Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Πρωτοβουλία Δ. Σταμενίτη για τη δημιουργία ΚΕ.Π.Α. και τμήματος απονομών συντάξεων στα Γιαννιτσά

alt Με ερώτηση του στον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας   κ. Ιωάννη Βρούτση και  στο Διοικητή του ΙΚΑ κ. Ροβέρτο Σπυρόπουλο, ο Βουλευτής του Νομού Πέλλας Διονύσης Σταμενίτης αναδύει στην επιφάνεια το μείζον πρόβλημα της απουσίας ΚΕ.Π.Α. και τμήματος απονομών συντάξεων στην πόλη των Γιαννιτσών.
Ο Βουλευτής στην ερώτηση που κατέθεσε αναφέρεται στην ταλαιπωρία που υπόκεινται οι ασφαλισμένοι προκειμένου να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους καθώς το μοναδικό κέντρο που υπάρχει σήμερα βρίσκεται στην πόλη της Έδεσσας και είναι υπεύθυνο για την εξυπηρέτηση των Νομών Πέλλας και Φλώρινας.

Το πλήθος των αιτημάτων που κατατίθενται στην υπηρεσία σε συνδυασμό με τη μεγάλη χιλιομετρική απόσταση αλλά και την πληθυσμιακή ιδιαιτερότητα του Νομού Πέλλας, σύμφωνα με τον κ. Σταμενίτη, καθιστούν απαραίτητη τη δημιουργία ΚΕ.Π.Α. στην πόλη των Γιαννιτσών, όπου θα μπορεί να εξυπηρετείτε πλήθος ασφαλισμένων τόσο από το μισό τμήμα του Νομό μας όσο και από τις περιοχές της Παιονίας, της Αλεξάνδρειας και της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Στην πρόταση του ο Βουλευτής επισημαίνει ότι, μια τέτοια πρωτοβουλία δεν θα επιβαρύνει οικονομικά τη διοίκηση του ΙΚΑ και τις κρατικές δαπάνες καθώς το υπάρχον κτίριο του ΙΚΑ στα Γιαννιτσά είναι ιδιόκτητο και κατέχει όλες τις απαραίτητες υποδομές. Επιπρόσθετα το στελεχιακό δυναμικό της υπηρεσίας είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες του κέντρου.
Ο κ Σταμενίτης δηλώνει ότι: «πρώτη προτεραιότητα μας είναι η εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά και η μείωση του κόστους που δαπανούν προκειμένου να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις που αφορούν στην επιβίωση τους και στις καθημερινές τους ανάγκες. Η δημιουργία ΚΕ.Π.Α. και τμήματος απονομής συντάξεων  στα Γιαννιτσά θα δώσει ανάσες σε σημαντικό πληθυσμιακό κομμάτι που μέχρι σήμερα ταλαιπωρείται λόγω της κωλυσιεργίας των αρχών».  Συγκεκριμένα στην τοποθέτηση  του ο Βουλευτής αναφέρει:
«Με τον νόμο 3863/2010 θεσμοθετήθηκε το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας υπαγόμενο στη διεύθυνση αναπηρίας και ιατρικής εργασίας της διοίκησης ΙΚΑ. ΕΤΑΜ. Η πρόθεση του νομοθέτη ήταν να δημιουργηθεί ένα ενιαίο σύστημα σε λειτουργία και κανόνες και αντικειμενικό ως προς την κρίση των Υγειονομικών Επιτροπών. Όταν την 1η Σεπτεμβρίου 2011 καταργήθηκαν όλες οι Υγειονομικές Επιτροπές και λειτούργησαν τα ΚΕ.Π.Α. ως μοναδικοί φορείς πιστοποίησης αναπηρίας εμφανίστηκαν και τα προβλήματα. Η ίδια διοίκηση του ΙΚΑ αποδίδει τις καθυστερήσεις και την ταλαιπωρία των πολιτών στην έλλειψη απαιτούμενου αριθμού γιατρών του ειδικού σώματος και στην αδυναμία της διαδικασίας. Δεν αναφέρθηκε, όμως, στην ταλαιπωρία και την οικονομική δαπάνη με την αναγκαστική μετακίνηση, ακόμη και βαρύτατα αναπήρων, στα ΚΕ.Π.Α. που απέχουν αρκετά χιλιόμετρα και από τον τόπο διαμονής τους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ΚΕ.Π.Α. Έδεσσας που έχει ακτίνα δράσης περίπου 70 χιλιόμετρα και είναι υποχρεωμένο να εξυπηρετεί περιπτώσεις τόσο του Νομού Πέλλας όσο και του Νομού Φλώρινας. Η γεωγραφική ιδιαιτερότητα του Νομού Πέλλας είναι γνωστή βέβαια και η διοίκηση του ΙΚΑ θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα ΚΕ.Π.Α. και στην πόλη των Γιαννιτσών που κατέχει μια πλεονεκτική γεωγραφική θέση και μεγάλο πληθυσμιακό αριθμό ασφαλισμένων, αποσυμφορίζοντας με τον τρόπο αυτό το σύστημα. Ένα ΚΕ.Π.Α. στα Γιαννιτσά θα μπορούσε να εξυπηρετεί τις ανάγκες του μισού Νομού Πέλλας, την  επαρχία  Παιονίας του Νομού Κιλκίς, την επαρχία Αλεξάνδρειας του Νομού Ημαθίας και ένα μεγάλο τμήμα στα δυτικά του Νομού Θεσσαλονίκης. Όλες οι παραπάνω περιοχές βρίσκονται μέσα σ’ ένα νοητό κύκλο ακτίνας 20 χιλιομέτρων με κέντρο τα Γιαννιτσά και έχουν πολύ πιο εύκολη πρόσβασή στα Γιαννιτσά απ’ αυτήν στα ΚΕ.Π.Α. από τα οποία εξυπηρετούνται τώρα. Η δημιουργία του ΚΕ.Π.Α. σε συνδυασμό με τη δημιουργία τμήματος απονομών συντάξεων στο υποκατάστημα ΙΚΑ Γιαννιτσών θα έχει σαν αποτέλεσμα την καλύτερη και γρηγορότερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων στο προσδιορισμό του ποσοστού αναπηρίας και έκδοσης των σχετικών αποφάσεων απονομής συντάξεων. Με τα σημερινά δεδομένα η παραπάνω διαδικασία καθυστερεί άνω των 15 μηνών και η κατάσταση γίνεται δυσκολότερη. Επιπλέον θα πρέπει να τονιστεί ότι το υποκατάστημα ΙΚΑ Γιαννιτσών στεγάζεται σε ιδιόκτητο σύγχρονο κτίριο με όλες τις απαραίτητες υποδομές για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και διαθέτει ικανότατο στελεχιακό δυναμικό για να ανταποκριθεί πλήρως σε θέματα απονομών συντάξεων. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δεν τίθεται θέμα οικονομικού κόστους για το ΙΚΑ αφού δεν απαιτείται από την πλευρά του καμία δαπάνη.
Όλα τα παραπάνω συνηγορούν πλήρως υπέρ της δημιουργίας ΚΕ.Π.Α και τμήματος απονομής συντάξεων στο υποκατάστημα ΙΚΑ Γιαννιτσών χωρίς να επιβαρύνει οικονομικά το ΙΚΑ, ενώ θα ανακουφιστούν ιδιαίτερα οι ασφαλισμένοι. Είμαι βέβαιος ότι θα δείτε θετικά το θέμα που θα εξυπηρετήσει απόλυτα τόσο το ΙΚΑ όσο και τους ασφαλισμένους».
karatzova

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου