Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

"Πόλεμος" ανακοινώσεων μεταξύ Κυρίζολγου- Δανιηλίδη. Διαβάστε ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ την σκληρή απάντηση του δημάρχου Νεάπολης- Συκεών

Πόλεμος φαίνεται πως ξέσπασε μεταξύ των δημάρχων Αμπελοκήπων- Μενεμένης Λάζαρου Κυρίζογλου και Νεάπολης- Συκεών Σίμου Δανιηλίδη, με τον πρώτο να καταγγέλλει προνομιακή μεταχείριση του δήμου Νεάπολης- Συκεών, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους


Η απάντηση του κ. Δανιηλίδη ήρθε σε σκληρό ύφος, ενώ κατηγορεί τον κ. Κυρίζογλου για "αδυναμία να υπηρετήσει επαρκώς τα συμφέροντα της κοινωνίας του δήμου".

Αναλυτικά, όλη η δήλωση-απάντηση του κ.Δανιηλίδη έχει ως εξής: 
"Με έκπληξη είδαμε ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης κ. Λάζαρος Κυρίζογλου να διαμαρτύρεται με επιστολή του στους αρμόδιους υπουργούς για τις περικοπές που έγιναν στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που υλοποιεί η ΕΕΤΑΑ για την ‘‘Εναρμόνιση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής’’, καταγγέλλοντας μάλιστα ότι ‘‘ο πρώην δήμος Συκεών και ήδη δήμος Νεάπολης-Συκεών, από την έναρξη του προγράμματος μέχρι σήμερα τυγχάνει προνομιακής μεταχείρισης σε βάρος όλων των δήμων’’.
Επικαλούμενος τον πίνακα με στατιστικά στοιχεία που εμείς του χορηγήσαμε (ευτυχώς αυτό το αναγνωρίζει), κάνει λόγο για αδικία σε βάρος όλων των δήμων, μεταξύ των οποίων και του δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης, όπου από τις συνολικά 296 προσφερόμενες θέσεις από τις δημοτικές του δομές εγκρίθηκαν 161. Δηλαδή σημειώθηκε περικοπή της τάξης του 45,60%, γεγονός που δεν επιτρέπει στο δήμο -όπως ισχυρίζεται- ‘‘να λειτουργήσει και να ικανοποιήσει όλες τις αιτήσεις των μητέρων που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα’’.

Εάν μελετήσει κανείς με προσοχή τα στοιχεία, κι έχοντας πλήρη γνώση του θέματος σε όλες τις φάσεις της εξέλιξής του, εύκολα μπορεί να καταλάβει ότι όσα προβάλλονται από τον κ.Κυρίζογλου είναι αβάσιμα, γεγονός που έπρεπε να είναι γνωστό σ’ αυτόν, εάν ενεργούσε με γνώση κι ενημέρωση των θεμάτων αυτών ως όφειλε. Κι αυτό για τους εξής απλούστατους λόγους:

1.    Κατ’ αρχήν ο δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης με την έναρξη του προγράμματος ‘‘μπόρεσε’’ και πρόσφερε συνολικά μόνο 296 θέσεις από τις δημοτικές του δομές, όταν άλλοι δήμοι, ακόμη και μικρότεροι, πρόσφεραν πολλαπλάσιες. Άραγε το τόσο εκρηκτικό πρόβλημα που επικαλείται είναι της τάξης μόνο των 296 θέσεων; Μόνο τόσες είναι στο δήμο του οι μητέρες με έντονα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, άρα το πρόβλημα θα εξαλειφόταν εάν ικανοποιούνταν όλες οι αιτήσεις; Όχι, βέβαια, οι ανάγκες στο δήμο σίγουρα είναι πολλαπλάσιες του αριθμού θέσεων που μπόρεσαν να προσφέρουν οι δημοτικές δομές του δήμου του. Κι αυτό γιατί ο κ.Κυρίζογλου δεν επέδειξε τη δέουσα προσοχή στο ζήτημα ή δεν ανταποκρίθηκε έγκαιρα στις αυστηρές απαιτήσεις και προϋποθέσεις του προγράμματος, λόγω έλλειψης ενημέρωσης ή ενδιαφέροντος, ώστε να εξασφαλίσει την απαιτούμενη από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα πιστοποίηση των δημοτικών δομών του δήμου του. Εκτός εάν αυτό αποτελούσε επιλογή του και δεν ήθελε να προτείνει άλλες και περισσότερες δομές, κάτι το οποίο τελικά έγινε με αποκλειστικά δική του υπαιτιότητα.

2.    Τόσο ο πρώην δήμος Συκεών όσο και ο νυν δήμος Νεάπολης-Συκεών ουδέποτε απόλαυσε ειδική προνομιακή μεταχείριση από κανέναν και ουδέποτε ζήτησε κάτι τέτοιο από κανέναν. Άραγε μπορεί να ισχυριστεί το ίδιο για το δικό του δήμο ο κ.Κυρίζογλου; Οι πάντες γνωρίζουν ότι ο δήμος μας απολαμβάνει μόνο τα αποτελέσματα που του εξασφαλίζουν η έγκαιρη προετοιμασία, ο έγκαιρος σχεδιασμός, η μόνιμη κινητοποίηση και οργάνωση των υπηρεσιών του και η σκληρή δουλειά όλων. Ειδικά για τη φετινή περίοδο, πριν ακόμη αρχίσει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων από τις ενδιαφερόμενες μητέρες, οι υπηρεσίες μας ήταν οι μοναδικές που απέστειλαν περισσότερα από 50.000 ενημερωτικά μηνύματα (sms) στους συνδημότες μας και τους καλούσαν, και τηλεφωνικά, να προσέλθουν για την υποβολή των αιτήσεων. Ο δήμος μας ήταν ο μοναδικός που είχε οργανώσει και στελεχώσει οκτώ σημεία υποδοχής των μητέρων και υποστήριξής τους στην υποβολή της αίτησής τους, λειτουργώντας από το πρωί ως το βράδυ και τα Σαββατοκύριακα. Αλήθεια, τι είδους κινητοποίηση υπήρξε στο δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης και δεν την αντιλήφτηκε κανείς; Πόσες υπηρεσίες -και πόσο- δούλεψαν για να εξυπηρετήσουν τους ενδιαφερόμενους γονείς; Πόσες δημοτικές δομές επιδίωξε και μπόρεσε να πιστοποιήσει έγκαιρα ο κ.Κυρίζογλου, όταν στο δήμο μας οι υπηρεσίες δουλεύουν όλο το χρόνο για τη βελτίωση και αναβάθμιση των δημοτικών δομών; Κι αυτό όχι μόνο για να είναι έτοιμες οι δομές μας ενόψει του προγράμματος, αλλά για να μπορούν να παρέχουν σταθερά υψηλού επιπέδου υπηρεσίες παιδικής φροντίδας, όπως το επιβάλλει η φιλοσοφία μας και η σταθερή, ανυποχώρητη και ασυμβίβαστη στάση ζωής που χαρακτηρίζει τη διοίκηση του δήμου Νεάπολης-Συκεών.

3.    Εάν ο δήμος Νεάπολης-Συκεών ήθελε να οικειοποιηθεί το σύνολο των θέσεων, δεν θα κινητοποιούσε, ούτε θα έθετε τις δικές του υπηρεσίες και τα στελέχη του στην υπηρεσία όλων των δήμων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά ούτε και τα επιστημονικά στελέχη της ΠΕΔ-ΚΜ θα είχαν επιστρατευτεί στον αγώνα της ενημέρωσης όλων των δημάρχων της περιφέρειάς μας. Ειδικά, δε, σ’ αυτό το σκέλος, είναι αδιανόητο ως μέλος του δ.σ. της ΠΕΔ-ΚΜ, να επικαλεστεί ο κ.Κυρίζογλου  άγνοια ή ελλιπή πληροφόρηση διότι υπάρχουν αδιάψευστα ντοκουμέντα για την πολύ έγκαιρη ενημέρωσή του, από τα οποία επισυνάπτουμε κάποια ενδεικτικά. Τέτοια είναι οι επιστολές προς όλους τους δημάρχους της Περιφέρειας Κεντ. Μακεδονίας που εστάλησαν με δική μου υπογραφή, με φαξ και e-mail (1076/17/ΤΠ/8.6.2012 και 1164/17/ΤΠ/20.6.2012), ενώ παρόμοια επιστολή εστάλη και στους προέδρους των ΠΕΔ της χώρας (1079/17/ΤΠ/8.6.2012). Τόσο με αυτά όσο και με δεκάδες τηλεφωνήματα που έκανα τόσο εγώ ο ίδιος προς όλους τους δημάρχους, όσο και τα στελέχη της ΠΕΔ-ΚΜ (επισυνάπτεται ενδεικτική κατάσταση), ο κ.Κυρίζογλου ενημερώθηκε εγκαίρως ώστε να φροντίσει να εξασφαλίσει κατάλληλους χώρους που θα μπορούσαν να πιστοποιηθούν και να ενταχθούν στις δομές και να διεκδικήσει περισσότερες θέσεις. Ο ίδιος, όμως, προτίμησε να τα αγνοήσει όλα, όπως επίσης αγνόησε και τα επιστημονικά στελέχη της ΠΕΔ-ΚΜ, αρνήθηκε, δε, να συνεργαστεί μαζί τους και να ζητήσει την ελάχιστη βοήθεια από την εμπειρία και τεχνογνωσία τους, με αποτέλεσμα να μην ενεργήσει σχετικά ώστε ο δήμος του να είναι έτοιμος για μεγαλύτερες διεκδικήσεις.

4.    Επίσης, ο κ.Κυρίζογλου γνωρίζει πολύ καλά ότι όσοι δήμοι απεγκλωβίστηκαν από εγωιστικές αντιλήψεις και μικροπολιτικές νοοτροπίες, πραγματικά βοηθήθηκαν από την εκστρατεία ενημέρωσης και υποστήριξής τους που τους πρόσφεραν τόσο τα στελέχη της ΠΕΔ-ΚΜ όσο και τα στελέχη του δήμου Νεάπολης-Συκεών. Έτσι οι δημοτικές δομές στο νομό Θεσσαλονίκης από τις 7.866 αιτήσεις το 2011 έφθασαν στις 11.315 το 2012, σημειώνοντας αύξηση 44%. Έτσι και ο δήμος Θεσσαλονίκης έφθασε στο σημείο να προσφέρει 1.530 θέσεις, με εγκεκριμένες περίπου τις 700, όταν τα προηγούμενα χρόνια το πρόγραμμα ήταν σχεδόν άγνωστο, εξαιτίας της πολιτικής που εφάρμοζε η προηγούμενη δημοτική αρχή οδηγώντας ουσιαστικά στην απαξίωση του προγράμματος.

5.    Εάν ο δήμος Νεάπολης-Συκεών τα ήθελε όλα δικά του, θα είχε κάθε δικαίωμα να προτάξει τις απώλειές του από την περικοπή που έγινε, το ποσοστό της οποίας είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό του δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης (57,95% έναντι 45,60%). Αντίθετα, όμως, αυτό που έχει προταχθεί από μένα προσωπικά, και με πάθος, είναι η ικανοποίηση του συνόλου των αιτήσεων των ενδιαφερόμενων μητέρων ανά την επικράτεια διεκδικώντας επιπλέον 125 εκατ. ευρώ από αδιάθετα κονδύλια του ΕΣΠΑ, διεκδίκηση που καθημερινά εντείνεται. Κι αυτό θα ήταν βεβαίως γνωστό στον κ.Κυρίζογλου, εάν ενημερωνόταν επαρκώς από τον Τύπο. Εάν, επίσης, παρακολουθεί τις συνεδριάσεις των οργάνων της ΠΕΔ-ΚΜ και της ΚΕΔΕ στα οποία συμμετέχει, κι αν τέλος παρακολουθεί τις εισηγήσεις που καταθέτω και τις οποίες υπερψηφίζει.

6.    Όταν και ως πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Απασχόλησης της ΚΕΔΕ μιλούσα για το θέμα πολλούς μήνες πριν και εξέπεμπα δραματικές προειδοποιήσεις, κι ενώ όλοι ήταν ανυποψίαστοι, τότε ο σημερινός καταγγέλλων έλαμπε δια της απουσίας τους.

7.    Ως μέλος ανώτερων οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και στην πρώην ΤΕΔΚ και ΚΕΔΚΕ, και στη νυν ΠΕΔ-ΚΜ και ΚΕΔΕ, ο κ.Κυρίζογλου οφείλει να γνωρίζει ότι όλα αυτά τα προγράμματα είναι απολύτως ανταγωνιστικά, και με τις ιδιωτικές δομές, στις οποίες εξυπηρετούνται αρκετές χιλιάδες παιδιά. Γνωρίζει, ή όφειλε να γνωρίζει, ότι σ’ αυτά τα ανταγωνιστικά προγράμματα κανενός είδους προνομιακή μεταχείριση και κανενός είδους ιδιότητα ‘‘ημετέρου’’ δεν χωρά, όπως επίσης και καμιά ‘‘μοιρασιά’’ δεν γίνεται με οποιαδήποτε άλλα κριτήρια (πληθυσμιακά, γεωγραφικά, κ.ά.). Κι αυτό αποδεικνύεται με τα αποτέλεσμα όλων των χρόνων που ισχύει το πρόγραμμα, κατά τη διάρκεια του οποίου άλλαξαν πέντε πρωθυπουργοί διαφορετικών κομματικών προελεύσεων, και δεκάδες υπουργοί συναρμόδιων υπουργείων. Θα ήταν αδιανόητο να πιστέψει κανείς ότι όλοι αυτοί οι ηγέτες και υπουργοί ‘‘συνωμότησαν’’ κατά του κ.Κυρίζογλου ώστε ο πρώην δήμος Αμπελοκήπων και νυν Αμπελοκήπων-Μενεμένης να βρίσκεται σταθερά στις τελευταίες θέσεις μεταξύ όλων των δήμων του νομού στην απορρόφηση κονδυλίων και την αξιοποίηση προγραμμάτων, τη στιγμή μάλιστα που άλλοι μικρότεροι δήμοι της περιφέρειας με προγραμματισμό, στοχεύσεις και δουλειά σταδιακά βελτίωναν τη θέση του. Γνωρίζει πολύ καλά, όσο κι αν προσπαθεί να το αποσιωπήσει, ότι τα προγράμματα αυτά λειτουργούν με κανόνες και αυστηρά κριτήρια, κι ότι η τύχη και η πορεία τους δεν εξαρτάται από ‘‘συντεχνιακές’’ λογικές.

8.    Πώς μπορεί να απολογηθεί ο κ.Κυρίζογλου ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια, που υπήρχαν διαθέσιμοι πόροι και χρήματα που περίσσευαν, δεν ενέταξε περισσότερες δομές στο πρόγραμμα, κι ενώ δεν υπήρχαν οι περικοπές που υπάρχουν σήμερα; Να του θυμίσουμε ότι 25 εκατ. ευρώ πανελληνίως έμειναν αδιάθετα επειδή οι δήμαρχοι και οι δήμοι τους δεν διέθεταν την ετοιμότητα, την οργάνωση και την ικανότητα ώστε να ενταχθούν στα προγράμματα; Εκτός κι αν δεν το επιθυμούσαν για λόγους που μόνο αυτοί γνωρίζουν.
Έτσι, λοιπόν, γίνεται πλήρως κατανοητό σε όλους, ότι όσο κι αν προσπαθεί ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης κ. Λάζαρος Κυρίζογλου να καταφύγει στην ανακάλυψη ‘‘φαντασμάτων’’ και στην κατασκευή ‘‘ενόχων’’, προκειμένου να καλύψει την αδυναμία του στο να υπηρετήσει επαρκώς τα συμφέροντα της κοινωνίας του δήμου του, δυστυχώς δεν τα καταφέρνει.
Εάν κάτι οφείλει να πράξει με ειλικρίνεια είναι να απολογηθεί στο λαό των Αμπελοκήπων και της Μενεμένης, απέναντι στον οποίο είναι υπόλογος, και να ζητήσει συγγνώμη για όλα όσα όφειλε να πράξει και δεν έπραξε προκειμένου να συμβάλει στην ανακούφιση των δημοτών που τόσο δοκιμάζονται υπό τις παρούσες συνθήκες οικονομικής κρίσης. Αλλά εκτός απ’ αυτό, οφείλει κι ένα ευχαριστώ σε όσους επιδίωξαν να συνδράμουν στην προσπάθειά του δήμου του. Και τέτοιοι δεν είναι μόνο ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, αλλά κυρίως τα επιστημονικά στελέχη της ΠΕΔ-ΚΜ και του δήμου Νεάπολης-Συκεών που επιστρατεύτηκαν και προσφέρθηκαν να βοηθήσουν, στα οποία γύρισε την πλάτη του αρνούμενος κάθε συνδρομή και συνεργασία, αντίθετα με ό,τι έπραξαν δεκάδες άλλοι δήμοι που συνεργάστηκαν και πέτυχαν καλύτερα αποτελέσματα.

Όλα αυτά, όμως, για τον δήμαρχο Αμπελοκήπων-Μενεμένης φαίνεται ότι είναι ανούσιες λεπτομέρειες μπροστά στο μικροπολιτικό του συμφέρον. Ας συνειδητοποιήσει, λοιπόν, ότι κι απ’ αυτή την απόπειρα να μεταθέσει ευθύνες σε άλλους, για να καλύψει τις δικές του ευθύνες, θα βγει και πάλι πολιτικά εκτεθειμένος…".
thestival

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου