Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Πρόστιμο 3.000 ευρώ σε συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ για μια αφίσα


Πρόστιμο 3.000 ευρώ επιβλήθηκε από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, στην πολιτική

ενωση "Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας" συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή αφίσα που αναρτήθηκε με φωτογραφίες προσώπων από την εκδήλωση αγανακτισμένων στην πλατεία Συντάγματος.

Την εν λόγω καταγγελία έκαναν 2 έλληνες και 1 ισπανός, οι οποίοι ανέφεραν πως η αφίσα που είχε αναρτηθεί σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, αλλά και σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας,περιείχε φωτογραφίες των προσώπων τους.
Στην πολιτική αυτή έγχρωμη αφίσα αναγραφόταν το σύνθημα "ο λαός στις πλατείες απαιτεί ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ" και υπήρχε η φωτογραφία των τριών προσφευγόντων χωρίς επικάλυψη των προσώπων τους να χτυπάνε καπάκια από κατσαρόλες στην εκδήλωση της 25ης Μαΐου 2011.Σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες η χρήση των φωτογραφιών τους έγινε χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεση τους και χωρίς να ενημερωθούν.
Μάλιστα, οι δύο εκ των τριών, μέλη μη κυβερνητικής οργάνωσης, υποστήριξαν ότι με την παρουσία τους στην εν λόγω αφίσα, δημιουργήθηκε στα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης, η πεποίθηση ότι είναι μέλη ή πολιτικά προσκείμενοι στην ΚΟΕ, κάτι, που ήταν ανακριβές.
Από την πλευρά της, η ΚΟΕ διευκρίνισε με έγγραφο της στην Αρχή ότι η επίμαχη φωτογραφία βρέθηκε από μέλος της στο διαδίκτυο και προέβαλε ως επιχείρημα ότι τέτοιου είδους απεικονίσεις εμφανίζονται σε πλήθος αφισών και άλλου εντύπου υλικού χωρίς να υπονοείται συσχετισμός των εικονιζόμενων με τη δημοσίευση.
Ωστόσο, η Αρχή δέχθηκε ότι"η δημοσίευση της φωτογραφίας στη συγκεκριμένη αφίσα θα μπορούσε ενδεχομένως να δημιουργήσει στον μέσο πολίτη, την πεπλανημένη εντύπωση ότι οι εικονιζόμενοι ανήκουν πολιτικά στο χώρο της ΚΟΕ. Συνεπώς, η επεξεργασία αυτή πρέπει να θεωρηθεί ότι περιέχει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα που αφορούν πολιτικές πεποιθήσεις". 
Με την απόφαση της η Αρχή διατάσσει την καταστροφή της επίμαχης φωτογραφίας από το αρχείο της Κομμουνιστικης Οργάνωσης Ελλάδας και την απαγόρευση της αναδημοσίευσης σε άλλες αφίσες της οργάνωσης.
thestival

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου