Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

ME ΡΕΚΟΡ ΔΙΕΤΙΑΣ ΕΚΛΕΙΣΕ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ...

Απογειώθηκε το ελληνικό χρηματιστήριο με τον καταλύτη των  τραπεζών, αλλά και της αναβάθμισης  της ελληνικής οικονομίας από  την Fitch.
Σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε στις 1113, 67 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 3,74%, νέο υψηλό διετίας από τις αρχές Αυγούστου 2011, όταν είχε κλείσει το χρηματιστήριο 1101,31 μονάδες.
Ήταν τέτοια η δύναμη του Ftsease, ώστε το πρωϊ πέρασε τις 370 μονάδες και το απόγευμα έκλεινε πάνω από τι 384 μονάδες.

Και αναφέρουμε τις τράπεζες διότι από τους επενδυτές- Έλληνες και ξένους- δεν έχει ξεφύγει μια σημαντική λεπτομέρεια η οποία εξηγεί  και την μεγάλη ζήτηση για  ελληνικές τραπεζικές μετοχές  των 4 συστημικών τραπεζών : οι τράπεζες θα πάρουν τα χρήματα  της ανακεφαλαιοποίησης και θα προχωρήσουν  σε αυξήσεις κεφαλαίου. Λ. χ Η Alpha Bank διαθέτει χρηματιστηριακή αξία 7 δις. ευρώ ( σημερινές τιμές μ όλες τις μετοχές ), όμως  θα πραγματοποιήσει συνολική αύξηση 4,57 δις.
Ευρώ συν 3 δισ. ευρώ καθαρή θέση είναι 7,57 δισ. ευρώ.Το ίδιο συμβαίνει και με την Τράπεζα Πειραιώς η οποία διαθέτει κεφαλαιοποίηση 568 εκατ. ευρώ και συνολικά θα πραγματοποιήσει αύξηση κεφαλαίου 7,35 δισ. ευρώ. Οι μετοχές τείνουν να αποκτήσουν την κεφαλαιοποίηση που δέχονται από ΤΧΣ και τις αυξήσεις.

 
Γιατί σημειώνεται ζήτηση από funds για τις τράπεζες – και μεγάλοι όγκοι
   
Μεγάλα hedge funds έχουν λάβει θέσεις στις ελληνικές τράπεζες έχοντας αποκτήσει μερίδια από την ιδιωτική τοποθέτηση. Κι αυτό ήδη αποτυπώνεται στον πίνακα των μετοχών, όπως προαναφέραμε. Τα ίδια αυτά funds θεωρούν ότι, σε μερικές τράπεζες θα είναι σημαντικές τόσο για τις μετοχές, όσο και για τα warrants.
Και οι μετοχές που έχουν αλλάξει  χέρια είναι πολλές. Στην Alpha 21,6 εκατ. μετοχές με τον τίτλο να σημειώνει άνοδο 7,63% στα 0,635 ευρώ.
Πάνω από 59 εκατ. μετοχές άλλαξαν  χέρια στην Τράπεζα Πειραιώς η  οποία έκλεισε στα 0,495 ευρώ με άνοδο 19,5%. Η ζήτηση για τις μετοχές  ήταν τέτοια, ώστε η Eurobank σημείωσε άνοδο 26,5% για δεύτερη συνεχή ημέρα.
Και η τράπεζα Eurobank, είναι η μοναδική απο τις 4 η οποία θα λάβει 100% τα χρήματα από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Την ίδια ώρα σημειώθηκε ζήτηση  και για τις  μετοχές της  Alpha Bank – στην οποία ξεκινά η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων.

Τοποθετήσεις και σε Blue Chips – Πακέτα στον ΟΤΕ στα 7.5 ευρώ και στα 6,09 ευρώ

Την ίδια στιγμή με τις αγορές στις τράπεζες γίνονται και ορισμένα πονταρίσματα σε μετοχές όπως ΔΕΗ η οποία  έκλεισε σ νέο υψηλό με άνοδο 7,63%, στον ΟΠΑΠ στα 7,94 ευρώ με 4,75% κέρδη. Νέα υψηλά και για τον ΟΤΕ στα 7,50 ευρώ – μια μετοχή στην οποία διακινήθηκαν 2,1 εκατ. μετοχές με άνοδο 3,02%.
Στα 5,31 ευρώ ολοκλήρωσε την συηνεδρίαση  ο  Μυτιληναίος με διακίνηση 600 χιλ. μετοχών που σημαίνει νέες τοποθετήσεις. Υπενθυμίζεται, ότι σήμερα ανακοινώθηκε το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης για την ΔΕΗ και τα αποτελέσματα για τον Μυτληναίο που έδειξαν σημαντική κερδοφορία.
Στα 144 εκατ. ευρώ ανήλθε ο συνολικός  τζίρος, εκ των οποίων  4 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα στον ΟΤΕ.

Σωρευτικές αποδόσεις στις τράπεζες – πάνω από 148% στην Eurobank
Μέσα σε μια εβδομάδα, η μετοχή της Eurobank έχει αποδώσει 148% σπάζοντας όλα τα κοντέρ των αποδόσεων και ξαφνιάζοντας τους συμμετέχοντες. Απόδοση 87% η Εθνική σε εβδομαδιαίο επίπεδο, ενώ Alpha και Πειραιώς εμφάνισαν 54% και 111% αντίτοιχα.
Πηγή : protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου