Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Χαμηλώνουν τον πήχη στον ΣΥΡΙΖΑ- Κατώτερη των προσδοκιών η αύξηση των μελών που έδειξαν οι κάλπες του Σαββατοκύριακου

Δημόσια ικανοποίηση αλλά και παρασκηνιακός σκεπτικισμός κυριαρχεί στον ΣΥΡΙΖΑ: οι εγγραφές μελών στις οργανώσεις - έγιναν το Σαββατοκύριακο - αποδείχτηκαν κατώτερες των
προσδοκιών.Σύμφωνα με πηγή της ηγετικής ομάδας του κόμματος θα υπάρξει αύξηση της τάξεως του 5%-8% των μελών, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις έμπειρου περί τα οργανωτικά στελέχους ο αριθμός των μελών του κόμματος πρόκειται να τριπλασιαστεί και θα φτάσει τα 30.000-35.000 μέλη.

Ο αριθμός όσων πήγαν να εγγραφούν και ταυτόχρονα να ψηφίσουν στις κάλπες των περίπου 350 οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ πανελλαδικά δεν θυμίζει πάντως σε τίποτα τα 300.000 μέλη του ΠΑΣΟΚ και τους ένα εκατομμύριο ψηφοφόρους της Ιπποκράτους σε εσωκομματικές ψηφοφορίες της τελευταίας πενταετίας.Από τις κάλπες του Σαββατοκύριακου και τις σημερινές κάλπες στους χώρους εργασίας (κλαδικές) θα προκύψουν οι περίπου 3.000 αντιπρόσωποι στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη.
«ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΙ».
Οπως υποστηρίζουν από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ για τη μάλλον υποτονική, σε σύγκριση με όσα συμβαίνουν στη χώρα, προσέλευση των υποστηρικτών του κόμματος ευθύνονται δύο πράγματα: πρώτον, η ταχύτητα με την οποία αποφασίστηκε η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ-Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο από κόμμα  συνιστωσών σε ενιαίο κόμμα και δεύτερον, ότι ο κόσμος που ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ (σχεδόν 1.600.000 πολίτες) στις τελευταίες εκλογές φαίνεται πως διατηρεί ακόμα επιφυλάξεις ή «δεν είναι έτοιμος να ριζοστικοποιηθεί» όπως λένε στην Κουμουνδούρου. 
Η απροθυμία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξουν το κόμμα και μέσα από τις οργανώσεις του, πάντως, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος με «πασοκογενή» προέλευση, αποδίδεται στη «φυσική και πνευματική κόπωση του κόσμου από τις μνημονιακές πολιτικές». Οπως τονίζει το ίδιο στέλεχος, «ο κόσμος είναι τόσο κουρασμένος, απογοητευμένος και αηδιασμένος με όσα συμβαίνουν, που δύσκολα πλέον μπορεί να δώσει και λίγο από τον χρόνο του για να ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική».

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ.
Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη θα εκλέξει τα 301 μέλη του μεταβατικού κορυφαίου οργάνου του κόμματος που θα το οδηγήσει σε Ιδρυτικό Συνέδριο την ερχόμενη άνοιξη. Υπενθυμίζεται ότι τους 75 από τους 301 θα ορίσουν απευθείας οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, όπως έχει συμφωνηθεί εδώ και εβδομάδες - για παράδειγμα, τους 35 από τους 70 θα ορίσει ο Συνασπισμός, ενώ τους υπόλοιπους 35 οι συνιστώσες.
Επίσης έχει αποφασιστεί, προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο να δράσουν διάφορες ομάδες υπέρ δικών τους προσώπων και να χειραγωγηθεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Συνδιάσκεψη, κάθε αντιπρόσωπος να έχει τη δυνατότητα να βάλει περίπου 60-65 σταυρούς (για την εκλογή των 226 μελών από τα 301).Αρνητικά σχολιάστηκε πάντως από ορισμένες πλευρές όπως το Αριστερό Ρεύμα - μέσω της ιστοσελίδας iskra - ότι το Σαββατοκύριακο υπήρξαν νέες εγγραφές «επάνω από την κάλπη», δηλαδή την τελευταία στιγμή, ενώ δεν υπήρξε ο «απαραίτητος χρόνος» για να ανταλλαγούν απόψεις στις λαϊκές συνελεύσεις γύρω από το σχέδιο της διακήρυξης του νέου κόμματος.
Η παραφωνία Τατσόπουλου
Να υποβαθμίσει τις «παραφωνίες τύπου Τατσόπουλου» επιχειρεί η Κουμουνδούρου. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δέχτηκε δριμύτατη κριτική για τις αναφορές του – «έχω πηδήξει τη μισή Αθήνα και με λένε ακόμη αδελφή» – από την ομάδα Lesbian και Gay Community της συνιστώσας Κόκκινο. «Εμείς ντρεπόμαστε περισσότερο για σένα παρά εσύ για μας», ήταν η κριτική, η οποία έκανε τον βουλευτή Πέτρο Τατσόπουλο να μιλήσει στο Διαδίκτυο για «συντρόφους που τον ρίχνουν στα σκυλιά». Από την  πλευρά του κόμματος πάντως δεν υπήρξε καμία αναφορά στα περί Τατσόπουλου, αφού η εσωστρέφεια είναι το τελευταίο που θα ήθελε η Κουμουνδούρου αυτό το διάστημα.
 tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου