Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Ο παιδικός σταθμός παχαίνει… τα παιδιά


Έχετε σκεφθεί ποτέ το ενδεχόμενο, τα παραπανίσια κιλά του παιδιού σας να μην οφείλονται στις διατροφικές συνήθειες που τηρείτε στο σπίτι σας αλλά στην παραμονή του στον παιδικό σταθμό; Κι όμως, σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές του πανεπιστημίου του Μόντρεαλ και του Νοσοκομειακού Ερευνητικού Κέντρου Σεν-Ζυστίν, μελετώντας επί έξι χρόνια ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.649 οικογενειών.

Ειδικότερα, βάσει ενδελεχούς έρευνας προέκυψε το συμπέρασμα ότι τα παιδιά που πηγαίνουν σε βρεφονηπιακό σταθμό αντιμετωπίζουν κάτα 50% αυξημένες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα στην ηλικία των 4 έως και 10 ετών σε σχέση με όσα είχαν μείνει στο σπίτι με τους γονείς τους ή με άλλους συγγενείς. Όπως δήλωσε η δρα Μαρί-Κλοντ Ζοφρουά, «η εν λόγω διαφορά δεν μπορεί να εξηγηθεί με βάση τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου, όπως το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο των γονιών, το χρόνο θηλασμού, το πάχος της μητέρας ή το αν αυτή εργάζεται».

Αυξημένες είναι, επίσης, οι πιθανότητες για παχυσαρκία των μικρών παιδιών, όταν μένουν μεν στο σπίτι τους, αλλά τη φροντίδα τους έχει αναλάβει κάποιος άλλος (συγγενής, νταντά κ.α.) εκτός από τους γονείς. Η ποιότητα της διατροφήςτων παιδιών και ο βαθμός που ασκούνται στους σταθμούς, αποτελούν τις κυριότερες πιθανές αιτίες, σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια, η οποία επισημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση οι γονείς θα πρέπει να φροντίζουν να ταίζουν σωστά τα παιδιά τους και να ωθούν να ασκούνται περισσότερο. Από την πλευρά τους οι σταθμοί πρέπει να φροντίσουν να παρέχουν πιο υγιεινή διατροφή και να δώσουν περισσότερη έμφαση στις σωματικές δραστηριότητες των παιδιών ηλικίας δύο έως πέντε ετών.

infokids

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου