Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Μανιάτης: Ο αγωγός ΤΑΡ βάζει την Ελλάδα στον ενεργειακό χάρτη 3 Ηπείρων



Μανιάτης: Ο αγωγός ΤΑΡ βάζει την Ελλάδα στον ενεργειακό χάρτη 3 Ηπείρων Ο διαδριατικός αγωγός φυσικού αερίου TAP, που βάζει την Ελλάδα στον ενεργειακό χάρτη τριών ηπείρων, «ήταν αποτέλεσμα διακομματικής και μακροχρόνιας δουλειάς», δηλώνει ο υπουργός Ενέργειας Γ. Μανιάτης, ενώ ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Κούρκουλας, που δούλεψε για τον ίδιο στόχο ως επικεφαλής της ελληνικής οικονομικής διπλωματίας, περιγράφει τα γεωπολιτικά και αναπτυξιακά οφέλη που θα έχει η Ελλάδα στα Βαλκάνια, καθώς ο αγωγός θα ανακουφίσει τη διψασμένη για ενέργεια περιοχή.

Σε αποκλειστική τους συνέντευξη στη Webtv του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι δύο υπουργοί τονίζουν ότι η επιλογή του TAP, που θα τροφοδοτήσει με αέριο της Κασπίας την Ευρώπη, περνώντας από τη χώρα μας, σημαίνει ψήφο εμπιστοσύνης της διεθνούς επιχειρηματικής κοινότητας, καθώς πρόκειται για μια τεράστια επένδυση, που θα ανοίξει τον δρόμο και για άλλες επενδύσεις.
Οι δύο υπουργοί αφηγούνται, επίσης, πώς ο TAP από «αουτσάιντερ» κέρδισε την κούρσα έναντι του ανταγωνιστικού του Nabucco west, παρότι ο τελευταίος είχε τοποθετηθεί πολύ πιο νωρίς στην ενεργειακή σκακιέρα και είχε την εύνοια των Ευρωπαίων, οι οποίοι ήθελαν τη διέλευση του αγωγού από την Κ. Ευρώπη.
Παρόλα αυτά, η ελληνική διπλωματία δούλεψε μακροχρόνια και συστηματικά, σε χαμηλούς τόνους, και κέρδισε το μεγάλο στοίχημα, το οποίο σε συνδυασμό με την ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην Α. Μεσόγειο μπορεί να κατατάξει τη χώρα στους μεγάλους παίκτες παγκοσμίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου