Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Δέχεται ξανά τα ελληνικά ομόλογα η ΕΚΤ



Δέχεται ξανά τα ελληνικά ομόλογα η ΕΚΤΗ ΕΚΤ θα αποδέχεται και πάλι όλα τα ομόλογα που εκδίδει ή εγγυάται το ελληνικό δημόσιο ως εχέγγυα για την παροχή ρευστότητας, όπως ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα.

Η εξέλιξη αυτή πρακτικά σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες αποκτούν και πάλι πρόσβαση στον φθηνότερο δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εγκαταλείποντας έτσι τον "ακριβότερο μηχανισμό ρευστότητας" ELA που λειτουργούσε στην Τράπεζα της Ελλάδος. 


Σημειώνει ότι θα επιβάλλεται ειδικό "κούρεμα" στη ρευστότητα που θα δίνεται, που θα εξειδικευτεί στο νομικό κείμενο το οποίο θα συνοδεύει την απόφαση και θα δημοσιευτεί στις 21 Δεκεμβρίου, ημερομηνία από την οποία ξεκινά και η ισχύς της. 

Όπως αναφέρει, το εποπτικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να αναστείλει την εφαρμογή κατώτατου ορίου αξιολόγησης στα ομόλογα που εκδίδει ή εγγυάται το ελληνικό δημόσιο και κάνει αποδεκτά ως εχέγγυα για παροχή ρευστότητας. Η αναστολή θα ισχύσει μέχρι νεωτέρας, υπογραμμίζει.

Στο μεταξύ η αναβάθμιση προκάλεσε κλίμα ευφορίας και στη δευτερογενή αγορά ομολόγων με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου να υποχωρεί στη δευτερογενή αγορά στο 11,75% και το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου στο 10,32%. 

Η απόφαση έρχεται μετά την αναβάθμιση της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου