Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

ΜΑΧΗ ΝΑ ΣΩΘΟΥΝ ΤΑ ΜΑΣΤΙΧΟΔΕΝΤΡΑ Μαίνεται για τρίτη ημέρα η φωτιά στη Χίο - Ανυπολόγιστες καταστροφές


Μαίνεται για τρίτη ημέρα η φωτιά στη Χίο - Ανυπολόγιστες καταστροφές
Μάχη με τις φλόγες για τρίτη ημέρα δίνουν οι πυροσβέστες στην Χίου με τις προσπάθειές τους να επικεντρώνονται στην διάσωση των μαστιχόδενδρων του νησιού.
Τo πιο επικίνδυνo μέτωπo τις τελευταίες ώρες είναι στο παραδοσιακό χωριό Πυργί, ενώ την επιχείρηση της κατάσβεσης δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που προκαλούν αναζωπυρώσεις.
Καθ'όλη την διάρκεια της νύχτας οι δυνάμεις πυρόσβεσης έδιναν μάχη με τις φλόγες στο Πυργί και στους Ολύμπους της Χίου, αλλά και στην περιοχή της Παναγιάς Σικελιάς.

Πρώτος στόχος, η σωτηρία του χωριού Πυργί, γνωστού για τα «ξυστά» σπίτια του αλλά και την παραγωγή της παγκοσμίως γνωστής μαστίχας, στην οποία συμβάλει περίπου κατά 20 με 25%. Ανάλογη η προσπάθεια και στους Ολύμπους. Ένα τρίτο μέτωπο καίει στην περιοχή της Παναγιάς Σικελιάς.
Μαίνεται για τρίτη ημέρα η φωτιά στη Χίο - Ανυπολόγιστες καταστροφές
Επίσης, όλο το βράδυ η φωτιά έκαιγε στην περιοχή της Ελίντας, στα βόρεια και δυτικά του νησιού, όπου πλησιέστερος οικισμός είναι το χωριό της Σιδηρούντας.
Μέχρι στιγμής έχουν γίνει στάχτη περισσότερα από 70.000 στρέμματα καλλιεργειών και δασικής έκτασης, με τεράστιο κόστος για τους καλλιεργητές μαστίχας σε Λιθί, Ελάτα, Βέσσα και Αρμόλια.
Μαίνεται για τρίτη ημέρα η φωτιά στη Χίο - Ανυπολόγιστες καταστροφές
Στην περιοχή επιχειρεί ισχυρή πυροσβεστική δύναμη, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν και πάλι οι ρίψεις νερού από τα ελικόπτερα.
Στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς συνδράμει και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας με επτά αεροπλάνα τύπου CL-415, δύο αεροπλάνα CL-215, δύο ελικόπτερα CH-47 (Chinook), ένα C-130 για την μεταφορά από την Αθήνα 54 ατόμων εκπαιδευμένου στρατιωτικού προσωπικού της δύναμης του σχεδίου Δευκαλίων, καθώς και ένα C-130 για την μεταφορά 90 πυροσβεστών από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Μαίνεται για τρίτη ημέρα η φωτιά στη Χίο - Ανυπολόγιστες καταστροφές
Σε ετοιμότητα βρίσκεται παράλληλα αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού για μεταφορά επιπλέον μέσων στο νησί εφόσον απαιτηθεί.
Τα υπόλοιπα μέτωπα
Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα σε δασική έκταση στην περιοχή Πηγάδια Μεσσηνίας. Στο έργο της κατάσβεσης λαμβάνουν μέρος 27 πυροσβέστες, τρεις ομάδες πεζοπόρο τμήμα, επτά εθελοντές, ενώ από αέρος συνδράμουν δύο αεροσκάφη.
Μαίνεται για τρίτη ημέρα η φωτιά στη Χίο - Ανυπολόγιστες καταστροφές
Από χθες το πρωί μαίνονται δύο πυρκαγιές την περιοχή του δήμου Ανατολικής Μάνης. Η πρώτη φωτιά καίει χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Δρύαλος στην Μέσα Μάνη και η δεύτερη εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 12.00 το μεσημέρι στο Σκουτάρι Γυθείου, και καίει δασική έκταση με χαμηλή βλάστηση και καλλιέργειες.
Οι φωτιές δεν απειλούν κατοικημένες περιοχές, ενώ ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής με επίγεια κι εναέρια μέσα και με την συνδρομή πολιτών καταβάλουν προσπάθεια να τις θέσουν υπό έλεγχο.
Μαίνεται για τρίτη ημέρα η φωτιά στη Χίο - Ανυπολόγιστες καταστροφές
Ακόμη, πύρινο μέτωπο βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή Κοχυλού της Ανδρου καίγοντας χαμηλή βλάστηση.
Μάχη με τις φλόγες σε δύο μέτωπα δίνουν οι πυροσβέστες στην Ζάκυνθο, σε δασικές εκτάσεις, στις περιοχές Έξω Χώρα και Ορθονιές, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι σε δύσβατη περιοχή στο βορειοανατολικό Πήλιο. Η φωτιά ξεκίνησε σε δασική περιοχή μεταξύ των οικισμών Πουρί και Βενέτου.
Ορατή από δορυφόρο η φωτιά της Χίου (πηγή: Chios Life)
Ορατή από δορυφόρο η φωτιά της Χίου (πηγή: Chios Life)
Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 9 υδροφόρα οχήματα και πεζοπόρο τμήμα αποτελούμενο από 16 άτομα, ενώ ρίψεις πραγματοποιεί πυροσβεστικό ελικόπτερο. Από την πυρκαγιά δεν κινδυνεύουν οικισμοί.
Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι, από άγνωστη αιτία, σε περιοχή μεταξύ των χωριών Σμάρι και Γαλίφα Πεδιάδος Ηρακλείου, καίγοντας χορτολιβαδική έκταση, χωρίς πάντως, να απειλήσει κατοικημένες περιοχές.
Τέλος, υπό μερικό έλεγχο τέθηκε και η πυρκαγιά στη Φανερωμένη Σαλαμίνας.
Στα «κόκκινα» και σήμερα - Εκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων
Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, για αύριο Δευτέρα προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στις περιφερειακές ενότητες: Αττικής, Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Σάμος, Χίος, Ικαρία), Κρήτης, Εύβοιας, Σποράδων, Κυκλάδων, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας και Λακωνίας.
Προειδοποίηση για πολύ ισχυρούς ανέμους, τοπικά θυελλώδεις, που θα επηρεάσουν τις θάλασσες κυρίως στο νότιο τμήμα της χώρας έχει εκδώσει από χθες η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).
Η προειδοποίηση, που αφορά ανέμους σχεδόν θυελλώδεις 7 και τοπικά θυελλώδεις 8 μποφόρ, αφορά στις περιοχές: Θάλασσα Κυθήρων, νοτιοδυτικό Κρητικό και νοτιοδυτικό Αιγαίο, νοτιοανατολικό Κρητικό, Καρπάθιο, νοτιοανατολικό Αιγαίο και Ικάριο πέλαγος, καθώς και το στενό Καφηρέα.
Συνέχεια της επικράτησης βορείων ανέμων έντασης τοπικά 8 μποφόρ στο Αιγαίο προβλέπει η ΕΜΥ και για σήμερα Δευτέρα. Βαθμιαία εξασθένηση των βοριάδων -και συνεπώς άνοδο της θερμοκρασίας- αναμένει η ΕΜΥ από την αύριο.


ethnos.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου