Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Ο Σαμαράς θα σηκώσει το «βάρος» των μέτρων



Με μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό αμέσως μετά τις επαφές με Μέρκελ και Ολάντ ο ίδιος ο Πρωθυπουργός θα σηκώσει το «βάρος» του πακέτου των 11,6 δισ. ευρώ λίγο πριν ανέβει στη ΔΕΘ. 

Ο Αντώνης Σαμαράς αλλάζει τα πολιτικά ήθη που θέλουν τους Πρωθυπουργούς να μην βγαίνουν μπροστά στις οδυνηρές αποφάσεις τροποποιώντας ακόμη και το παραδοσιακό πρόγραμμα της ΔΕΘ αφού αυτή τη φορά δεν θα υπάρχουν ομιλίες και υπουργικές… φιέστες, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr σχεδιάζει να σηκώσει ο ίδιος το «βάρος» της εξαγγελίας του πακέτου των 11,6 δισ. ευρώ με μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό. 


Λίγο πριν ανέβει στη Θεσσαλονίκη στις 8 Σεπτεμβρίου και αφού θα έχει ολοκληρώσει τις επαφές του σε Βερολίνο και Παρίσι με Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ αντίστοιχα, ο κ. Σαμαράς σχεδιάζει να βγει μπροστά και να απευθυνθεί ο ίδιος προς τους πολίτες για να εξηγήσει το πολιτικό πλαίσιο πάνω στο οποίο βαδίζει η κυβέρνησή του καθώς έως τότε θα υπάρχει μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για την πολιτική διαπραγμάτευση που θα έχει προηγηθεί με στόχο όχι μόνο την επιμήκυνση του δημοσιονομικού προγράμματος αλλά και τη γενικότερη πορεία της επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου και τα όσα θα έχουν προκύψει στις συζητήσεις για μία σειρά ισοδύναμων μέτρων που έχει ήδη προτείνει η Αθήνα στην τρόικα. 

Μέχρι τις 20 Αυγούστου οι πολιτικοί αρχηγοί θα έχουν στα χέρια τους έναν συνολικό κατάλογο… μέτρων που θα ξεπερνούν κατά πολύ τα 11,6 δισ. ευρώ προκειμένου να εξετάσουν όλες τις εναλλακτικές καθώς ήδη από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ εκφράζονται σοβαρές επιφυλάξεις για κάποια από τα μέτρα, όπως για παράδειγμα η εφεδρεία, την οποία χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτης (σ.σ. έχει συνταχθεί με τους δικαστικούς για τα ειδικά μισθολόγια), χαρακτήρισε ως… αντισυνταγματική. 

Ο κ. Σαμαράς πάντως φαίνεται αποφασισμένος να προχωρήσει ψάχνοντας και το τελευταίο ευρώ από τον προϋπολογισμό: Χθες, στο Πεντάγωνο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας συζήτησε με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία για τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου καθώς - όπως εκτιμούν στην οδό Νίκης - υπάρχουν ακόμη περιθώρια περικοπών από κωδικούς που αφορούν λειτουργικές δαπάνες όπως είναι τα καύσιμα και τα ανταλλακτικά που χρησιμοποιούν οι ένοπλες δυνάμεις. 

Πάντως οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι τα ειδικά μισθολόγια για τους ένστολους και μάχιμους «γλιτώνουν» για φέτος καθώς ήδη το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει συνεισφέρει στις περικοπές με 1,6 δισ. ευρώ συν 500 εκατ. ευρώ ακόμη στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης του στρατεύματος που έχει ξεκινήσει από τον κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο. 

Η κυβέρνηση πήρε πάντως χθες μία βαθιά «ανάσα» με την ανακοίνωση της εκταμίευσης των 160 εκατ. ευρώ για τις εξισωτικές αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων – ποσό που αφορά στο 100% της αποζημίωσης των 70 χιλιάδων δικαιούχων και που θα αρχίσει να καταβάλλεται από τις 20 Αυγούστου. Η συζήτηση για την εξισωτική αποζημίωση είχε ενταχθεί στις γενικότερες διαπραγματεύσεις με την τρόικα και αποτελούσε μία από τις βασικότερες προεκλογικές δεσμεύσεις του Αντώνη Σαμαρά. 



real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου