Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Απάντηση του ΠΑΣΟΚ Εβρου στη παραίτηση της πρώην βουλευτή κ. Τσιαούση


Mε σκληρή γλώσσα ο γραμματέας της Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ κ. Αθανάσιος Ράσιος σχολιάζει την δήλωση της κας Τσιαούση σύμφωνα με την οποία η πρώην βουλευτής αποχωρεί από το ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι από την πολιτική ζωή.  «Την ευθύνη για τα αποτελέσματα (των εκλογών) την έχουν όλοι όσοι με την πολιτική τους παρουσία, στήριξαν τη συναλλαγή και την ιδιοτέλεια θυσιάζοντας τις αρχές του κινήματός μας. Έτσι δεν είναι απορίας άξιο γιατί σήμερα κάποιοι από αυτούς θέλουν να κάνουν νέα κόμματα, νέα αρχή και να «εξαγνιστούν» από τα «λάθη» που έκαναν. χουν αλλάξει μήπω
ς τον τρόπο που σκέφτονται;;; 
Έχουν αλλάξει τον τρόπο της πολιτικής τους συμπεριφοράς; Μήπως η ενασχόληση τους με άλλη πολιτική δράση (π.χ. αυτοδιοίκηση) θα τους δώσει την απαιτούμενη άφεση αμαρτιών και την ευκαιρία για μια «νέα», καθαρή πλέον σταδιοδρομία» σημειώνεται μεταξύ άλλων στην επιστολή που δόθηκε στη δημοσιότητα από την πλευρά του τοπικού ΠΑΣΟΚ. 

 Να σημειωθεί πως η κα Τσιαούση εξηγώντας τους λόγους της αποχώρησής της από το κόμμα είχε τονισει πως στην απόφασή της αυτή οδηγήθηκε εξ αιτίας «της αδυναμίας του ΠΑΣΟΚ να υπερβεί το ρόλο ενός κόμματος διαχειριστή της εξουσίας, της απουσίας συλλογικών διαδικασιών για  τη συγκρότηση εναλλακτικής λύσης για τη χώρα, της αδυναμίας του να συντάξει και να επιβάλλει ένα νέο οικονομικό  μοντέλο που θα συνδέει την κοινωνική - φορολογική δικαιοσύνη με την ανάπτυξη» ενώ τόνιζε πως δεν αποχωρεί   από την πολιτική αλλά μόνο από το  σημερινό ΠΑΣΟΚ.

Τι λέει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ 

Το ΠΑΣΟΚ δημιουργήθηκε για να έκφραση πολιτικές και κοινωνικές ανάγκες . Την εποχή της ίδρυσης του βέβαια δεν υπήρχαν τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ παρά μόνο εφημερίδες. Η παρέμβαση και επιρροή τους όμως στην πολιτική ζωή του τόπου ήταν σημαντική. Μέχρι τότε η «ενασχόληση» με την πολιτική ήταν προνόμιο ολίγων που προέρχονταν από εύπορες κοινωνικές τάξεις. Το ΠΑΣΟΚ ανέτρεψε την κατάσταση αυτή. 
Η δημοκρατία στην έκφραση του λόγου, η δημοκρατία στην κομματική λειτουργιά, η προσπάθεια για δίκαιη κατανομή του πλούτου, το κοινωνικό κράτος και η δημόσια υγεία ήταν από τα επιτεύγματα του ΠΑΣΟΚ. Στην πορεία αυτή η εξουσία από εργαλείο στα χέρια του λαού μετατράπηκε σε αυτοσκοπό, ενσωματώνοντας, ολοένα και περισσότερο,  τμήμα του κινήματος σε λογικές και πρακτικές που μέχρι χθες όχι μόνο ήταν ξένες αλλά και αντιπαλευόταν από αυτό με ιδιαίτερη μαχητικότητα. Η αγωνιστικότητα έδωσε τη θέση της στη διαχειρισημότητα, η  διαπραγμάτευση στη συναλλαγή και αυτή στη ενσωμάτωση, στη διαφθορά, στην ιδιοτέλεια.

Οι διαφωνίες που υπήρχαν ήταν βαθύτατα πολιτικές και η σύνθεση αυτών η βασική  δύναμη που κινητοποιούσε τους πολίτες και έδινε πνοή στη η λειτουργία του κόμματος.Χωρίς πολιτικούς στόχους όμως απουσίασαν σταδιακά και οι δημοκρατικές πολιτικές διαδικασίες.

Πρόεδροι άλλαξαν και οι ομάδες «εξουσίας» κονιορτοποιούσαν τις ελπίδες για κοινωνική αλλαγή, αλλά αναπτύχθηκαν και αντιστάσεις στο εσωτερικό του κινήματος που ήταν και είναι αξιοθαύμαστες.. Και λάθη έγιναν και παραλήψεις υπήρξαν. Η πορεία δεν είναι ποτέ ευθύγραμμη, ωστόσο προχωρούσαμε αλλά και προχωράμε… 

Τα τελευταία χρόνια το ΠΑΣΟΚ με την κυβερνητική και κοινοβουλευτική ομάδα πήρε δύσκολες αποφάσεις. Αποφάσεις που άλλαξαν ριζικά το κοινωνικό και πολιτικό τοπίο στην χώρα. Οι αποφάσεις κριθήκαν αναγκαίες για το μέλλον του τόπου, οι αποφάσεις αυτές ήταν όμως σε πλήρη αντίθεση με τα πολιτικά πιστεύω του πολιτικού φορέα. 
Η εμπιστοσύνη των πολιτών κλονίστηκε και τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών απεικονίζουν την απογοήτευση στα ποσοστά  που πήρε το ΠΑΣΟΚ. Την ευθύνη για τα αποτελέσματα αυτά την έχουν όλοι όσοι με την πολιτική τους παρουσία,  στήριξαν τη συναλλαγή και την ιδιοτέλεια θυσιάζοντας τις αρχές του κινήματός μας. 
Έτσι δεν είναι απορίας άξιο γιατί σήμερα κάποιοι από αυτούς θέλουν να κάνουν νέα κόμματα, νέα αρχή και να «εξαγνιστούν» από τα «λάθη» που έκαναν. Έχουν αλλάξει μήπως τον τρόπο που σκέφτονται;;; Έχουν αλλάξει τον τρόπο της πολιτικής τους συμπεριφοράς; Μήπως η ενασχόληση τους με άλλη πολιτική δράση (π.χ. αυτοδιοίκηση) θα τους δώσει την απαιτούμενη άφεση αμαρτιών και την ευκαιρία για μια «νέα», καθαρή πλέον σταδιοδρομία; 
Είναι βέβαια αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα να επιλέγει ο καθένας ποιος πολιτικός χώρος τον εκφράζει και βέβαια είναι επίσης δικαίωμα του να κάνει τις επιλογές που θεωρεί σωστές. Οι πολίτες θα κρίνουν το ορθόν των αποφάσεων και οι πολιτικοί κρίνονται πάντα από τις επιλογές τους και τις αποφάσεις τους σε συνάρτηση με την χρονική περίοδο που πράττουν και αποφασίζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου