Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Ασφυκτικό «πρέσινγκ» στην κυβέρνηση και αριστερή «λύση» από τον ΣΥΡΙΖΑ


Σε δύο άξονες θα κινηθεί τις επόμενες μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Ως αξιωματική αντιπολίτευση, θα ανεβάσει κι άλλο τους αντιπολιτευτικούς τόνους, ανάλογα και με τα αποτελέσματα αφενός της Συνόδου Κορυφής που βρίσκεται σε εξέλιξη, αφετέρου του Eurogroup της Δευτέρας, και τελικά των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης στην Ευρώπη. 

Ως κόμμα δε, θα αναπτύξει τη δική του στρατηγική, εν είδει όχι εναλλακτικής, αλλά μόνης λύσης στα αδιέξοδα που βιώνει οικονομικά η χώρα. Και ενώ αυτό θα γίνεται σταδιακά μέρα με την μέρα, αποκορύφωμα θα αποτελέσει η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της Πανελλαδικής συνδιάσκεψης του κόμματός του στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας (30 Νοεμβρίου – 2 Δεκεμβρίου).

Ήδη τα πρώτα δείγματα γραφής έδωσε χθες ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, όταν ευρισκόμενος στην Ισπανία, κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά για «απρόσμενο υποστηρικτή» της Άνγκελα Μέρκελ στην Ευρώπη, όταν η ίδια «δεν βρίσκει σύμμαχο ούτε στο γερμανικό κοινοβούλιο», όπως είπε. Σημειώνοντας ότι «με την στρατηγική της υποτέλειας, έχει καταντήσει (σ.σ. ο κ. Σαμαράς) την Ελλάδα κλωτσοσκούφι ανάμεσα στο ΔΝΤ και τη Γερμανία», εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα βρεθεί σύντομα στην εξουσία, μην αφήνοντας μία κυβέρνηση που «στερείται σοβαρότητας» να οδηγεί την χώρα από ήττα σε ήττα. 

Την ίδια ώρα, η Κουμουνδούρου ζητούσε «λαϊκή εντολή και συνέργεια» ώστε να μπει τέλος στην κοινωνική και οικονομική καταστροφή, επιμένοντας πως λύση στο ελληνικό πρόβλημα δεν μπορεί να βρεθεί όσο ασκούνται πολιτικές σκληρής λιτότητας. Ξεδίπλωνε δε την στρατηγική της για ακύρωση του μνημονίου και διαπραγμάτευση για τη διευθέτηση του χρέους στο πλαίσιο μίας συμφωνίας για διαγραφή μεγάλου μέρους του, πάγωμα αποπληρωμής και ρήτρα ανάπτυξης. Έκανε λόγο δε για ανάγκη εφαρμογής μίας πολιτικής στη βάση των αλλαγών σε πολιτικό σύστημα, διοίκηση, φορολογικό σύστημα κ.ο.κ., εφαρμογής σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και δημοσιονομικής εξισορρόπησης με δίκαιη αναδιανομή του πλούτου. 

Στο ίδιο μήκος κύματος θα κινηθούν τα στελέχη του κόμματος και τις επόμενες μέρες, ενώ πληρέστερη εικόνα για το όραμά του τόσο για την «αριστερή διακυβέρνηση» της χώρας, όσο για τον νέο, ενιαίο, πολυτασικό φορέα, στον οποίο ευελπιστεί να μετασχηματιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα δώσει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας από το ΣΕΦ το επόμενο Σαββατοκύριακο. Ο ίδιος, θα επιδιώξει σημαντικές επαφές στο εξωτερικό το επόμενο διάστημα, επιχειρώντας να καταστεί επίσημος συνομιλητής των ισχυρών Ευρώπης και Αμερικής, αλλά και να αναδείξει το ηγετικό του προφίλ. 

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου