Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Μήνυμα στήριξης Ομπάμα για το Κυπριακό

Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο, ενώ φαίνεται να «υιοθετεί» την πρόταση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη για την επιστροφή της «νεκρής» πόλης της Αμμοχώστου στους κατοίκους της, ένα αίτημα που αν υλοποιηθεί και δεν συνδεθεί με «αμοιβαίες παραχωρήσεις», θα δώσει μεγάλη ώθηση στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού και μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στο νησί.

Μήνυμα στήριξης Ομπάμα για το Κυπριακό
Επίσης, η αμερικανική κυβέρνηση «επαναβεβαιώνει την υποστήριξη στην άσκηση των κυριάρχων δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξερεύνηση και ανάπτυξη των πόρων στις υπεράκτιες ζώνες της», μία θέση με την οποία εναντιώνεται η Τουρκία. «Συνεχίζουμε να πιστεύουμε», αναφέρει η ανακοίνωση, «ότι οι πόροι της νήσου σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, όπως κι οι υπόλοιποι πόροι της, μπορούν να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ και των δύο κοινοτήτων, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης».
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου υπογραμμίζει τη σημασία «της διατήρησης της ειρήνης και της ασφάλειας εντός και γύρω από την Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο», και προτρέπει «όλα τα μέρη να αποφύγουν τις όποιες απειλές ή άλλες δραστηριότητες και ανακοινώσεις, που κλιμακώνουν την ένταση». Η τελευταία παράγραφος αφορά αποκλειστικά την Τουρκία, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, η οποία τόνισε ότι ο Λευκός Οίκος στηρίζει απόλυτα τον Κύπριο ηγέτη.
Στην ανακοίνωση χαιρετίζεται η συμφωνία του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη Ντερβίς Ερογλου για την επανέναρξη των συνομιλιών και την ανανέωση των διαπραγματεύσεων για μία διευθέτηση του κυπριακού, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.
Μήνυμα στήριξης Ομπάμα για το Κυπριακό
Ο Λευκός Οίκος αναφέρει ότι «το κοινό ανακοινωθέν που συμφωνήθηκε από τους δύο ηγέτες, αντικατοπτρίζει πνεύμα συνδιαλλαγής και θέτει σταθερά θεμέλια για συνομιλίες προσανατολισμένες σε αποτελέσματα. Οι ΗΠΑ συγχαίρουν τους δύο ηγέτες για το θάρρος και το όραμα που τους επέτρεψε να καταλήξουν σε συμφωνία πάνω σ' αυτό το σημαντικό ανακοινωθέν, το οποίο ενσωματώνει αρχές – κλειδιά για την καθοδήγηση το επιπρόσθετου έργου τους».
Είναι σημαντικό ότι ο εκπρόσωπος του κ. Ομπάμα αναφέρεται και στον εποικοδομητικό ρόλο που έπαιξαν στην προσπάθεια η Ελλάδα και η Τουρκία, υπό την καθοδήγηση των πρωθυπουργών Ταγίπ Ερντογάν και Αντώνη Σαμαρά, όπως και άλλων διεθνών παικτών.
«Η διαίρεση της Κύπρου έχει διαρκέσει πάρα πολύ», τονίζεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. «Μέσω μιας διευθέτησης και οι δύο κοινότητες θα μπορέσουν να υλοποιήσουν τις πλήρεις δυνατότητές τους, με ενισχυμένη σταθερότητα και οικονομική ευημερία για όλο το λαό της νήσου. Ενθαρρύνουμε τις πλευρές να εργαστούν με σπουδή για την επίλυση των εκκρεμών βασικών θεμάτων και να επιτύχουν μία διευθέτηση η οποία θα επανενώνει την Κύπρο ως μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, το συντομότερο δυνατό».
Αναφορικά με την Αμμόχωστο και άλλες προτάσεις της Λευκωσίας ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου αναφέρει:
«Οι ΗΠΑ καλωσορίζουν την πρόταση του προέδρου Αναστασιάδη για ένα πακέτο αποφασιστικών και καινοτόμων ΜΟΕ και άλλων εποικοδομητικών προτάσεων, οι οποίες έχουν την προοπτική, όταν συμφωνηθούν και εφαρμοστούν από τα μέρη, να ενισχύσουν δραματικά τη συνεργασία μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας και να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στις προσπάθειες για διευθέτηση».
Ο Λευκός Οίκος ανακοινώνει ότι «η Αμερική θα εμπλακεί διπλωματικά με όλους τους παίκτες – κλειδιά για διερεύνηση πιθανών πρωτοβουλιών για ενίσχυση των διαπραγματεύσεων για διευθέτηση, συμπεριλαμβανομένων και μέτρων που στοχεύουν σε μελλοντική αναζωογόνηση της περιοχής της Αμμοχώστου, όταν συμφωνηθεί από τις δύο κοινότητες».
Στην ανακοίνωσή του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν γκι-Μουν, ανακοινώνει την αποχώρηση του Αλεξάντερ Ντάουνερ και παράλληλα χαιρετίζει την ολοκλήρωση του κοινού ανακοινωθέντος και «την επίσημη επανέναρξη από τον Ελληνοκύπριο ηγέτη Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου των ολοκληρωμένων διαπραγματεύσεων που στοχεύουν στην επίτευξη συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος».
Αναφέρει σχετικά: «Συγχαίρω τους ηγέτες για τη δέσμευσή τους να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις και για τη σκληρή τους εργασία στους περασμένους μήνες για να καταλήξουν σ' αυτή τη σημαντική ανακοίνωση κοινών αρχών και πολύτιμη βάση για ανανεωμένες συνομιλίες».
Αναφορικά με τον κ. Ντάουνερ σημειώνει: «Αναγνωρίζω επίσης τον απαραίτητο ρόλο που διαδραμάτισε ο ειδικός μου σύμβουλος Αλεξάντερ Ντάουνερ μέχρι αυτού του σημείου, αρχίζοντας από το διορισμό του το Σεπτέμβριο του 2008. Ο κ. Ντάουνερ με πληροφόρησε ότι τώρα που επιτεύχθηκε το κοινό ανακοινωθέν, αποφάσισε να αναλάβει νέα θέση και να παραιτηθεί από ειδικός σύμβουλος. Τον ευχαρίστησα ειλικρινά για την επιμονή και τη δέσμευσή του τα τελευταία πεντέμιση χρόνια και του ευχήθηκε κάθε καλό στις μελλοντικές του επιδιώξεις».
Καταλήγοντας, ο Γενικός Γραμματέας υπογραμμίζει ότι «τα Ηνωμένα Έθνη θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους στις προσπάθειές τους για επανένωση της νήσου και να ξεπεράσουν τον επί δεκαετίες διαχωρισμό. Προσωπικά υπόσχομαι την αποφασιστική μας δέσμευση σ' αυτές τις προσπάθειες».

πηγή: ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου