Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Επιχείρηση «μεγάλος πλούτος» για έχοντες και κατέχοντες


Σε εφαρμογή θέτει το οικονομικό επιτελείο την επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Μεγάλος πλούτος», στο πλαίσιο των ενεργειών που γίνονται για να αλλάξει η κατανομή των φορολογικών βαρών με στόχο να έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή οι έχοντες και κατέχοντες.

Ειδικότερα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έδωσε εντολή στους προϊσταμένους των Διαπεριφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων με κατεπείγουσα εγκύκλιο (ΠΟΛ. 1202/31.10.2012) να βάλουν άμεσα στο στόχαστρο τους φορολογουμένους που συγκεντρώνουν έστω και μία από τις τρεις κατωτέρω προϋποθέσεις:
α. Η αξία της ακίνητης περιουσίας του υπόχρεου, της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων, κατά τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, να υπερβαίνει κατά την 1.1.2009 το ποσό των 2.000.000 ευρώ.
β. Η ετήσια δαπάνη διαβίωσης, σύμφωνα με το άρθρο 16 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που προκύπτει από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 2012, υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ.
γ. Τα ποσά των δαπανών του άρθρου 17 του ίδιου ως άνω Κώδικα στο οικονομικό έτος 2012 υπερβαίνουν το ποσό των 400.000 ευρώ, καθώς και τα ποσά των δαπανών για αγορά ή ανέγερση ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτων, που υπερβαίνουν τις 500.000 ευρώ κατά το ίδιο οικονομικό έτος.
Εκτός όμως από το «κυνήγι» και τη φορολόγηση του «Μεγάλου πλούτου», το οικονομικό επιτελείο διεμήνυσε στα στελέχη του ελεγκτικού μηχανισμού να μη «χαλαρώσουν» και να φροντίσουν να τηρήσουν απαρέγκλιτα τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί όσον αφορά στους ελέγχους που πρέπει να πραγματοποιηθούν έως το τέλος του τρέχοντος έτους και οι οποίοι αφορούν:
* Στην ολοκλήρωση των 1.300 ελέγχων σε ελεύθερους επαγγελματίες με υψηλά εισοδήματα και άτομα με μεγάλη ακίνητη περιουσία, προκειμένου να εισπραχθεί το 50% των βεβαιωμένων φόρων και προστίμων.
* Σε 300 αναλυτικούς ελέγχους με βάση κριτήρια κινδύνου για φοροδιαφυγή σε μεγάλους φορολογούμενους.
* Σε 325 προσωρινούς ελέγχους (ΦΠΑ, παρακρατούμενων φόρων κ.ά.) με βάση κριτήρια ρίσκου.
* Στην είσπραξη του 50% των βεβαιωμένων φόρων και προστίμων από τους αναλυτικούς ελέγχους στους μεγάλους φορολογούμενους και τους προσωρινούς ελέγχους.
* Στην ολοκλήρωση 10.000 αναλυτικών ελέγχων για μη απόδοση ΦΠΑ προκειμένου να εισπραχθεί το 20% των βεβαιωμένων φόρων και προστίμων από τους συγκεκριμένους ελέγχους.
* Στην είσπραξη 2 δισ. ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα χρέη έως το τέλος του έτους.
Σύλληψη και αυτόφωρο
Το οικονομικό επιτελείο ζήτησε επίσης να εντατικοποιηθούν ακόμη περισσότερο οι έλεγχοι για περιορισμό της φοροδιαφυγής, αλλά και να σφίξει ο κλοιός σε όσους χρωστούν ΦΠΑ ή μεγάλα ποσά από φόρο εισοδήματος ή έχουν καταθέσεις που δεν δικαιολογούνται.
Κάλεσε μάλιστα τους ελεγκτές:
* Να αυξήσουν τον αριθμό αυτών που μπαίνουν στη λίστα του οικονομικού εισαγγελέα για σύλληψη και παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη με τη διαδικασία του αυτοφώρου. Επισημαίνεται ότι το μέτρο της σύλληψης και το αυτόφωρο ενεργοποιείται στις περιπτώσεις που ο φορολογούμενος χρωστά στο Δημόσιο περισσότερα από 75.000 ευρώ ΦΠΑ ή περισσότερα από 150.000 ευρώ από φόρο εισοδήματος.
* Να σφίξουν τον κλοιό σε όσους έχουν εντοπισθεί με μεγάλες καταθέσεις που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει. Για όσους έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος έχουν υπολογιστεί φόροι και πρόστιμα άνω των 150.000 ευρώ και αρνούνται να πληρώσουν, το ΣΔΟΕ σε συνεργασία με τον οικονομικό εισαγγελέα ετοιμάζει νέο γύρο με χειροπέδες και αυτόφωρο.
* Να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους και τις διασταυρώσεις για όσους δεν υποβάλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και δεν αποδίδουν το φόρο που έχουν παρακρατήσει στο Δημόσιο. Επίσης ειδικοί έλεγχοι έρχονται από το ΣΔΟΕ προκειμένου να εντοπιστούν επιχειρήσεις που αποδίδουν σημαντικά μειωμένο ΦΠΑ σε σχέση με το παρελθόν, αλλά η μείωση στον αποδιδόμενο φόρο δεν δικαιολογείται από τη μείωση του τζίρου τους.
Εμφαση στο ΦΠΑ
Θα πρέπει πάντως να αναφερθεί ότι, εκτός από τους ελέγχους που αφορούν στην εμπρόθεσμη απόδοση του ΦΠΑ, ο ελεγκτικός μηχανισμός θα κληθεί να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση της βεβαίωσης εσόδων και συγκεκριμένα:
* Στις παραβάσεις που έχουν διαπιστωθεί και δεν έχουν επιβληθεί πρόστιμα του ΚΒΣκαθώς θα πρέπει να εκδοθούν άμεσα οι σχετικές αποφάσεις επιβολής προστίμου.
* Στην έρευνα για εντοπισμό των συνυπόχρεων προσώπων, προκειμένου μάλιστα να ληφθούν μέτρα είσπραξης και κατά των προσώπων αυτών, παρέχοντάς τους όμως ταυτόχρονα και διευκολύνσεις τμηματικής καταβολής σε όσους αδυνατούν να καταβάλουν τα χρέη τους εφάπαξ.
* Στην είσπραξη των προστίμων από υποθέσεις στις οποίες έχουν κατασχεθεί από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες τα φορολογικά στοιχεία, έπειτα από ελέγχους κατά τους οποίους διαπιστώθηκαν παραβάσεις της ισχύουσας νομοθεσίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν και σε συναλλαγές ύποπτες, που δεν δικαιολογούνται από τη δραστηριότητα του επαγγελματία.
Ερευνα για τα αδήλωτα
Στο ειδικό έντυπο δήλωσης «πόθεν έσχες» που θα συνυποβάλουν όλοι οι φορολογούμενοι με τη δήλωση εισοδήματος, κάθε χρόνο, θα πρέπει να καταγράφονται τα πάντα, κινητά και ακίνητα.
Σε κάθε περίπτωση βασική επιδίωξη του υπουργείου Οικονομικών στην αγωνιώδη του προσπάθεια να «τονώσει» τα έσοδα είναι να εντοπιστούν αδήλωτα εισοδήματα, αλλά και να διαπιστώνεται εάν το συνολικό ύψος των δηλωθέντων εισοδημάτων και εσόδων κάθε φορολογούμενου είναι τέτοιο που να δικαιολογεί τις αποταμιεύσεις τους, τις δαπάνες απόκτησης των περιουσιακών τους στοιχείων και το επίπεδο διαβίωσής τους.
Ηλεκτρονικό «μάτι» και «πόθεν έσχες»
Οπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», σχεδιάζεται το ηλεκτρονικό «μάτι» της εφορίας στην ακίνητη και κινητή περιουσία των φορολογουμένων, οι οποίοι από το επόμενο έτος θα υποχρεωθούν μαζί με το βασικό έντυπο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1) να υποβάλουν ηλεκτρονικά και το «πόθεν έσχες» τους.
Στο ειδικό έντυπο δήλωσης «πόθεν έσχες» που θα συνυποβάλουν όλοι οι φορολογούμενοι με τη δήλωση εισοδήματος, κάθε χρόνο, θα πρέπει να καταγράφονται τα πάντα, κινητά και ακίνητα, προκειμένου αμέσως μετά η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων να προχωρά σε διασταυρώσεις και στην περίπτωση που θα διαπιστώνεται ότι από το επάγγελμα και τα εισοδήματα που δηλώνει ο φορολογούμενος, ακόμη και επί σειρά πολλών ετών, καθώς επίσης και από τα πάσης φύσεως έκτακτα έσοδα από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν τα ποσά των αποταμιεύσεων, η αξία και τα έξοδα συντήρησης των περιουσιακών στοιχείων που κατέχει, καθώς και οι λοιπές δαπάνες διαβίωσής του, τότε θα στέλνεται σήμα στην αρμόδια εφορία για να διενεργήσει εξονυχιστικό έλεγχο.
Ετσι, οι φορολογούμενοι που θα εμφανίζουν μεγάλες αναντιστοιχίες στις φορολογικές δηλώσεις τους θα καλούνται από την εφορία για διευκρινίσεις για την προέλευση των χρημάτων που αφορούν σε:
- Καταθέσεις σε τράπεζες.
- Τοποθετήσεις σε κινητές αξίες (μετοχές, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων).
- Συμμετοχές σε εταιρίες (ανώνυμες, ΕΠΕ, ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες).
- Απόκτηση, συντήρηση και επισκευή διαμερισμάτων, μονοκατοικιών, εξοχικών κατοικιών και επαγγελματικών ακινήτων.
- Ανέγερση οικοδομών.
- Απόκτηση οικοπέδων, αγροτεμαχίων και λοιπών εδαφικών εκτάσεων.
- Απόκτηση, συντήρηση και επισκευή Ι.Χ. αυτοκινήτων, δικύκλων και σκαφών αναψυχής καθώς και δεξαμενών κολύμβησης.
- Αγορές λοιπών περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας.
- Αποπληρωμή δανείων και πιστωτικών καρτών.
- Δωρεές - γονικές παροχές χρηματικών ποσών.
- Ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής.
- Λοιπές δαπάνες διαβίωσης.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ 
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου