Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Αιολικό Πάρκο αξίας 20 εκ. ευρώ στο Σιδηρόκαστρο !


Κεντρική Μακεδονία Αιολικό Πάρκο αξίας 20 εκ. ευρώ στο Σιδηρόκαστρο !
Έσοδα 1 εκ ευρώ από τα ενοίκια μίσθωσης της γης για τον Δήμο Σιντικής από θυγατρική του ομίλου Μυτιληναίος. 


Σε ιδανικό τόπο για «πράσινες» επενδύσεις αναδεικνύεται ο Νομός Σερρών. 

Αίσθηση στον επενδυτικό τομέα του Νομού Σερρών προκάλεσε η αποκάλυψη της είδησης πως θυγατρική εταιρεία του ομίλου Μυτιληναίου ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει εργασίες για την εγκατάσταση φωτοβολταικού πάρκου έκτασης 28 στρεμμάτων και συνολικής αξίας 15-20 εκ ευρώ στην περιοχή του Δήμου Σιντικής.
Η ιδιαίτερα σημαντική επένδυση αναμένεται να φέρει νέα δεδομένα για την περιοχή, αναδεικνύοντας για ακόμη μία φορά τις Σέρρες ως περιοχή κατάλληλη για την εγκατάσταση έργων ανανεώσιμης ενέργειας. Το έργο αναμένεται να κοστίσει γύρω στα 15-20 εκ ευρώ, ενισχύοντας τον «πράσινο» χαρακτήρα του Δήμου Σιντικής.

Παράλληλα η ύπαρξη του αιολικού πάρκου θα βοηθήσει στην ανάπτυξη συναφών επαγγελματικών χώρων, ενώ σημαντικά θα είναι τα κέρδη και για τον τοπικό Δήμο, καθώς σύμφωνα με τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Γιώργο Γεωργιλά η μεγαλόπνοη επένδυση θα επιφέρει έσοδα 1 εκ ευρώ ετησίως από τα ενοίκια χρήσης της γης.

Παράλληλα ο Δήμος Σιντικής έχει προκυρήξει διαγωνισμό για την μίσθωση μίας ακόμη έκτασης για την κατασκευή αιολικού πάρκου.

Απορρέοντας από τον άνεμο, η αιολική ενέργεια είναι μια καθαρή πηγή ενέργειας. Η αιολική ενέργεια δεν μολύνει την ατμόσφαιρα όπως τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρισμού τα οποία στηρίζονται στην καύση ορυκτών καυσίμων, όπως άνθρακα ή φυσικό αέριο. Οι ανεμογεννήτριες δεν εκλύουν χημικές ουσίες στο περιβάλλον οι οποίες προκαλούν όξινη βροχή ή αέρια του θερμοκηπίου.

   Στις Ηνωμένες Πολιτείες η αιολική ενέργεια είναι οικιακή πηγή ενέργειας, καθώς αφθονεί η διαθέσιμη πηγή, ο άνεμος. Η τεχνολογία που αναπτύσσεται περί την αιολική ενέργεια είναι μια από τις πιο οικονομικές που υπάρχουν σήμερα στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Κοστίζει ανάμεσα σε 4 και 6 cents ανά κιλοβατώρα· η τιμή εξαρτάται από την ύπαρξη/παροχή ανέμου και από τη χρηματοδότηση ή μη του εκάστοτε προγράμματος παραγωγής αιολικής ενέργειας. 

   

Οι ανεμογεννήτριες μπορούν να στηθούν σε αγροκτήματα ή ράντσα, έτσι ωφελώντας την οικονομία των αγροτικών περιοχών, όπου βρίσκονται οι περισσότερες από τις καλύτερες τοποθεσίες από την άποψη του ανέμου.

Οι αγρότες μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται στη γη, καθώς οι ανεμογεννήτριες χρησιμοποιούν μόνον ένα μικρό μέρος της γης. Οι ιδιοκτήτες των εγκαταστάσεων για την παραγωγή αιολικής ενέργειας πληρώνουν ενοίκιο στους αγρότες για τη χρήση της γης.

Του Καγιογλίδη Παναγιώτη

serreslife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου