Ειδικότερα, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς έπεσε έως τα επίπεδα του 8,2%, που είναι τα χαμηλότερα από τον Ιούνιο του 2010. Και παραμένει κάτω από το 10% από τις αρχές του μήνα. Πρόκειται για τεράστια αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού της χώρας, εάν αναλογιστεί κανείς ότι το Μάρτιο του 2012 η απόδοση άγγιζε το υψηλό του 37%.
Αυτή την ώρα, η απόδοση του 10ετούς κυμαίνεται στην περιοχή του 8,7%. Παρότι τα ελληνικά ομόλογα εξακολουθούν να κατατάσσονται στην κατηγορία junk και από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης, εντούτοις, η αναβάθμιση από τη Fitch στο Β- από CCC έδωσε ένα σήμα στους επενδυτές της αγοράς ομολόγων. Εξάλλου, οι αναλυτές της Fitch δήλωναν ξεκάθαρα στην ανακοίνωσή τους ότι ο κίνδυνος της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έχει μειωθεί.
Με τις πιθανότητες του Grexit να εξανεμίζονται, ανοίγει ο δρόμος ώστε μια σειρά από παίκτες της αγοράς (κυρίως hedge funds) να εκμεταλλευτούν τις υψηλές αποδόσεις που προσφέρουν τα ελληνικά ομόλογα και την καλύτερη αναλογία ρίσκου/επιβράβευσης σε ένα διεθνές περιβάλλον χαμηλών αποδόσεων. Η πλημμυρίδα ρευστότητας στις αγορές, από τα προγράμματος τυπώματος χρήματος των κεντρικών τραπεζών, μειώνουν τις διαθέσιμες αποδόσεις.
Πηγή : newmoney.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου