Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

ΤΣΙΠΡΑΣ: ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ Μνημόνιo ή ΣΥΡΙΖΑ με άνοιγμα σε ΚΚΕ, «παπανδρεϊκούς» και «καραμανλικούς»


mnhmonio-h-syriza-me-anoigma-se-kke-papandre-koys-kai-karamanlikoysΆλλες εποχές που έχουν ζήσει αλλά κόμματα θύμιζε η χθεσινή πρώτη μέρα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.Σε ένα κατάμεστο γήπεδο, με επαναστατική μουσική, με πολύ παλμό, ενθουσιασμό και συνθήματα ο Πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας έκανε χθες ένα ακόμα βήμα προς την μετεξέλιξη του κόμματος του σε έναν ενιαίο πολιτικό φορέα μέσα από μια ομιλία που τα είχε όλα. Προσκλήσεις
συνεργασίας προς όλες τις πλευρές –ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ανένταχτους, στοιχεία αυτοκριτικής για τα λάθη της αριστεράς, αλλά και αποφασιστικότητας   προς τους εσωκομματικούς του αντιπάλους.

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας αρκετές φορές εκτός κειμένου, με πάθος αλλά και με επιχειρήματα προσπάθησε να δώσει στον χρόνο που κράτησε η ομιλία του το δικό του στίγμα σε όλη την διαδικασία. Θα έλεγε κανείς ότι ήθελε με κάθε τρόπο να στείλει το μήνυμα ότι η αριστερά έχει ξεπεράσει την νοοτροπία του 4%, έχει θέσεις και απόψεις για όλα τα θέματα , θέλει και μπορεί να κάνει πράξη την άλλη πολιτική. Και έχει και αρχηγό.  
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφού εξαπέλυσε σκληρή επίθεση εναντίον των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι:
«Η ακύρωση των μνημονίων και η επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης, είναι η βάση πάνω στην οποία θα χτιστεί ο οδικός χάρτης της εξόδου από την κρίση» και ανέφερε μια σειρά από μέτρα που θα ανακουφίσουν τους πολίτες από την φτώχια. Μίλησε ακόμα για σκληρή διαπραγμάτευση για το χρέος με στόχο τη διαγραφή μεγάλου μέρους του, τη ρήτρα ανάπτυξης  και το πάγωμα αποπληρωμής  των τόκων.
Απαντώντας μάλιστα στο ερώτημα που θέτουν πολλοί πως θα τα πετύχει όλα αυτά ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε. «Μέσα από μια δυνατή συμμαχία στο Νότο ενώ παράλληλα θα προωθήσουμε  μια διεθνή διάσκεψη για το χρέος , στα πλαίσια της διάσκεψης του Λονδίνου για την Γερμανία το 1953».
Σε ότι αφορά τις εσωκομματικές διαδικασίες -και παρά το γεγονός ότι η απουσία του Μανώλη Γλέζου από το συνέδριο εξ αιτίας των διαφωνιών που έχει για την  αυτοδιάλυση των συνιστωσών θα μπορούσε να τον φρενάρει- ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε ιδιαίτερα σκληρός.
«Το κόμμα δεν είναι εφαλτήριο κοινωνικής ανόδου  των « επιτηδείων» είπε .Το κόμμα δεν είναι  σημαία ευκαιρίας  για προσωπικές στρατηγικές  ή για στρατηγικές μικρο-ομάδων. Το κόμμα είναι το «σπίτι» του κάθε εργαζόμενου , του κάθε ανέργου , του κάθε φτωχού ανθρώπου. Και πρόσθεσε:
«Ο ώριμος μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα μαζικό δημοκρατικό κόμμα , δεν είναι αποκλειστικά μια εσωτερική υπόθεση ,αλλά αποτελεί μια μείζονα ανάγκη για τα λαϊκά στρώματα».
Προκειμένου να περιγράψει τους μελλοντικούς του κυβερνητικούς εταίρους έκανε ιδιαίτερη και μακρά αναφορά στο ΚΚΕ  λέγοντας ότι «για μας  έχει και θα έχει πάντοτε τη θέση του  στο δημοκρατικό, ταξικό μέτωπο». 
Πρόσθεσε ωστόσο με νόημα. «Η επιμονή λοιπόν  της ηγεσίας του ΚΚΕ να υποβαθμίσει την αναγκαιότητα ανατροπής  της μνημονιακής βαρβαρότητας, η αμφισβήτηση της αναγκαιότητας ενός αντιμνημονιακού μετώπου η εξίσωση του ΣΥΡΙΖΑ μετά κόμματα του μνημονίου αποτελούν αντιεπιστημονική και ανιστόρητη προσέγγιση.
Με ιδιαίτερη έμφαση απευθύνθηκε και προς τους πολίτες που ανήκαν στο ΠΑΣΟΚ- μάλιστα έκανε αναφορά στο σύνθημα του Ανδρέα Παπανδρέου για λαϊκή κυριαρχία, εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη- και οι οποίοι σήμερα βλέπουν το κόμματους  να μετατρέπεται από τον Ευάγγελο Βενιζέλο  σε συνιστώσα της δεξιάς και της ακροδεξιάς.» «Από το βήμα αυτού του ιστορικού συνεδρίου μας είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  θέλουμε να απευθύνουμε ένα παλλαϊκό προσκλητήριο και στον απλό δημοκρατικό κόσμο  που στήριξε  στη μεταπολίτευση το αίτημα της αλλαγής  και απόθεσε τις ελπίδες του στο τότε ΠΑΣΟΚ.  ».
Σε μια αποστροφή του λόγου του ο Αλέξης Τσίπρας δεν δίστασε να κάνει αναφορά και στα λάθη της αριστεράς λέγοντας ότι οι « έλληνες αριστεροί  και τα κόμματα τους λάθη μπορεί να έκαναν πολλά , δεν πρόδωσαν όμως ποτέ την πίστη και την αφοσίωση τους στην Δημοκρατία».
Με ιδιαίτερα σκληρά λόγια αναφέρθηκε στην ΝΔ του Αντ. Σαμαρά λέγοντας ότι «Η ιδεοληψία των φανατικών της σημερινής ΝΔ έχει σβήσει τα ίχνη της Καραμανλικής μεταπολιτευτικής παράδοσης του «ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού « και του αστικού κοινοβουλευτισμού ,μεταβάλλοντας την σε υβρίδιο ακροδεξιού νεοφιλελευθερισμού που θα στηρίζεται από τη διαπλοκή και το μεγάλο κεφάλαιο.

Διαβάστε::newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου