Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

«Δεσμεύομαι ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα.Η αβεβαιότητα τελείωσε, περιμένουμε επενδύσεις»


Όλοι οι στόχοι που έθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η κυβέρνηση τελικά επιτεύχθηκαν,τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Mega. 

Ο κ. Στουρνάρας μίλησε για την πάταξη της φοροδιαφυγής, που αποτελεί πρώτο στόχο της κυβέρνησης, έκανε λόγο για τα πρώτα δείγματα βελτίωσης στην οικονομία το 2013, ενώ δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα. 

Κληθείς να εξηγήσει τι σημαίνουν για την Ελλάδα οι αποφάσεις του Eurogroup, o υπουργός επανέλαβε ότι «μειώνεται το ελληνικό χρέος στο 124% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 44 δισ. ευρώ χαμηλότερα, μείωση που θα προέλθει από μία σημαντική μείωση των επιτοκίων, από μεταφορά τόκων και χρεολυσίων και από μεταφορά των κερδών της ΕΚΤ». 

Ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την πιθανότητα καθυστέρησης της επόμενης δόσης, ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι είναι η απόφαση των Βρυξελλών να μην εγκριθεί από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, αναφέροντας ότι «πάντα υπάρχει κίνδυνος περιπλοκής». 

Ακόμη, σχετικά με τις προσδοκίες για την διαδικασία επαναγοράς ομολόγων, επισήμανε ότι η κυβέρνηση «περιμένει σαφώς συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών, αλλά και των ξένων», ενώ υπογράμμισε ότι «η συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων δεν είναι καταλυτικός παράγοντας. Μπορούν να αποφασίσουν αν θα συμμετάσχουν ή όχι. Όχι όπως το Μάρτιο που υποχρεώθηκαν να συμμετάσχουν στο κούρεμα». 

Ο κ. Στουρνάρας απαντώντας σε ερώτηση για αν ελλοχεύει κίνδυνος για τις πληρωμές μισθών, συντάξεων και εφάπαξ διευκρίνισε: «Δεν πληρώνονται οι συντάξεις από τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, συνεπώς δεν παίζει κανένα ρόλο στην πληρωμή συντάξεων η συμμετοχή τους στη διαδικασία επαναγορά».

«Το μεγάλο πρόβλημα ήταν η τεχνική αβεβαιότητα. Το αντίβαρο στην ύφεση είναι η επιτάχυνση της επιστροφής καταθέσεων, οι επενδύσεις και η αυξημένη κατανάλωση», σημείωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «εάν συνεχίσει να υπάρχει δραχμική αβεβαιότητα κανένα plan B δεν μπορεί να υπάρξει».

«Το φορολογικό δεν είναι το υπ' αριθμόν ένα εμπόδιο στην επιχειρηματικότητα, αλλά η γραφειοκρατία. Η φορολογία παίζει ρόλο, αλλά όχι τον πρώτο ρόλο. Δεν είναι μεγάλη η φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Και ο ΟΟΣΑ και η ευρωζώνη δέχονται ότι το φορολογικό βάρος στην Ελλάδα είναι ελαφρώς χαμηλότερο του μέσου όρου», δήλωσε, επίσης. 

«Σε μειώσεις φόρων δεν θα πάμε. Πρέπει να πατάξουμε την φοροδιαφυγή», απάντησε ερωτηθείς σχετικά, επισημαίνοντας ότι για τις επιχειρήσεις θα μειωθεί φορολογικό βάρος κατά 7 εκατοστιαίες μονάδες.

Σε ερώτηση εάν αυτά ήταν τα τελευταία μέτρα ο κ. Στουρνάρας απάντησε: «Δεσμεύομαι ότι δεν θα υπάρχουν νέα μέτρα», ενώ έκανε λόγο για τα πρώτα δείγματα βελτίωσης στην οικονομία το 2013.

newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου