Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Εφεδρεία, περικοπές αλλά όχι απολύσεις; "Τα κοιτάζουμε όλα"


Εφεδρεία, περικοπές αλλά όχι απολύσεις; "Τα κοιτάζουμε όλα"
Το ζήτημα της εργασιακής εφεδρείας για 15.000 δημοσίους υπαλλήλους του στενού και ευρύτερου δημοσίου τομέα επανέρχεται στο προσκήνιο και ανοιχτό είναι το θέμα και για τα επόμενα χρόνια. Και αυτό διότι ο ρυθμός των συνταξιοδοτήσεων υπολείπεται της στοχοθέτησης, κάτι που σημαίνει ότι δεν επιτυγχάνεται ο σχεδιασμός για μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 μέχρι το 2015.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος ενημέρωσε  για την κατάσταση της οικονομίας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα συνεχίζονται, αλλά το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ δεν έχει κλείσει. Συγκεκριμένα, ερωτώμενος για το ενδεχόμενο των απολύσεων στο Δημόσιο, τόνισε: «Οχι, δεν σκεπτόμαστε απολύσεις. Το θέμα της εφεδρείας θα το δούμε, διότι τα νούμερα δεν βγαίνουν εύκολα. Τα 11,5 δισ. είναι σημαντικό νούμερο. Δεν έχουμε φτάσει εκεί, απέχουμε ακόμη γύρω στα 3,5-4 δισ. ευρώ». Παρ' όλα αυτά, μεταφέροντας και ένα μέρος της συνομιλίας του με τον Πρόεδρο, είπε ότι τον ρώτησε, κυρίως, εάν υπάρχει ελπίδα. «Απάντησα ναι, υπάρχει ελπίδα. Ανέφερα, μάλιστα, ότι σήμερα το Γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα υιοθέτησε την αρχή της δημοσιονομικής ένωσης και αυτή η εξέλιξη επιβάλλει να μείνουμε στο παιχνίδι έως ότου η Ευρώπη δώσει συνολική λύση στο πρόβλημα της Ευρωζώνης. Αρα, πρέπει να προχωρήσουμε στα αναγκαία μέτρα για τη σωτηρία της Ελλάδας».
Αυτό σημαίνει ότι περί τους 15.000 υπαλλήλους του Δημοσίου θα ενταχθούν στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας, λαμβάνοντας αποδοχές ίσες με το 60% του βασικού τους μισθού.
ην ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται το οικονομικό επιτελείο να έχει «κλειδώσει» συνολικά μέτρα ύψους 8 δισ. ευρώ τα οποία θα αποστείλει στην τρόικα στο πλαίσιο της πρώτης επικοινωνίας που θα έχουν μετά την αναχώρησή τους από την Αθήνα. Μέχρι στιγμής φαίνεται να έχουν βρεθεί 6,5 δισ. ευρώ και μέχρι την Παρασκευή αναζητούνται ακόμα 1,5 δισ. ευρώ και τα υπόλοιπα 3,5 δισ. ευρώ θα έχουν οριστικοποιηθεί στα τέλη Αυγούστου με την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας στην Αθήνα.
Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στο Δημόσιο, φαίνεται ότι εκτός από το προσωπικό, στην ανάγκη για πρόσθετες περικοπές θύμα πέφτει ξανά και το σύστημα αμοιβών του Δημοσίου. Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια είναι πιθανό να αναβληθούν μέχρι και το 2013 (ήταν προγραμματισμένες να εφαρμοστούν από την 1/7, αλλά από εκεί και πέρα τα πράγματα είναι δύσκολα, αφού θα πρέπει να βρεθεί ένα πολύ υψηλό ποσό ως ισοδύναμο του συγκεκριμένου μέτρου).

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, τα ποσά που εστάλησαν από χθες στην τρόικα «καλύπτουν πλήρως τα ειδικά μισθολόγια για φέτος. Από του χρόνου και μετά όμως θα πρέπει τα αντίστοιχα ισοδύναμα να είναι πολλαπλάσια. Από τα 200 εκατ. ευρώ που βρήκαμε φέτος για το μισό έτος, θα πρέπει να βρεθούν 600 εκατ. ευρώ το χρόνο». Οπως εξήγησε, η περικοπή αποδοχών έχει σε πάγια βάση μικρότερη απόδοση στις δημόσιες δαπάνες, δεδομένου ότι εκτός από τις αμοιβές περικόπτονται και ο φόρος εισοδήματος που αναλογεί, αλλά και οι ασφαλιστικές εισφορές.

Περικοπές το 2013

Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά επιβεβαίωσε περικοπές στα ειδικά μισθολόγια από το 2013, χωρίς όμως να ανοίγει το θέμα τους ύψους των περικοπών. «Από τώρα λειτουργούμε με τέτοιο σκεπτικό ώστε να είμαστε πιο συνεπείς με προεκλογικές δεσμεύσεις και κοινωνικά δίκαιοι», ανέφερε, ενώ για το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ είπε ότι δεν θα σχολιάσει μέτρα, διευκρινίζοντας ότι θα υπάρξουν πολιτικές που τώρα συζητούνται και δεν θα περιληφθούν και το αντίστροφο.
Ο Φώτης Κουβέλης μιλώντας για  το ζήτημα της εφεδρείας είπε ότι είναι κάθετος με το θέμα αυτό, χαρακτηρίζοντάς το «φιάσκο».
Η κόντρα φαίνεται πλέον να παίρνει διαστάσεις μεταξύ του Φώτη Κουβέλη και του Γιάννη Στουρνάρα και όπως όλα δείχνουν φαίνεται πως ο πρωθυπουργός δεν πήρε θέση.

Η κόντρα ξεκίνησε κατα την σύσκεψη που έγινε το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξιμου μεταξύ του πρωθυπουργού, του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και του πρόέδρο της ΔΗΜ.ΑΡ.

Στη σύσκεψη ήταν και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Χατζηδάκης και υπουργός Ναυτηλίας Κ.Μουσουρούλης.

Οι συνεχείς διαμάχες των κ.κ. Βενιζέλου και Κουβέλη με Στουρνάρα για τον τρόπο που διαχειρίζεται επικοινωνιακά ο υπουργός Οικονομικών το θέμα των νέων μέτρων, έχει προφανώς θορυβήσει τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά ο οποίος θα επισκεφθεί την Τετάρτη στις 16.00 το Υπουργείο Οικονομικών για την εξειδίκευση των μέτρων.

Σχολιάζοντας διαρροές σύμφωνα με τις οποίες τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2016 θα είναι υφεσιακά, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου υπενθύμιζαν ότι: «και ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Κουβελης συμφώνησαν στην ανάγκη να βρεθούν οπωσδήποτε τα 11,5 δισ. ευρώ».

Ο στόχος είναι να διασώσουμε τη ναυπηγική βιομηχανία», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που συμμετέχουν στην κυβέρνηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ακόμα ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις στο Δημόσιο.

Εξερχόμενος από τη συνάντηση, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι "μιλήσαμε για τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη. Έχουμε καταβάλει μία τεράστια προσπάθεια και εκτός από την οικονομία και την οικονομική κρίση, υπάρχει και η εθνική κυριαρχία. Θα προωθήσουμε τα προγράμματα του πολεμικού ναυτικού και να προστατεύσουμε την περιουσία του ελληνικού δημοσίου και την οικονομία μας. Αν θέλουμε να ξανακάνουμε την Ελλάδα ανταγωνιστική, θα πρέπει να μας απασχολούν ζητήματα επενδύσεων και εργασίας.

«Θα συνεχιστεί η πολιτική που ακολουθούσαμε με στόχο να διασώσουμε τη ναυπηγική βιομηχανία, να προωθήσουμε τα προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού, να προστατεύσουμε την περιουσία του ελληνικού Δημοσίου και κυρίως να διαφυλάξουμε τις θέσεις εργασίας, που δεν είναι μόνον θέσεις εργασίας των εργαζομένων στα ναυπηγεία, αλλά και πολλών εργαζομένων σε μικρές υπεργολαβικές επιχειρήσεις», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Για το θέμα της εφεδρείας, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε: «Εμείς, ως κόμμα, έχουμε μία αρνητική εμπειρία από την εφεδρεία. Προσωπικά έχω δεσμευθεί προεκλογικά ότι δεν θα απολυθεί κανείς από το δημόσιο. Βεβαίως θα μιλήσουμε αναλυτικότερα, ανάλογα με τις προτάσεις που θα μας φέρει το οικονομικό επιτελείο. Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να είναι μακράς πνοής και να εμπνέει σταθερότητα. Σε σχέση με το μέλλον του ευρώ ο πρόεδρος του SPD έκανε πολύ σημαντικές δηλώσεις κι εμείς με τα αδερφά κόμματα θέλουμε να βοηθήσουμε όσο περισσότερο γίνεται».

Την αντίθεσή του στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας εξέφρασε ο πρόεδρος της ΔΗ.ΜΑΡ., Φώτης Κουβέλης κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου.

«Όχι μόνο δεν δημιουργεί κανένα όφελος οικονομικό για τη χώρα και τα δημοσιονομικά της, αντίθετα διώχνει στην ανεργία κι άλλους συμπολίτες μας και δεν είναι δυνατόν να προστίθενται στο μεγάλο αριθμό ανέργων κι άλλοι άνεργοι. Πέραν του γεγονότος, επαναλαμβάνω, αποδείχτηκε ότι στο μέτρο που εφαρμόστηκε η εργασιακή εφεδρεία ήταν ένα φιάσκο. Δεν είναι δυνατόν να συμφωνήσω με ένα φιάσκο», κατέληξε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Επιπλέον, κ. Κουβέλης δηλωσε: «Συζητήσαμε και σχεδιάσαμε την αντιμετώπιση του προβλήματος, του υπαρκτού προβλήματος λειτουργίας των ναυπηγείων. Εκεί εργάζονται 2.500 άνθρωποι και οι εμπλοκές που υπάρχουν πρέπει να αντιμετωπιστούν. Αυτό θα προωθηθεί για να αντιμετωπιστεί άμεσα».

Εν τω μεταξύ σήμερα, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς θα επισκεφτεί τον κο Γιάννη Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών στις 16.00 το απόγευμα, προκειμένου να ενημερωθεί πλήρως για την πορεία των μέτρων ύψους 11,5 δις ευρώ.

Νωρίτερα εθές, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε πως  «Τα νούμερα δεν βγαίνουν αν δεν σπάσουμε αυγά» και προειδοποίησε παράλληλα ότι η αναζήτηση για το πρόγραμμα περικοπών των 11,6 δισ.ευρώ θα συνεχισθεί εντατικά μέχρι το τέλος Αυγούστου, ώστε να εξευρεθεί το καταλληλότερο μίγμα των επιμέρους μέτρων.

Ο κος Στουρνάρας εξήγησε ότι δεδομένης της δύσκολης οικονομικής κατάστασης, είναι αδύνατο να μην θιγούν μισθοί, συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα και να μην  μειωθεί το προσωπικό στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών  για να προσεγγισθεί ο στόχος των 11,6 δισ. ευρώ, πρέπει να εξασφαλισθεί εξοικονόμηση 5 δισ. ευρώ από το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, πράγμα που ισοδυναμεί σχεδόν με το 50% της προσαρμογής.




zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου