωσαν οι εισαγωγές στη Γερμανία τον Ιούνιο, ενώ παράλληλα υποχώρησαν και οι εξαγωγές.

Συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,1% κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους προβλέπει η Τράπεζα της Γαλλίας.

Σε ύφεση παραμένει η Ιταλία και το δεύτερο τρίμηνο του 2012.

Επιπλέον, για το σύνολο της Ευρωζώνης η Κομισιόν προβλέπει για φέτος συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,3%.

Την Τετάρτη, άνοδο σημειώνει εκ νέου (στο 7%) η απόδοση του ισπανικού ομολόγου.


in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου