Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Κριτική Βενιζέλου στην «υφεσιακή κυβέρνηση» για «κακή προετοιμασία» της διαπραγμάτευσης



ΤΗΝ εκτίμηση ότι η ύφεση θα βαθύνει και δεν πρόκειται να ανατραπεί μέχρι το 2016 διατύπωσε ο Ευ. Βενιζέλος από το βήμα της οργανωτικής γραμματείας του ΠΑΣΟΚ που συνεδρίασε χθες, εκφράζοντας ταυτόχρονα τις επιφυλάξεις του για τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης και ασκώντας κριτική που αγγίζει τον Α. Σαμαρά σε ό,τι αφορά το χειρισμό της επαναδιαπραγμάτευσης:
«Η κυβέρνηση, ακόμα και αν εξαντλήσει την τετραετία, θα είναι μια υφεσιακή κυβέρνηση» τόνισε και σημείωσε ακόμα ότι δεν υπάρχει καλή προετοιμασία των μέτρων που προτείνονται στην τρόικα, με αποτέλεσμα να «έχουν φτάσει στο σημείο να ανοίγουν ξανά θέμα εφεδρείας», όπως είπε χαρακτηριστικά. 
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε επίσης ότι το ευρωπαϊκό περιβάλλον δεν βοηθά, καθώς παρατηρεί υπαναχώρηση από την πλευρά της Γαλλίας, αλλά και στροφή της Γερμανίας στα εσωτερικά της εξαιτίας της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης.

Οι λύσεις που θα προκρίνει το ΠΑΣΟΚ για έξοδο από την υφεσιακή πορεία, όπως προέκυψε από τη χθεσινή συζήτηση, θα εστιάζουν στην παράλληλη προώθηση του αιτήματος για παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο έτη, τη στήριξη του τραπεζικού τομέα αλλά και την ανάγκη για πιο σκληρή διαπραγμάτευση από την πλευρά του πρωθυπουργού.

Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε πάντως τα στελέχη του κόμματός του ότι στη σύσκεψη των αρχηγών δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για τα μέτρα, παρά μόνο για ορισμένες αποκρατικοποιήσεις. 
Σε ό,τι αφορά τις εσωτερικές διεργασίες για την οργανωτική ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ, η οργανωτική γραμματεία αποφάσισε τη συγκρότηση ομάδων πολιτικού και προγραμματικού συντονισμού (τομείς πολιτικής) ανά υπουργείο, με συντονιστή τον αντίστοιχο εισηγητή της κοινοβουλευτικής ομάδας για να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότερη παρακολούθηση του κυβερνητικού και κοινοβουλευτικού έργου. Ορίστηκαν επίσης ως υπεύθυνοι για την παρακολούθηση της οργανωτικής ανασύστασης της παράταξης στις 13 περιφέρειες της χώρας οι: Μ. Τιμοσίδης-Ε. Τσιαούση (Ανατολική Μακεδονία-Θράκη), Χ. Παπαστεργίου-Α. Σαουλίδης (Κεντρική Μακεδονία), Δ. Παπουτσής-Σούλα Μερεντίτη (Θεσσαλονίκη), Παντελής Κουκουλεκίδης (Δυτική Μακεδονία), Γιάννης Βλατής (Ήπειρος), Κώστας Μαμέλης (Θεσσαλία), Φ. Αλεξάκος-Κ. Περλεπέ (Στερεά Ελλάδα), Διονύσης Αλευράς (Δυτική Ελλάδα), Βασίλης Ιωάννου (Ιόνια Νησιά), Ν. Μίλης-Θανάσης Παπαδόπουλος (Πελοπόννησος), Σπύρος Παπασπύρος (Κρήτη), Γιώργος Νικητιάδης (Βόρειο Αιγαίο), Γιάννης Μίχας (Νότιο Αιγαίο) και Χ. Κεφαλίδου-Α. Παπαηλιού-Τ. Κουρκούτας-Δ. Κωνσταντόπουλος-Γ. Λύτρας-Λ. Κανελλόπουλος-Δ. Βογανάτσης (Αττική).

Αποφασίστηκε επίσης η συγκρότηση Μονάδας Ανάπτυξης Πολιτικών, που θα υπάγεται απευθείας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, με τη συμμετοχή νέων επιστημόνων. Στην ομάδα μετέχουν οι:
•    Κυριάκος Πιερρακάκης, ειδικός στη Διεθνή Πολιτική Οικονομία, με μεταπτυχιακές σπουδές στο MIT, το Harvard University και την Οξφόρδη.
•    Θόδωρος Διασάκος, οικονομολόγος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Berkley (Καλιφόρνια), αναπληρωτής καθηγητής στο Κολέγιο Carlo Alberto (Toρίνο, Ιταλία).
•    Πάνος Κολιοστάσης, πολιτικός επιστήμων, διδάκτωρ Πολιτικής Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Queen Mary (University of London).
•    Kωνσταντίνος Μπακούλας, ειδικός σε θέματα Διοικητής Οργάνωσης, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Warwick και στην Aston Business School.
•    Hρακλής Μπουραντάς, ειδικός στην Ανάπτυξη Νεοφυών (start-up) επιχειρήσεων, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Harvard και στο Πανεπιστήμιο Πατρών. 
•    Ιωάννης Χατζίρης, σύμβουλος επιχειρήσεων, ειδικός στη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων νεανικής επιχειρηματικότητας, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Rotterdam School of Management-Erasmus University.


express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου