Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

FoodChain Καλoκαιρινό φαγητό α λα ελληνικά


FoodChain
Είναι κάτι που δεν το πουλάμε και πολύ στους ξένους πιθανούς επισκέπτες της πατρίδας μας, ενώ θα έπρεπε, διότι είναι κάτι καθαρό, ασυνήθιστο• ωφέλιμο και γι' αυτούς. Δεν εννοώ το γνωστό και αμφιλεγόμενο στις μέρες μας «με πολύ λίγα λεφτά εδώ τρως καλά». Εννοώ ότι κυρίως τους θερινούς μήνες μερικά από τα κλασικά μας φαγητά είναι εξαιρετικά υγιεινά.
Δεν αναφέρομαι στις σαλάτες, χωριάτικες και μητροπολιτικές, ή στο greek souvlaki με το γιαούρτι, αλλά σε πιάτα με κύριο συστατικό τις μελιτζάνες, τις μπάμιες και τις ντομάτες, με τη συνοδεία σκόρδου, ρίγανης και κρεμμυδιού. Τα διάφορα «λαδερά» φαγητά - λαχανικά, γεμιστά, μπάμιες - εκτός από γευστικές χαρές προσφέρουν και καλά συστατικά, όπως θα δούμε.
Οι ντομάτες δεν μας κάνουν ιδιαίτερη εντύπωση, αφού συνηθίσαμε - κακώς βέβαια - να θεωρούμε πως υπάρχουν για το χατίρι μας όλο τον χρόνο. Πάντως, όταν χρησιμοποιούνται ως βασικό συστατικό των καλοκαιρινών γεμιστών, όπως έχουμε εξηγήσει και άλλη φορά, οι υψηλές θερμοκρασίες απελευθερώνουν το μέγιστο σε λυκοπένιο που περιέχουν. Και το λυκοπένιο, όπως αναλύθηκε από τη στήλη αυτή στο παρελθόν, είναι ένα εξαιρετικό αντιοξειδωτικό (δηλαδή προσφέροντας ηλεκτρόνια εξουδετερώνει το οξυγόνο, που με τη μορφή περιπλανώμενων φορτισμένων συγκροτημάτων ατόμων, γνωστών και ως ελεύθερες ρίζες, μπορεί να προκαλέσει βλάβες σε διάφορους ιστούς του σώματος). Το λυκοπένιο κυκλοφορεί στο αίμα και στους άνδρες συγκεντρώνεται ιδιαίτερα στον προστάτη με ευεργετική επίδραση, όπως δείχνουν διάφορες μελέτες σχετικά με την πρόληψη του καρκίνου.
Τις μελιτζάνες, αν και ο τόπος καταγωγής τους είναι η μακρινή Ινδία, τις θεωρούμε πια και δικό μας φυτό. Το καλοκαίρι τις συναντάμε σε τρεις κλασικές συνταγές: στα γεμιστά, στο ιμάμ μπαϊλντί και στη μελιτζανοσαλάτα. Αν και θα αφιερώσουμε ιδιαίτερο άρθρο σε αυτό το φρούτο (ναι, είναι φρούτο), γιατί το αξίζει, μπορούμε να αναφέρουμε εδώ ότι δίνει λίγες θερμίδες (24 στα 100 γραμμάρια), πολλές ίνες (9% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης στα 100 γραμμάρια), είναι πολύ αποτελεσματική ενάντια στην αυξημένη χοληστερόλη στο αίμα (όπως έδειξαν μελέτες του Ινστιτούτου Βιολογίας του Σάο Πάολο) και αποτελεί πηγή βιταμινών του συγκροτήματος Β (1, 3, 5, 6), σιδήρου, χαλκού, καλίου. Επίσης είναι καλή τροφή για όσους υποφέρουν από διαβήτη τύπου 2, διότι ελέγχει την απορρόφηση της γλυκόζης και αποτελεί αντίδοτο στην υπέρταση, ενώ έχει αντι-ιική και αντιμικροβιακή δράση. Και με την ευκαιρία μια παρατήρηση. Γράφονται αυτόν τον καιρό πολλά για το πόσο πιο καλές είναι οι λευκές μελιτζάνες. Εγώ ξέρω ότι οι άλλες το κλασικό ωραίο χρώμα τους το οφείλουν στις ανθοκυανίνες, ουσίες τις οποίες βρίσκουμε και στο κόκκινο κρασί και θεωρείται ότι έχουν αντιγηραντικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.
Τα λαδερά ήταν το καλοκαίρι τα φαγητά της αγροτικής οικογένειας που έφευγε το πρωί για τους αγρούς και γύριζε το βράδυ, χωρίς να μπορεί βέβαια όλη την ημέρα να τα φυλάει σε κάποιο ψυγείο. Ενα από τα πιο κλασικά λαδερά γίνεται με μπάμιες. Λαχανικό που δεν είναι και τόσο γνωστό για τις καλές του ιδιότητες. Και όμως! Σε έρευνα του Πανεπιστημίου Emory με 1.800 εθελοντές διαπιστώθηκε ότι αυτοί που έπαιρναν τη μεγαλύτερη δόση γλουταθειόνης είχαν 50% μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο στο στόμα και στον λαιμό! Και την ουσία αυτή τη συναντάμε άφθονη στο καρπούζι, στο γκρέιπφρουτ και στις μπάμιες. Ιδιαίτερα αν δεν προσπαθούμε να απαλλάξουμε στη διάρκεια του μαγειρέματος τις μπάμιες μας από το παχύρρευστο υγρό που βγαίνει όταν ζεσταθούν. Οποιος πάντως το αντιπαθεί μπορεί να τις μαγειρέψει όσο γίνεται πιο γρήγορα.
Αν σε αυτά τα θερινά φαγητά προσθέσουμε την ωφέλεια από το κρεμμύδι, το σκόρδο και τη ρίγανη, που συνήθως τα συνοδεύουν, καταλαβαίνουμε ότι το καλοκαίρι η Ελλάδα προσφέρει όχι απλώς φαγητό αλλά θεραπείες.

tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου