Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Κλειδώνουν τα μέτρα πριν την ευρωπαϊκή περιοδεία Σαμαρά


Κλειδώνουν τα μέτρα πριν την ευρωπαϊκή περιοδεία Σαμαρά
Λίγες ώρες πριν από την επίσκεψη Γιούνκερ και την περιοδεία του Πρωθυπουργού σε Παρίσι και Βερολίνο, οι συσκέψεις διαδέχονται η μια την άλλη στο Μέγαρο Μαξίμου και τα μέτρα "κλειδώνουν"

Για τα επόμενα δύο 24ώρα ο Πρωθυπουργός θα έχει συνεχείς συναντήσεις με το οικονομικό επιτελείο και τους υπουργούς:  Γ.Στουρνάρα, Κ.Χατζηδάκη, και Γ.Βρούτση προκειμένου να «κλειδώσει» το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ.


Στόχος του πρωθυπουργικού επιτελείου είναι να πείσει την Ευρώπη πως η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί συγκεκριμένο σχέδιο και ότι ο κ. Σαμαράς διαβουλεύεται με τους άλλους κυβερνητικούς εταίρους και παίρνει εκείνος τις τελικές αποφάσεις και όχι μια πολυπρόσωπη ηγεσία.


Θα υπάρξουν τηλεφωνικές επικοινωνίες ανάμεσα στους Αντ. Σαμαρά, Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη, ενώ στην Ιπποκράτους εκτιμούν ότι πιθανόν να υπάρξει κατ' ιδίαν συνάντηση των τριών αρχηγών μετά την επίσκεψη του επικεφαλής του Eurogroup.
Οι εν όψει της άφιξης στην Αθήνα, μεθαύριο Τετάρτη, του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αλλά και της πρώτης ευρωπαϊκής περιοδείας του Αντώνη Σαμαρά στο τέλος της εβδομάδας με σταθμούς σε Βερολίνο και Παρίσι.

Στο στενό κύκλο του Πρωθυπουργού επικρατεί αισιοδοξία όσον αφορά τις συναντήσεις κορυφής του κου Σαμαρά με τη γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Οι συνεργάτες του κου Σαμαρά πιστεύουν πως το αρνητικό κλίμα που επικρατεί για τη χώρα μας στην Ευρώπη, θα αλλάξει και πως θα φτάσουμε ένα βήμα πιο κοντά στη διετή παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Την ίδια ώρα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναφερόμενος στην οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα ανέφερες πως δεν είναι υπεύθυνο να ρίχνουμε χρήματα σε πηγάδι χωρίς πάτο.

Όπως είπε, υπάρχουν όρια στη βοήθεια που μπορεί να δοθεί στην Ελλάδα, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα στήριξης.

Τέλος, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι το ευρώ είναι ένα σταθερό νόμισμα και ο πληθωρισμός στη Γερμανία είναι χαμηλότερος τώρα συγκριτικά με το γερμανικό μάρκο.

Το ευρώ δεν θα πρέπει να αποτελέσει ένα διασπαστικό παράγοντα για την Ευρώπη, παρατήρησε από την πλευρά του ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι. Θα ήταν «η μεγαλύτερη τραγωδία να δούμε το ευρώ να γίνεται εξαιτίας της ανικανότητάς μας ένας διασπαστικός παράγοντας, αφυπνίζοντας τις προκαταλήψεις που ο Βορράς έχει για τον Νότο και αντιστρόφως», εκτίμησε μεταξύ άλλων σε ομιλία του στο Ρίμινι.

star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου