Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Τι θα συνέβαινε αν προσέκρουε ένας αστεροειδής στη Γη;


Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι η εξαφάνιση των δεινοσαύρων οφείλεται στην πρόσκρουση αστεροειδούς στη Γη.
Αυτή η...
θεωρία ενισχύθηκε με την ανακάλυψη ενός τεράστιου κρατήρα στον βυθό του Κόλπου του Μεξικού.

Τέτοιες συγκρούσεις έχουν καταγραφεί στην ιστορία όχι μόνο της Γης αλλά και των άλλων πλανητών. Συμβαίνουν όμως σπάνια όσον αφορά στην ανθρώπινη αντίληψη του χρόνου: κάθε κάποιες δεκάδες χιλιάδες ή και εκατομμύρια χρόνια. Οι αστεροειδείς έχουν σχετικά μεγάλο μέγεθος, οπότε, σε αντίθεση με τους μετεωρίτες, κάποιος από αυτούς θα μπορούσε να μην καεί στην... ατμόσφαιρα και να φτάσει ουσιαστικά ακέραιος στην επιφάνεια της Γης. Μια σύγκρουση με ένα τέτοιο αντικείμενο θα προκαλούσε τεράστιες καταστροφές.

Σε περίπτωση πρόσκρουσης στην ξηρά, το ωστικό κύμα θα κατέστρεφε τα πάντα σε ακτίνα εκατοντάδων χιλιομέτρων, θα προκαλούσε πυρκαγιές και πρωτοφανείς σεισμούς. Η σκόνη και η στάχτη που θα παράγονταν κατά τη σύγκρουση θα σκορπίζονταν στην ατμόσφαιρα κρύβοντας το φως του ήλιου και δημιουργώντας ένα φαινόμενο τύπου πυρηνικού χειμώνα, που θα διαρκούσε για πολλά χρόνια. Κατά πάσα πιθανότητα, η ζωή στη Γη θα εξαφανιζόταν, τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος της.

Αν η πρόσκρουση γινόταν σε κάποιον ωκεανό, τα τσουνάμι που θα προκαλούνταν θα κατέστρεφαν τις πόλεις σε βάθος πολλών χιλιομέτρων απ' τις ακτές. Παράλληλα, η θερμότητα θα έβραζε το νερό, σκοτώνοντας κάθε μορφή ζωής και απελευθερώνοντας τεράστιες ποσότητες ατμών στην ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα να συντελεστούν δραματικές αλλαγές στο κλίμα.

apistefto.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου