Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό ζητά ο Σίμος Δανιηλίδης

Θέμα άμεσης συνάντησης με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, για το καυτό ζήτημα του αποκλεισμού δεκάδων χιλιάδων παιδιών από τους παιδικούς σταθμούς
τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και τα ΚΔΑ Παιδιών με Αναπηρία στο πλαίσιο του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», θέτει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Απασχόλησης της ΚΕΔΕ. Ταυτόχρονα, προτείνει να μεταβεί άμεσα στις Βρυξέλλες κλιμάκιο της ΚΕΔΕ ώστε να υπάρξει εξέταση της επιπλέον
χρηματοδότησης του προγράμματος με κονδύλια του ΕΣΠΑ που κινδυνεύουν να χαθούν, καθώς το πρόγραμμα αυτό –εκτός των άλλων- κρίνεται ως «βαθύτατα αναπτυξιακό».
Η δήλωση-παρέμβαση του κ.Δανιηλίδη αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα μετά την απόφαση της ενδιάμεσης διαχειριστικής αρχής να εγκρίνει μόνο 43.000 θέσεις από τις περίπου 96.000 αιτήσεις που υποβλήθηκαν ανά την επικράτεια από τις εργαζόμενες, αυτοαπασχολούμενες ή άνεργες μητέρες, απορρίπτοντας σχεδόν το 45% των αιτήσεων. «Ως πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Απασχόλησης της ΚΕΔΕ, πολύ έγκαιρα είχα προβλέψει την εκτίναξη των αιτήσεων για την ένταξη των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς και στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και τα ΚΔΑΠμεΑ, στο πλαίσιο του προγράμματος για την εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. Αυτό ήταν εύκολα προβλέψιμο καθώς οι συνθήκες οικονομικής κρίσης καθιστούσαν το πρόγραμμα ως μονόδρομο και μοναδική επιλογή για τους χιλιάδες εργαζόμενους ή άνεργους γονείς που δοκιμάζονται σκληρά. Πολύ έγκαιρα επισήμανα τους κινδύνους να τεθούν εκτός προγράμματος χιλιάδες παιδιά, με όλα τα αρνητικά επακόλουθα, για αυτό κι επεξεργάστηκα σχέδιο λύσης, το οποίο και προτείναμε ως Τοπική Αυτοδιοίκηση, για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων», τονίζει ο κ.Δανιηλίδης, και συνεχίζει:
«Δυστυχώς, οι αρμόδιοι εμπλεκόμενοι φορείς υποτίμησαν ή αγνόησαν την κραυγή αγωνίας που εκπέμψαμε, και συνεχίζει να εκπέμπει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, και για αυτό φέρουν τραγικές ευθύνες. Όχι μόνο οι υπηρεσιακοί παράγοντες αλλά και οι πολιτικές ηγεσίες των αρμόδιων υπουργείων, όπως επίσης και οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
»Επιτέλους, όλοι αυτοί πρέπει να αντιληφθούν και να συνειδητοποιήσουν το αυτονόητο. Ότι δηλαδή η διατήρηση της κατάστασης όπως διαμορφώθηκε μετά τις τελικές απορρίψεις και το ‘‘κούρεμα’’ που επήλθε, συνιστά μεγάλο και ουσιαστικό πρόβλημα για δεκάδες χιλιάδες γονείς και παιδιά. Την ώρα που όλοι κόπτονται για την ανάπτυξη της χώρας και την έξοδό της από την κρίση, δεν μπορούν να μη βλέπουν ότι το πρόγραμμα αυτό είναι –πέρα από κοινωνικό- και βαθύτατα αναπτυξιακό. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πόσο ισχυρή είναι η υποστήριξη της εργαζόμενης μητέρας για τη διατήρηση της θέσης εργασίας της, που στην αντίθετη περίπτωση θα αναγκαστεί να την εγκαταλείψει προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των παιδιών της. Αρκεί να σκεφτεί κανείς την προσφορά του προγράμματος στους ήδη 4.000-5.000 εργαζόμενους στις δημοτικές δομές παιδικής φροντίδας, που στην αντίθετη περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με την ανεργία.
»Οι κρίσιμες στιγμές που όλοι περνούμε δεν επιτρέπουν να περάσει ανεκμετάλλευτο ούτε και το δευτερόλεπτο. Πρέπει η συνάντηση κλιμακίου της ΚΕΔΕ με τον πρωθυπουργό, και τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας κι Εσωτερικών, να γίνει άμεσα, ακόμη και μέσα στον 15Αύγουστο. Επιβεβλημένη θεωρώ και την επίσκεψη κλιμακίου στις Βρυξέλλες για μια ουσιαστική συνάντηση με αξιωματούχους των εμπλεκόμενων επιτροπών και διευθύνσεων».
thestival

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου