Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Πάνω από 21.000 offshore εταιρίες χρησιμοποιούν διευθυντές «βιτρίνα»


Την ύπαρξη διεθνούς δικτύου που προσφέρει διευθυντές υπεράκτιων εταιρειών ως «βιτρίνα» με σκοπό την απόκρυψη των στοιχείων των πραγματικών ιδιοκτητών, αποκαλύπτει η εφημερίδα Γκάρντιαν μετά από έρευνα σε συνεργασία με την εκπομπή Πανοράμα του BBC και τη Διεθνή Κοινοπραξία Δημοσιογράφων Έρευνας (ICIJ) με έδρα την Ουάσινγκτον.

Συγκεκριμένα αποκαλύπτονται πάνω από 21.500 εταιρείες που χρησιμοποιούν τουλάχιστον έναν από μια ομάδα 28 «προτεινόμενων» διευθυντών. Τα πρόσωπα αυτά πωλούν τα στοιχεία τους, είτε απευθείας είτε μέσω εξειδικευμένων πρακτορείων, για επίσημη χρήση από τις εταιρείες. Η διεύθυνση κατοικίας τους βρίσκεται συνήθως στα πιο φορολογικά δυσπρόσιτα μέρη του κόσμου, όπως οι Βρετανικές Παρθένες Νήσοι, τα νησιά Βανουάτου, ο Μαυρίκιος, τα νησιά Νέβις και Σαρκ και χώρες, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Κύπρος, αλλά ακόμα και το Ηνωμένο Βασίλειο. Σχεδόν όλοι αυτοί οι προσποιητοί διευθυντές είναι βρετανικής καταγωγής.

Τονίζεται ότι η πρακτική αυτή δεν είναι παράνομη σύμφωνα με τη βρετανική νομοθεσία και ότι πολλοί διευθυντές με έδρα σε υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους έχουν ουσιαστικό ρόλο στις εταιρείες τους. Ωστόσο, η συγκεκριμένη έρευνα φέρεται να αποδεικνύει ότι αυτοί οι 28 διευθυντές πολλαπλών εταιρειών δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα δεν γνωρίζουν καν για ποιες χρήσεις αγοράζεται η υπογραφή τους.

Ο σκοπός της «πρόσληψής» τους είναι η απόκρυψη των προσωπικών και περιουσιακών στοιχείων των πραγματικών ιδιοκτητών και όπως σημειώνει ο Γκάρντιαν συχνά η αξιοποίηση ευκαιριών φοροαποφυγής.

Πολλές από τις επίμαχες εταιρείες είναι ανωνύμως δηλωμένες σε περιοχές όπως οι Βρετανικές Παρθένες Νήσοι στην Καραϊβική. Από το 1984 και μετά η συγκεκριμένη υπεράκτια βρετανική κτήση έχει δηλωθεί ως έδρα τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου, ουσιαστικά απρόσωπων, εταιρειών. Υπάρχουν πάντως και εταιρείες με έδρα σε χώρες όπως η Νέα Ζηλανδία, η Ιρλανδία, η Μπελίζε και η ίδια η Βρετανία.

Ενδεικτικά, ένα ζευγάρι Βρετανών με έδρα το νησί Νέβις στην Καραϊβική εμφανίζεται να συγκαταλέγεται μεταξύ των διευθυντών 2000 εταιρειών, που δραστηριοποιούνται από την αγορά πολυτελών κατοικιών στη Ρωσία μέχρι τη βιομηχανία πορνό και το διαδικτυακό τζόγο.

skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου