Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

O BENIZEΛΟΣ ΑΣΚΕΙ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΕ ΤΡΟΙΚΑ ΚΑΙ Ε.Ε ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ...


Κριτική στον τρόπο λειτουργίας της ΕΕ και της Ευρωζώνης άσκησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος στην ομιλία του στο  Woodrow Wilson Center στην Ουάσιγκτον. Ο κ. Βενιζέλος προειδοποίησε για τον κίνδυνο να εισέλθει η Ευρώπη  σε έναν φαύλο κύκλο ανισότητας, αφού οι λαοί του νότου υποφέρουν ακόμα.
Ο κ. Βενιζέλος στην κριτική του υπογράμμισε ότι η περισσότερο ολοκληρωμένη Ευρωζώνη των 17 κρατών αποχωρίστηκε από την Ευρώπη των 27 και η απόσταση που χωρίζει τα μέλη της
Ευρωζώνης από τα υπόλοιπα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεγάλωσε. Σημείωσε επίσης την έλλειψη λειτουργίας των θεσμών της Ευρωζώνης: «Απεκόπη ουσιαστικά η Ευρωζώνη από τους θεσμικούς μηχανισμούς και τις εγγυήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως από τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου». Επικεντρώνοντας στην λειτουργία του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου ανέφερε ότι «δεν έχει καμία αρμοδιότητα που να συνδέεται με τον πυρήνα των κρίσιμων αποφάσεων που λαμβάνει διαρκώς το Eurogroup ως όργανο που εκφράζει πολιτικά τη βούληση των κυβερνήσεων που συγκροτούν την Ευρωζώνη».

Ο κ. Βενιζέλος στην κριτική του στην ΕΕ πήγε ένα βήμα πιο πέρα και υπογραμμίζοντας: «Όλα αυτά τα ωραία λόγια, οι διακηρύξεις, η νομική και θεσμική ρητορική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα της Ευρωζώνης και με τον τρόπο που λειτουργεί το Eurogroup σε επίπεδο υπουργών ή το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με σύνθεση Ευρωζώνη»

Σε σχέση με το πώς κινείται η Τρόικα στις χώρες που ελέγχει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε πως  «δεν τελεί υπό τον έλεγχο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην πραγματικότητα κανενός κοινοτικού θεσμού και στο μεταξύ αλλάζει και φύση, διότι από ένα όργανο υπαλληλικού και γραφειοκρατικού χαρακτήρα, μετατρέπεται σε εξουσιοδοτημένο πληρεξούσιο των κυβερνήσεων των δανειστριών χωρών» και πρόσθεσε ότι «δεν έχουμε να κάνουμε με υπαλλήλους εκπροσώπους οργανισμών, αλλά  με μια ομάδα τεχνοκρατών που ενεργεί με πολιτική εντολή διακυβερνητικού χαρακτήρα. Κι αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε ότι υπάρχει ο κίνδυνος η Ευρώπη να οδηγηθεί σε «μια νέα φάση της κρίσης χρέους, η οποία αυτή τη φορά θα χτυπήσει το σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης, όχι λόγω μεγάλου δημοσίου χρέους με τη μορφή ποσοστού ως προς το ΑΕΠ, αλλά λόγω των μεγάλων απόλυτων μεγεθών που έχει το χρέος του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης, άρα λόγω των υψηλών αναγκών αναχρηματοδότησης από μια αγορά που δε διαθέτει εγχώρια ευρωπαϊκά κεφάλαια, γιατί τα κεφάλαια έχουν προ πολλού μετακινηθεί αλλού και εκτός του ευρωατλαντικού χώρου».

Επιπλέον ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι ξανασυζητούμε με νέους όρους την τραπεζική Ένωση, και επισήμανε την ανάγκη ενός ενιαίου μηχανισμού εγγύησης καταθέσεων «που ήταν μια επίμονη και ευφυής πρόταση του Μάριο Μόντι, η οποία τώρα δε συζητείται από κανέναν».
Πηγή : protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου