Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Πακέτο "ανακούφισης" ζητούν οι τραπεζίτες


Πακέτο «ανακούφισης» προτίθενται να ζητήσουν σήμερα από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα οι διοικήσεις τραπεζών, προκειμένου να αποδεχθούν το νέο «κούρεμα», χωρίς την ίδια στιγμή να βρεθεί στον αέρα η ανακεφαλαιοποίησηκαι να καταστούν οι ίδιες υπόλογοι απέναντι στους μετόχους τους. 

Όπως έγραψε το Euro2day, οι τραπεζίτες συναντήθηκαν χθες στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών με μοναδικό θέμα στην ατζέντα την επικείμενη επαναγορά χρέους.
Παρότι δεν υπήρξε, με βάση πληροφορίες, ενιαία στάση, συμφωνήθηκε από όλους ότι πρέπει να υπάρξει… γλυκαντικό, που να καταστήσει καλύτερους τους όρους είτε της επαναγοράς είτε της ανακεφαλαιοποίησης. 

Στη συνάντηση διαφάνηκαν δύο γραμμές μεταξύ των τραπεζών αναφορικά με την επαναγορά: αυτή των «σκληρών», που θεωρούν ότι η κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει την εξαίρεση των ελληνικών τραπεζών, αντιπροτείνοντας τη μείωση χρέους, μέσω της τόνωσης της πιστωτικής αξιολόγησης των ομολόγων (credit enhancement), και αυτή των διαλλακτικών που συζητούν την αποδοχή της δημόσιας προσφοράς, εφόσον υπάρξουν βελτιώσεις. 

Και οι δύο γραμμές, πάντως, συμφωνούν στη διαπίστωση ότι η επαναγορά θα επιδεινώσει σημαντικά τη θέση των τραπεζών, καθιστώντας περισσότερο δυσχερέστερη την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών στις αυξήσεις κεφαλαίου μια και αυξάνει τις μελλοντικές κεφαλαιακές ανάγκες και αφαιρεί από τις τράπεζες ένα από τα assets με το οποίο θα μπορούσαν να εξοφλήσουν τα CoCos και τις προνομιούχες.

Οι περισσότεροι τραπεζίτες εκτιμούν ότι οι όροι της επαναγοράς είναι χειρότεροι για τις ελληνικές τράπεζες ακόμη και από το PSI+ καθώς καλούνται να υποστούν… νέο κούρεμα από… πατριωτικό καθήκον, χωρίς την ίδια στιγμή να προκύπτει κάποιο όφελος για τη χώρα. 

«Αν συμμετάσχουμε με το 100% των ομολόγων, το κέρδος και η ζημία για τη χώρα είναι μία η άλλη», τονίζει στο Euro2day κορυφαίος τραπεζίτης, εξηγώντας ότι η ολική αποδοχή της δημόσιας πρότασης από τις ελληνικές τράπεζες θα μειώσει μεν άμεσα το χρέος κατά περίπου 11 δισ. ευρώ, θα «κλειδώσει» όμως τις κεφαλαιακές τους ανάγκες στα 27 δισ. ευρώ. Κεφάλαια που θα κληθεί να βάλει, κατά κύριο λόγο, το Τ.Χ.Σ., και επομένως θα αυξηθεί το χρέος. 

Επιπρόσθετα, ενδεχόμενη αποδοχή της επικείμενης δημόσιας προσφοράς τινάζει στον αέρα τα business plans των τραπεζών. Και αυτό γιατί έχουν προϋπολογίσει ετήσια απόδοση της τάξης του 15% - 16% από τα κρατικά ομόλογα, ενώ με τις υπεραξίες από τη σταδιακή άνοδο των τιμών τους θα είχαν την ευχέρεια να καλύψουν προβλέψεις και να εξοφλήσουν τα CoCos και τις προνομιούχες μετοχές.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία αναμένεται να ενεργοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα προκηρύξει τη δημοπρασία με τη δημοσιοποίηση των όρων συμμετοχής για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Η δημοπρασία θα έχει διάρκεια 3-5 ημερών, με καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης των προσφορών τη 12η Δεκεμβρίου. 

Εν συνεχεία, ο ΟΔΔΗΧ θα συγκεντρώσει όλες τις προσφορές και θα αποτιμήσει τα αποτελέσματα σε μία «έκθεση» η οποία θα τεθεί υπ' όψιν του Eurogroup στις 13 Δεκεμβρίου, όπου και θα εκτιμηθεί αν η διαδικασία είναι επιτυχής ή όχι. Κριτήριο φαίνεται να είναι η επιδιωκόμενη μείωση χρέους κατά 11 μονάδες. Εάν τα αποτελέσματα είναι υποδεέστερα, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην εγκριθεί η επαναγορά. Εάν είναι υψηλότερα, γεννάται ενδεχομένως ζήτημα εύρεσης περισσότερων κεφαλαίων. 

Εφόσον περάσει το πρόγραμμα επαναγοράς, οι ομολογιούχοι θα πληρωθούν με κεφάλαια που θα εισρεύσουν μέσω του EFSF από το υφιστάμενο πακέτο χρηματοδότησης. Τα κεφάλαια αυτά θα «περισσέψουν» λόγω της ενεργοποίησης των υπόλοιπων παραμέτρων της συμφωνίας για μείωση τόκων και πάγωμα λήξεων για δέκα και δεκαπέντε χρόνια αντίστοιχα. 


Η κρίσιμη συνάντηση με Στουρνάρα
Στη σημερινή συνάντηση του προεδρείου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα οι τραπεζίτες θα καταθέσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, σειρά προτάσεων που θα μπορούσαν συνδυαστικά ή μεμονωμένα να καταστήσουν σημαντικά ελαφρύτερες τις δυσχερείς συνθήκες που δημιουργεί ο συνδυασμός επαναγοράς και ανακεφαλαιοποίησης. 

Παρότι στην ανακοίνωση του Eurogroup μπαίνει ως οροφή για την τιμή της δημόσιας προσφοράς το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής (μέση τιμή για τις 20 σειρές ελληνικών ομολόγων οι 28 μονάδες βάσης), οι τράπεζες θεωρούν ότι η αναφορά είναι ενδεικτική και θα μπορούσε η μέση τιμή να διαμορφωθεί σε υψηλότερα επίπεδα (π.χ. στις 32 μονάδες βάσης). 
Επιπρόσθετα, θα επιδιώξουν, σύμφωνα με στελέχη τμημάτων dealing room, να εξασφαλίσουν ίσους όρους συμμετοχής με τους ξένους, στην περίπτωση όπου δεν ισχύσει ως τιμή πράξης για όλους η υψηλότερη τιμή προσφοράς. 


Πλήρης αναγνώριση παλαιού και νέου αναβαλλόμενου φόρου 
Στο τραπέζι θα τεθεί επίσης η πλήρης αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών. Πρόκειται για θέμα που περιπλέκεται έτι περαιτέρω από την επαναγορά. Οι τράπεζες ζητούσαν και ζητούν να αναγνωριστεί πλήρως στα εποπτικά κεφάλαια ο αναβαλλόμενος φόρος από το κούρεμα του PSI+ (53,5%). 

Αν αποδεχθούν και την επαναγορά, θα προκύψει νέα ζημία καθώς σε φορολογική βάσησυνεχίζουν να αποτιμούν τα ομόλογα στο 100. Για τη νέα ζημία θα πρέπει να υπάρξει ρύθμιση συμψηφισμού της σε βάθος 30ετίας, όπως έγινε και με τη ζημία από το PSI+. 


Αλλαγές σε ανακεφαλαιοποίηση και… αποποίηση ευθύνης 
Επιπρόσθετα, θα τεθεί και πάλι το θέμα της μεταβολής των όρων της ανακεφαλαιοποίησης, αυτήν τη φορά, όμως, με προτάσεις που αλλάζουν, δραστικά, βασικά σημεία της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου, προκειμένου να εξασφαλιστεί η συμμετοχή των ιδιωτών. 

Τέλος, οι τραπεζίτες αναμένεται να συζητήσουν με τον υπουργό Οικονομικών τρόπους οι οποίοι να διευκολύνουν την αποδοχή εκ μέρους τους της δημόσιας προσφοράς, χωρίς να τους καθιστούν υπόλογους απέναντι στους μετόχους τους. 

Οι τραπεζίτες έχουν διαμηνύσει ήδη ότι χωρίς νομοθετική ρύθμιση, αντίστοιχη του PSI, δεν μπορούν να υπογράψουν αποδοχή της δημόσιας προσφοράς. «Ακόμη και αν υπάρξει ρύθμιση, κάποια στελέχη είναι πιθανόν να επιλέξουν την παραίτηση παρά να μπλέξουν με αγωγές από τους μετόχους τους», σημειώνει τραπεζικό στέλεχος. 


Τι συζητά η κυβέρνηση για αναβαλλόμενο φόρο 
Η κυβέρνηση δεν συζητά την παροχή εγγύησης από το Τ.Χ.Σ. στα ομόλογα ούτε ανταλλαγή των ομολόγων με ομόλογα του EFSF, ή έστω ανταλλαγή των χρηματορροών τους με τις χρηματορροές ομολόγων EFSF κυριότητας του Τ.Χ.Σ. Η πρόταση έχει απορριφθεί από την τρόικα και σύμφωνα με πληροφορίες απορρίφθηκε και από το τελευταίο Eurogroup, όταν έθεσε το θέμα ο Γ. Στουρνάρας. 

Δύσκολα επίσης θα αποδεχτεί δραστικές αλλαγές στους όρους της ανακεφαλαιοποίησηςπου ανακοινώθηκαν πρόσφατα. Μερικές τροποποιήσεις ενδέχεται να υπάρξουν υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων που δημιουργεί η επαναγορά, σημειώνουν κυβερνητικοί κύκλοι. 

Στον αντίποδα, η κυβέρνηση δείχνει ανοιχτή προς συζήτηση για το θέμα του αναβαλλόμενου φόρου. Δεν θέλει μεν να δώσει στις τράπεζες τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν εφάπαξ το σύνολο του αναβαλλόμενου φόρου στα εποπτικά κεφάλαια, συζητά όμως το ενδεχόμενο να υπάρχει κλιμακωτή αναγνώριση σε βάθος 30ετίας, σε συνάρτηση πάντα με την κεφαλαιακή τους δομή. 


Το παράθυρο της καλύτερης τιμής 
Ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο να υπάρξει τελικώς καλύτερη τιμή επαναγοράς. Το θέμα θα κριθεί από το Eurogroup της 13ης Δεκεμβρίου μια και τα αποτελέσματα της δημόσιας προσφοράς θα τεθούν προς έγκριση στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, οι οποίοι και θα αποφασίσουν αν η προσφορά είναι επιτυχής ή όχι. 

Παρότι τα κουκιά είναι μετρημένα και η Ελλάδα καλείται να συγκεντρώσει έως το 50% των ελληνικών κρατικών ομολόγων, δηλαδή ομόλογα ονομαστικής αξίας ως 31,2 δισ. ευρώ, ξοδεύοντας περίπου 10 δισ. ευρώ, η παραπάνω διαδικασία ανοίγει… παράθυρο για καλύτερη τιμή. 

«Αν με υψηλότερη κάπως μέση τιμή, σε σχέση με τις 28 μονάδες βάσης που έχουν τεθεί ως οροφή, η Ελλάδα καταφέρει να μαζέψει ομόλογα ονομαστικής αξίας πάνω από 25 δισ. ευρώ, το Eurogroup μάλλον θα κρίνει επιτυχή την επαναγορά», σημειώνει στέλεχος ξένης τράπεζας, συμπληρώνοντας ότι το pre marketing από την Deutsche Bank και τη Morgan Stanley μόλις ξεκίνησε και επίσημα. 

Η κυβέρνηση έδειξε ότι επιθυμεί να συμμετάσχουν οι ελληνικές τράπεζες αλλά και τα ταμεία με το σύνολο των ομολόγων, που κατέχουν στη δημόσια προσφορά. Ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για πατριωτικό καθήκον των τραπεζών στη συνέντευξη που παραχώρησε χθες το μεσημέρι, ενώ αργότερα μιλώντας στο MEGA δήλωσε ξεκάθαρα την επιθυμία της κυβέρνησης να συμμετάσχουν οι τράπεζες. 

Ο Γ. Στουρνάρας υπενθύμισε ότι η επιτυχία της επαναγοράς αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση του μέρους της δόσης που αντιστοιχεί στη συμμετοχή του ΔΝΤ και υπονόησε ότι μια αποτυχία θα προκαλέσει ένα νέο ισχυρό γύρο αμφισβήτησης της χώρας, καθώς θα τιναχτεί στον αέρα το σχέδιο για μείωση χρέους κατά 40 δισ. ευρώ. 

Η επαναγορά πρέπει επομένως πάση θυσία να επιτύχει και αυτή η πίεση είναι που μεταφέρεται από την κυβέρνηση στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, το οποίο κατέχει ομόλογα ονομαστικήςαξίας περίπου 15 δισ. ευρώ. 

Οι αναφορές Στουρνάρα ότι οι τράπεζες δεν θα γράψουν ζημία αλλά και σημαντικά κέρδη(!) από την αποδοχή της πρότασης, μια και έχουν ήδη αποτιμήσει σε χαμηλότερα επίπεδα τα ομόλογα, αποτυπώνουν τη γραμμή της κυβέρνησης ως προς το θέμα των ευθυνών που εγείρουν οι διοικήσεις τους. 

«Από τη στιγμή όπου εγγράφονται κέρδη, είναι στην ευχέρεια των διοικήσεων να αποδεχθούν την προσφορά, συν το γεγονός ότι το Τ.Χ.Σ. είναι ο εν δυνάμει μέτοχος των τραπεζών, και επομένως φέρει την ευθύνη», αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, σημειώνοντας ότι αν χρειαστεί θα υπάρξουν ενέργειες του Τ.Χ.Σ. που να διασφαλίζουν τις διοικήσεις των τραπεζών έναντι ευθυνών απέναντι σε μετόχους.


euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου