Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Νέα ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια

Στο σχεδιασμό του νέου θεσμικού πλαισίου διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, μέσω του οποίου θα τεθούν οι νέοι κανόνες ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων από το 2015 ξεκινά η κυβέρνηση, όπως συμφωνήκε σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με την Ένωση Τραπεζών.
Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες για τη
σύσταση του Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, που θα αναλάβει να φέρει σε πέρας την όλη διαδικασία.
Σύμφωνα με το Βήμα, στόχος θα είναι η δημιουργία τυποποιημένων εργαλείων, με τα οποία θα τακτοποιούνται οι προβληματικές χορηγήσεις από την ερχόμενη χρονιά, ενώ εκτιμάται ότι με τον τρόπο αυτό θα αποσυμφορηθούν τα Ειρηνοδικεία.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, κεντρικό ρόλο για την εξεύρεση συμβιβαστικών λύσεων θα έχει ο θεσμός της διαμεσολάβησης, μέσω του οποίου θα επιδιώκεται η εξεύρεση μίας κοινά αποδεκτής λύσης μεταξύ τράπεζας και δανειολήπτη για τη ρύθμιση του χρέους.
Το Συμβούλιο θα αναλάβει σε συνεργασία και με την Τράπεζα της Ελλάδος να ορίσει τις έννοιες των «αποδεκτών δαπανών διαβίωσης» και του «συνεργάσιμου δανειολήπτη», ώστε να παρέχονται βιώσιμες λύσεις σε όσους εμφανίζουν πραγματική αδυναμία και να δοθεί κίνητρο στους δανειζομένους να προσέλθουν στο... γκισέ για την τακτοποίηση των οφειλών τους.
Σημειώνεται ότι το θέμα υπάγεται στα προαπαιτούμενα της τρόικας και την Παρασκευή έχει οριστεί ότι θα πραγματοποιηθεί η επίσημη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου.

Ο χρόνος πιέζει καθώς το 2015 θα ξεκινήσει η πλήρης διαχείριση του προβλήματος των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων και των πλειστηριασμών α' κατοικίας και οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το Συμβούλιο θα είναι λειτουργικό στο τέλος του 2014, ενώ οι προτάσεις του πρέπει να εξασφαλίσουν τη συναίνεση των κομμάτων και της τρόικας.


karfi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου